Magazin

Koreai Filmfesztivál 2016: Te rongyos élet! – Egy nehéz nap

a_hard_day3Néha kisebb, néha nagyobb pofonokat kapunk az élettől, de előfordul olyan is, hogy kegyetlenül megsoroz minket. Abszurdba hajló koreai akciófilm az élet viszontagságairól és az ember jelentéktelenségéről. Egy nehéz nap kritika.

Előfordult már, hogy reggel felkeltél, odaégetted a pirítóst, leetted az inged, előtted dugult be a város, késtél a munkahelyedről, és este még a barátnőddel is veszekedtél? És olyan volt már, hogy épp édesanyád temetésére sietsz, amikor bepiálva elgázolsz egy hajléktalant, a yardok a kocsidban a holttesttel igazoltatnak, és még a velejéig korrupt rendőrosztagodat is lebuktatja egy vizsgálat?

Mindenkinek volt már rossz napja, ám vannak olyan időszakok, amikor mintha minden összeesküdött volna ellenünk. Seon-gyun Lee estéje éppen ebbe a kategóriába esik, ezért nem meglepő, hogy fokozatosan elveszti a fejét, hibát hibára halmoz, és minden erejével azon van, hogy kikecmeregjen a gödörből, amibe döntéseinek sorozatával kerül. Amikor a balszerencse ilyen könnyedén végighömpölyög az ember egy napján, nehéz felmérni, hogy a körülmények szerencsétlen összejátszása, valamiféle isteni büntetés vagy egész egyszerűen rossz döntések sorozata tehető felelőssé.

Az Egy nehéz nap főhőse egy agresszív, korrupt zsaru, akivel nézőként meglehetősen nehéz azonosulni. Látjuk hibáit, tudjuk, hogy egy gazember, azonban esetlensége és szerencsétlensége okán mégis megnyeri szimpátiánkat, és képesek vagyunk drukkolni neki. Mikor Seon-gyun Lee megpróbálja lebukás nélkül édesanyja koporsójába helyezni az elgázolt hajléktalant, ugyanazt a kettősséget érezzük, mint az Amíg alszol esetében, mikor Césarnak kell elrejtőznie a lakásában váratlanul felbukkanó Clara elől. Tudjuk, hogy undorító, amit csinálnak, hogy megérdemelnék a lebukást, azonban Jaume Balaguero és Seong-hun Kim is eléri azt a bravúrt, hogy megszánjuk ezeket a romlott karaktereket.a_hard_day2

A film első felében egymást érik a Lidérces órákat idéző groteszk helyzetek és fordulatok, amik kiszámíthatatlanságuk okán egyszerre végtelenül izgalmasak és viccesek. Seon-gyun Lee folyamatosan próbálja kijavítani korábbi elbaltázott döntéseit, ám mindig jön egy újabb esemény, fordulat, ami lebukással fenyegeti. Ez az állandó aljas deus ex machina szüli bennünk azt az érzetet, hogy a rendőr nem csupán önmagának köszönheti szorult helyzetét, hanem valamiféle felsőbbrendű ördögi konspiráció áll a háttérben. Hogy ez jogos isteni büntetés (ahogy azt a rengeteg keresztény motívum és utalás erősítheti), fatális véletlenek sorozata vagy egész egyszerűen szándékos rendezői/írói túlkapás (mint a karakterek fölött kénye-kedve szerint ítélkező bíró, lásd Felforgatókönyv, Furcsa játék), azt mindenki saját belátása szerint eldöntheti.

Ez a sokszor vígjátéki elemeket is magában foglaló narratíva egyszerű akció-gengszterfilmmé válik, amikor főhősünket megzsarolja az egyik legnagyobb kaliberű rendőrtiszt, hogy adja át neki az elgázolt és már eltemetett holttestet, különben lebuktatja. Park Chang-min karaktere fenyegető és titokzatos, óriási erővel és tudással rendelkezik, akivel nem ajánlatos ujjat húzni. A láthatatlan erők elleni harc hús-vér testet ölt a rendőrtiszt megjelenésével, azonban a rendező képes arra, hogy tovább játsszon a nézők befogadóképességével és Seon-gyun Lee karakterével. Hiába robbantja fel autójában vagy fojtja vízbe a zsarolót, a Terminátorként menetelő végítéletet végül egy véletlenül elsülő pisztoly öli meg.a_hard_day1

A családja körében újfent boldogságot talált Seon-gyun Lee édesanyja újratemetésén véletlenül rábukkan a széf kulcsára, amit a rendőrtiszt keresett. Jogos jutalom a sok a megpróbáltatás után? Fatális véletlen? Vagy a rendező szánta meg hányattatott sorsú főhősét? Akárhogy is legyen, a film végére újra fülünkben cseng Erich Kastner hangja: “Védekezzetek keményen, ahogyan a bokszolók mondják… Mert az életnek átkozottul nagy kesztyűje van“.

[author_bio author=”dunaimarcell”]

Dunai Marcell

Dunai Marcell a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi tanulmányok szakán végzett, jelenleg szakirányú továbbképzését végzi mentálhigiénés segítő szakember szakon. A ráckeresztúri Fiatalkorúak Drogterápiás Otthonában dolgozik terápiás munkatársként: munkájából kifolyólag vonzza a függőségek pszichológiája, a felépülés folyamata és az ennek tükrében megjelenő emberi kapcsolatok filmes reprezentációi.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com