Magazin Papírfény

„Talált tárgyak eldorádója”– Parti Nagy Lajos: A fagyott kutya lába

parti nagy lajos a fagyott kutya labaParti Nagy Lajostól ma már elválaszthatatlan közhely az a bánásmód, ahogy a magyar nyelvhez közelít. Egy novelláskötet remek lehetőség arra, hogy kaméleon módjára szövegről-szövegre új gúnyát húzhasson, mindig más hátterű szereplő nyelvezetét ölthesse fel és hogy mi, olvasók, minden novellában újra felfedezhessük ezt a mágiát, amit Parti Nagy a magyar nyelvvel művel – és amelyre már nem egy filmrendező figyelt fel.


Hirdetés

A novelláskötet címadó első elbeszéléséből született meg a Taxidermia című film első, Morosgoványis története, a Hullámzó Balaton című hét évvel korábban készült kötet szintén címadó novellájából pedig a második, evőversenyes történet. A harmadik preparátoros rész nem egy adott novellát dolgoz fel (habár a Hullámzó Balatonból is vettek át a harmadik részhez, mivel kiderül belőle, hogy Lajoska vadász, Kálmán pedig unalmában macskákat hizlal), Pálfi Györgyék felkérték Parti Nagyot, hogy vegyen részt a harmadik rész forgatókönyvének megírásában.

A fagyott kutya lába esetében eredetileg egy orvosi anamnézist olvashatunk a tartalékos egyenruhaszabó betegről, aki hosszasan meséli, hogy „nemi élete felfokozott és társtalan”. Az orvos által közbeszúrt latin szakszavak (ejaculatio, labium leporinum vagyis nyúlszáj) parádésan keverednek a beteg által költőien elmesélt történettel és a minduntalan visszatérő „pina” szóval. A filmesek úgy döntöttek, hogy ejtik az anamnézis szituációját és csak Morosgoványi Vendel történetére koncentrálnak a filmben. A legizgalmasabb pillanatok azok, amikor a szürreális novella mondatait konkretizálja a film. „Gondoljam meg, rongy harminc év, mégis micsoda körforgás” mondja például a nyúlszájú beteg a teknőről, amelyet a leguniverzálisabb használati tárgyként ír le hosszasan – a filmben ennek bemutatására a teknő tengelye körül valóban körforgást, vagyis 360 fokos mozgást bejáró kamerát használtak, amely közben megjelenik temetés, dagasztás, fürdés és természetesen a disznótor. A Morosgoványit, Irmát, lányait és a disznót felölelő hatalmas orgia filmreviteléből csak azt az Irmától származó hibátlan mondatot hiányolom, miszerint „magának olyan a csókja, mintha egy merőkanál kúrná a számat”. Az epizód végi gyermekszületés hiányzik a novellából, mivel az az elbeszélések családtörténetté dagasztásához kellett – a malacbelsőségen fogant kisdeden kunkorodó extra disznófarok pedig már tisztán a filmesek zseniális megoldása.

parti nagy lajos

A kötet további novellái közt találunk vérfagyasztóan izgalmas történetet nyaralásról (Hotel téesziroda), a test tematika miatt a Taxidermia harmadik részétől nem is olyan távol álló A testaranyozót, vagy könnyeink potyognak majd a meghibbant villamosvezetőnő interjújától:  „Hogy mire vágyik a hét asszonya? Arra, fikabubuskám, hogy egyszer fölmegyek a várba villamossal, de üresen, cseszed, olyan üresen, mint egy boríték.” (A hét asszonya). A Hullámzó Balatonból több novella is megragadta a filmesek figyelmét. Pálfin kívül Cserhalmi Sára vitte filmre a Vadhusst, Nagypál Orsinak a Kispárizs című szöveg tetszett meg, és ha már itt tartunk a Hősöm tere című regényt Miklauzic Bence álmodta meg filmesszéként.

Mindkét kötetben külön élvezetes olvasmányként szolgálnak a tartalomjegyzékek: nem ám holmi unalmas cím-oldalszám párosítás, hanem a novellák kivonatolt változatai. Ez az örvendetes megoldás nagyon fog tetszeni azoknak, akik hozzám hasonlóan néha jegyzetelnek olvasás közben, hiszen kár lenne nem megpróbálni beépíteni a mindennapi szókincsükbe olyan szavakat és fordulatokat, mint pl. a jelen kötetben fellelhető „ügynökbálna” (Giuseppe Undo Pusstay) vagy „A kolbász szentesíti az eszközt” (Angyalesetek) – a Hősöm terében fellelhető „pajeszbrazilról” vagy „likőrpingvinről” már nem is beszélve.

Piller Mónika

Piller Mónika az ELTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve dán szakon. Szakdolgozatát az izlandi filmek és a globalizáció témakörében írta. Specializációja a skandináv film, a dokumentumfilm és az animációs film. Jelenleg a Magyar Televíziónál dolgozik szerkesztő-riporterként.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

0
Kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is, szólj hozzá!x
()
x