Magazin

The Social Network

A The Social Network a 2010-es év egyik legnagyobb meglepetése volt – senki nem gondolta volna, hogy egy ilyen – még ha kétségtelenül óriási hatású – közösségi oldal története széles közönség számára érdekes, izgalmas, feszült, sőt Oscar-esélyes lehet. Abban, hogy ez mégis így lett, nem kis szerepe van a film zenéjének.

Ritka, hogy már a mozi nézése közben feltűnik, hogy mennyi pluszt ad egyik-másik jelenethez a zene. Jelen esetben egy konkrét klip is helyet kap a filmben, a neten divatossá vált tilt-shift felvételekkel, és Edvard Grieg zenei közhellyé vált In the hall of the mountain kingjének egy meglepően hangulatos „remixével”. Ott tényleg egy betétként, klipként szerepel a muzsika – de a Social Network többi része is nagyon sokat kap Trent Reznor és Atticus Ross dallamaitól (és zörejeitől).

Reznor a Nine Inch Nailsen kívül nagyon sokféle projektben vett már részt, filmzenétől kezdve lövöldözős játékok hangulatának alapozásáig, és azt sem titkolta eddig sem, hogy a lágyabb dallamok és az indusztriális durvulás területén egyaránt otthon van. Ez a soundtrack inkább az előbbi stílusba tartozik, de a zongoraprüntyögés itt-ott alaposan meg van bolondítva a szokásos, reznoros „fűszerekkel”. Sajnos néhány szimpla dobgépes, gagyi-hangulatú darab is bejutott a lemezre, de a 19 szám között ez szinte fel sem tűnik, annyira jó a többi.

Az egy dolog, hogy nélküle talán feleennyire se lenne hatásos a film. De ki kell mondani: ez film nélkül, szimplán zenei lemezként is tökéletesen megállja a helyét. Nem sok filmzenei albumot lehet végtelenítve hallgatni a lejátszóban – ez olyan. És még csak különleges, mondjuk elborult hangulat sem kell hozzá: a zene megteremti magának a hangulatot. Hallgatatja magát, és sokadszorra is érdekes marad. Ez pedig több, mint amit manapság várni lehet – és egyáltalán nem csoda, hogy egy Golden Globe díjat ért meg a szerzőknek.

 1. Hand Covers Bruise 4:18
 2. In Motion 4:56
 3. A Familiar Taste 3:35
 4. It Catches Up with You 1:39
 5. Intriguing Possibilities 4:24
 6. Painted Sun in Abstract 3:29
 7. 3:14 Every Night 4:03
 8. Pieces Form the Whole 4:16
 9. Carbon Prevails 3:53
 10. Eventually We Find Our Way 4:17
 11. Penetration 1:14
 12. In the Hall of the Mountain King 2:21
 13. On We March 4:14
 14. Magnetic 2:10
 15. Almost Home 3:33
 16. Hand Covers Bruise, Reprise 1:52
 17. Complication with Optimistic Outcome 3:19
 18. The Gentle Hum of Anxiety 3:53
 19. Soft Trees Break the Fall 4:44

Pásztor Balázs

Pásztor Balázs

Pásztor Balázs újságíró, szerkesztő, tanár, édesapa. A kamera túloldalán is előfordul – ismeretterjesztő és dokumentumfilmek készítésébe kóstolt bele. Az okos és többrétegű filmeket kedveli, de a humor is fontos számára – a filmekben és az életben is.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

 • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
 • Vágó: Nagy Tibor
 • Főcím: Gyenes Dániel
 • Projektvezető: Nagy Tibor
 • Producer: Molnár Kata Orsolya