Magazin Papírfény

Tankönyvről jót! – Kelecsényi László: Álmodozók és megszállottak (Bevezetés a magyar filmtörténetbe)

Hogy miért fontos egyáltalán, hogy tankönyv-e Kelecsényi László legújabb filmes témájú, átfogó írása? Mert ha egy könyvnek egyszerű a borítója, szigorú a szerkesztése, és végjegyzetekkel van ellátva, sokakban már ezek önmagukban előhívják a kötelezőség és kényszerűség érzését. S hogy jó stílusban van megírva, tökéletesen átlátja a szakterületet és rengeteg érdekes információ van benne egy filmőrült számára, ezek már csak második körben derülnek ki. Kelecsényi könyve pedig nem csak két-, de inkább három- vagy négykörös olvasmány.

A L’Harmattan Kiadó és a Zsigmond Király Főiskola gondozásában jelent meg a magyar filmtörténetet összefoglaló kiadás, ami arra vállalkozik, hogy a kezdetektől napjainkig elregélje filmes történelmünket. A könyv szerkezete kronológiai jellegű: három évtized némaság, hangosfilmgyártás, magyar új hullám, válság és útkeresés, hosszúra nyúlt ezredforduló, merre tart a film – olvashatjuk a korszakokat jelölő kulcsszavakat.

A legfontosabb a korai korszakok leírása, hiszen elképesztő, hogy mekkora nemzetközi jelentőséggel bírt a magyar némafilm, s hogy ehhez képest milyen kevés film maradt fenn, s közösségi tudatunk is milyen kevés korai filmet tart számon. (Persze szokásos kérdés, hogy mikor, hol lehet ezeket megnézni, illetve mikor kerülnek ezek értő, elemző közegbe, hogy ne csak a régiségük tűnjön fel – az iskola falain kívül?) Történelmi háttér, rövid filmismertető és elemzés – ez a hármas felépítés kíséri végig az éveket, a magyar filmeket, mígnem elérünk napjainkig, hogy a jövő (filmes) kérdéseivel szembesüljünk. Kelecsényi László nem elfogult egyik korszakkal szemben sem, igazságosan és precízen rendezi el az adatokat, s mégsem, egyetlen félsor erejéig sem felejt el olvasmányosan, közérthetően fogalmazni.

Az Álmodozók és megszállottak igen egységes és igényes munka. Segítségével a magyar filmtörténet áláthatóvá válik, s az olvasó esélyt kap, hogy egységében lássa, megértse képes történetünk. Hiszen a magyar film története történelem, s emiatt része lehet a magyarság öndefiníciós folyamatában, önmegismerésében. Ebből a szempontból az Álmodozók és megszállottak inkább kincs, mint tankönyv.

L’Harmattan Kiadó, 2010

Keller Mirella

Keller Mirella az ELTE Filmelmélet és filmtörténet, illetve Magyar nyelv és irodalom szakán végzett. Jelenleg a Nyelvtudományi Doktori Iskola PhD-hallgatója. 2008 óta publikál filmes cikkeket, 2010 óta a Filmtekercs.hu szerzője.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com