Magazin

Titanic 20: Az ígéret földje – Alija

Alyah2Pio Marmaï a szomorú filmben is vicces és megnyerő. Az Alijah egy nehéz, kilátástalan sorsú fiatal története, aki mégis a napos oldalt látja terveiben. Sajnos ennél többet nem kapunk az egyszerű történettől.

Alex egy 27 éves párizsi fiatal, drogdealer. Nem az az egzisztenciáját vesztett fajta, beosztja idejét, pénzét, széles családi kapcsolatokat ápol, társasági figura. bomlanak utána a nők. Mindezek ellenére céltalan, nem motiválja semmi, csak az alijah. Vagyis a hithű zsidók kiköltözése Izraelbe, amolyan vallási-kulturális átlényegülés. Alexet sem a vallás, sem a kultúra nem motiválja, csak unokatestvére, Nathan, aki jómódú, boldog és étterme van Tel-Avivban. A boldogság ígérete persze még nem boldogság.

Talán a film legerősebb pontja ez a furcsa ellentét: a jó módú Párizsban meglévő boldogtalanság helyett a piszkos, háború sújtotta Izraeltől várja a boldogságot Alex, ahol nem ismer senkit, és amelyik országnak még a nyelvét sem beszéli. Erről a nyilvánvaló képtelenségről senki sem tudja lebeszélni.

Látni kell azonban, hogy hiába az ötletes problémafelvetés, a történet szüzséje nem bírja fenntartani az érdeklődésünket a viszonylag rövid, 88 perces filmidő ellenére sem. Elie Wajeman rendező első filmjének tényleges unalmától a jól megírt párbeszédek és Pio Marmaï ment meg minket. A 29 éves színész amolyan francia Ryan Goslingként szerez magának egyre több rajongót; ahogy amerikai társát, úgy őt is éppen egy korábbi Titanic Filmfesztiválon ismerhettük meg szélesebb közönségben, Rémi Bezançon Hátralévő életed első napja című filmjének legnagyobb testvéreként, s ez a jó munkakapcsolat maradt meg a rendezővel A legszebb dolog című filmben is.  (Voltak közben más filmek is, de azokat itthon nem mutatták be a mozik.) Számára megvan a lehetőség, hogy hamarosan valamely nagy költségvetésű amerikai filmben lássuk.

Alyah3

Addig is megmarad a mindig szerethető kigombolt ingű borostás szívtiprónak, akinek bármilyen szerep jól áll. Tudja ezt a néző is, ezért ültünk be a moziba is.

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com