Magazin

The Social Network

A The Social Network a 2010-es év egyik legnagyobb meglepetése volt – senki nem gondolta volna, hogy egy ilyen – még ha kétségtelenül óriási hatású – közösségi oldal története széles közönség számára érdekes, izgalmas, feszült, sőt Oscar-esélyes lehet. Abban, hogy ez mégis így lett, nem kis szerepe van a film zenéjének.

Ritka, hogy már a mozi nézése közben feltűnik, hogy mennyi pluszt ad egyik-másik jelenethez a zene. Jelen esetben egy konkrét klip is helyet kap a filmben, a neten divatossá vált tilt-shift felvételekkel, és Edvard Grieg zenei közhellyé vált In the hall of the mountain kingjének egy meglepően hangulatos „remixével”. Ott tényleg egy betétként, klipként szerepel a muzsika – de a Social Network többi része is nagyon sokat kap Trent Reznor és Atticus Ross dallamaitól (és zörejeitől).

Reznor a Nine Inch Nailsen kívül nagyon sokféle projektben vett már részt, filmzenétől kezdve lövöldözős játékok hangulatának alapozásáig, és azt sem titkolta eddig sem, hogy a lágyabb dallamok és az indusztriális durvulás területén egyaránt otthon van. Ez a soundtrack inkább az előbbi stílusba tartozik, de a zongoraprüntyögés itt-ott alaposan meg van bolondítva a szokásos, reznoros „fűszerekkel”. Sajnos néhány szimpla dobgépes, gagyi-hangulatú darab is bejutott a lemezre, de a 19 szám között ez szinte fel sem tűnik, annyira jó a többi.

Az egy dolog, hogy nélküle talán feleennyire se lenne hatásos a film. De ki kell mondani: ez film nélkül, szimplán zenei lemezként is tökéletesen megállja a helyét. Nem sok filmzenei albumot lehet végtelenítve hallgatni a lejátszóban – ez olyan. És még csak különleges, mondjuk elborult hangulat sem kell hozzá: a zene megteremti magának a hangulatot. Hallgatatja magát, és sokadszorra is érdekes marad. Ez pedig több, mint amit manapság várni lehet – és egyáltalán nem csoda, hogy egy Golden Globe díjat ért meg a szerzőknek.

 1. Hand Covers Bruise 4:18
 2. In Motion 4:56
 3. A Familiar Taste 3:35
 4. It Catches Up with You 1:39
 5. Intriguing Possibilities 4:24
 6. Painted Sun in Abstract 3:29
 7. 3:14 Every Night 4:03
 8. Pieces Form the Whole 4:16
 9. Carbon Prevails 3:53
 10. Eventually We Find Our Way 4:17
 11. Penetration 1:14
 12. In the Hall of the Mountain King 2:21
 13. On We March 4:14
 14. Magnetic 2:10
 15. Almost Home 3:33
 16. Hand Covers Bruise, Reprise 1:52
 17. Complication with Optimistic Outcome 3:19
 18. The Gentle Hum of Anxiety 3:53
 19. Soft Trees Break the Fall 4:44

Pásztor Balázs

Pásztor Balázs újságíró, szerkesztő, tanár, édesapa. A kamera túloldalán is előfordul – ismeretterjesztő és dokumentumfilmek készítésébe kóstolt bele. Az okos és többrétegű filmeket kedveli, de a humor is fontos számára – a filmekben és az életben is.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!