Magazin

Tengeri varázslat – Ponyo a tengerparti sziklán

Az Anilouge talán legvártabb filmje, Hayao Miyazaki mester legújabb alkotása, a Ponyo a tengerparti sziklán bájos mese, amire bármelyik szülő boldogan fogja elvinni a csemetéjét, miközben abban reménykedik, hogy ötévesen az embert nem frusztrálja  a megválaszolatlan kérdések tömkelege.

Az Oscar-díjas Chihiro Szellemországban és A vándorló palota rendezője legújabb filmjével a legifjabbakat célozta meg, méghozzá – bár az óvodás éveimet két évtizede elhagytam, így talán nincs jogom ezt megítélni – a lehető legjobban. A Ponyo olyan mese, ami mind képi világával, mind üzenetével a lehető leginkább szülő- és gyermekbarát.

A történet szerint Sosuke talál egy aranyhalat, akit Ponyónak nevez el. A kis Ponyo azért, hogy a kisfiúval lehessen, és maga is igazi kislánnyá válhasson, lemond varázserejéről, és visszatér a szárazföldre – ahhoz azonban, hogy megtörjön az átok, Sosukének is ki kell állnia egy próbát.

A filmben sok minden van, amit nem igazán sikerült megértenem. Mi van ezzel az átokkal, és mi van a környezetszennyezéssel, miért közeledik a Hold, és különben is? De ez ugye egyetlen ötévest sem érdekel? Őket sokkal jobban izgatják a színrobbanásban úszó tengeri állatok, a vízből kiemelkedő istennők, és a medúzapaplan alatt alvó halacskák. Felejtsük el egy kicsit, hogy felnőttünk, és adjuk át magunkat gyermeki rácsodálkozással mi is Miyazaki varázslatos tengeri világának.

Babafilm vagy művészfilm? – Ponyo a tengerparti sziklán

Ponyo a tengerparti sziklán (Gake no ue no Ponyo / Ponyo On The Cliff By The Sea)
japán animációs film, 100 perc, 2008

rendező: Hayao Miyazaki
forgatókönyvíró: Hayao Miyazaki
zeneszerző: Joe Hisaishi
operatőr: Atsushi Okui
producer: Toshio Suzuki
vágó: Hayao Miyazaki

szereplők:
Yuria Nara (Ponyo)
Hiroki Doi (Sosuke)
Jôji Tokoro (Fujimoto)
Tomoko Yamaguchi (Lisa)
Yuki Amami

IMDb-átlag: 8,2
www.ghibli.jp/ponyo

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

1 Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés