Magazin

Titanic 2014: No country for young woman? – Sepideh

sepidehBerit Madsen dokumentumfilmje az egyik legjobb film, amit valaha láttam a Titanicon. Nemcsak azért, mert végigizgultam az egészet, hanem azért is, mert briliánsan vegyíti a humort, a líraiságot és a dokumentarizmust. Igen, a film egy-egy momentuma nyilvánvalóan megrendezett, másutt pedig a vágás direktsége szembeszökő, persze lehetséges, hogy ezen eszközök nélkül nem volna ennyire magával ragadó a mozi.

Akárki akármit mond, vannak filmek, amelyeken egyszerűen érződik, hogy nők készítették. Nincs ez másként ezzel a filmmel sem, és nem pusztán azért, mert a Sepideh címszereplője történetesen nő. Úgy beszél az iráni nők helyzetéről, a kultúra, a vallás és a társadalom nyomásáról, hogy közben végig megőrzi humorát és érzékenységét. Sepideh asztronauta akar lenni, ami nőként, pláne iráni nőként meglehetősen merész elképzelésnek tűnik. Ehhez ugyanis egyetemre kellene mennie, ami egyrészt sok pénzbe kerül, másrészt pedig nemigen illeszkedik a tágabb család elképzeléseibe. Sepideh apja évekkel ezelőtt meghalt, az ég kémlelése így hát nem csupán a világegyetem jelenségeinek fürkészését jelenti számára, hanem összekapcsolódik a hiánnyal és az apjának tett ígéretével is. Akárhogy is lesz, www.snapbacksvip.com adja föl az álmait. A tanácstalan anya mellett Mr. Asghar Kabiri, a tanára is támogatják, hogy közelebb jusson a céljához. Nappal szorgalmasan tanul, éjjelenként pedig az eget kémleli egy csoport tagjaként. De mit szólnak mindehhez a szomszédok? Mit szól ehhez a család? Egy lány nem mászkálhat el csak úgy éjszaka – mondja a nagybácsi, aki úgy érzi, neki kell felelősséget vállalnia a lány erkölcsi makulátlanságáért. Ezért aztán félig viccesen meg is fenyegeti…

Sepideh

Sepideh hol sír, hol nevet, mintha ő maga sem tudná felfogni, hogy milyen különös világban is él. Álmait, vágyait és gondolatait Albert Einsteinnel osztja meg, aki reményei szerint megérti őt. Mellette Anousheh Ansari, űrhajós a legnagyobb példaképe. Ír is neki egy e-mailt, és csodák csodája, egyszer csak megcsörren a telefon… Igen, a Sepideh nem az a dokumentumfilm, aminek már az elején tudod, mi fog történni  a következő másfél órában. Nem is az, amelyik kilátástalan helyzetben élő embereket mutat be, akik a film végén ugyanolyan, vagy még rosszabb helyzetben vannak. A Sepideh egy különleges történeten keresztül enged betekintést egy innen nézve túlszabályozott és távoli világba. Amikor kiderül, hogy a kenyérkereső nélkül maradt családnak fogytán van a pénze, az anya közli a lánnyal, hogy veszélyben vannak a tanulmányai. Nem olyan sokkal később viszont kitárul egy másik ajtó. Megkérik Sepideh kezét. De valóban jó ötlet férjhez menni? Nem elég, hogy a lány maga is ezzel a kérdéssel vívódik, Mr. Kabiri is nyomást gyakorol rá to www.snapbacksvip.com , amikor csak teheti, arról beszél, mekkora hiba ilyen fiatalon férjhez menni. Nem tudni, saját rossz tapasztalata beszél belőle, vagy a féltékenység, hiszen mintha ő is vonzódna a nála sokkal fiatalabb lányhoz…

Nem csupán az iráni társadalom működésébe, de az érzelmek világába is bekukkanthatunk tehát. A személyesen keresztül képet kapunk az egyetemesről és fordítva. Patricio Guzman Égen s földön című filmjéhez hasonlóan egészen nagyszerű, néhol már-már giccses felvételeket látunk a  csillagokról, amely képek kizökkentenek, nem engedik, hogy beszoruljunk a történetbe, hogy nagyon leragadjunk egy-egy aktuális problémánál. Aki nem nagyon néz dokumentumfilmeket, de snapbacksvip is zárkózik el teljesen a műfajtól, mindenképpen nézze meg ezt az igazán remek alkotást!

Avatar

Maksai Kinga

A filmhez az irodalmon, a színházon és a művészettörténeten keresztül vezetett az utam. Ami a diplomákat illeti, az ELTE-n végeztem magyar, illetve filmelmélet és filmtörténet szakon, jelenleg pedig az SZFE televíziós műsorkészítő szakán készülök befejezni a tanulmányaimat. Mindig is imádtam moziba járni, maradandó mozis élményeim közé tartozik az Apollo 13, a Titanic és az első 3D-s film, amit Disneylandben láttam. Sokakkal ellentétben nem vetem meg a tévét és a DVD-t sem. Azt mondják, hogy ha sokat tudsz valamiről, akkor már nem vagy képes úgy élvezni a dolgot. Én még mindig felhőtlenül szórakozok egy sitcomon, ami ugye két dolgot jelenthet: vagy nem igaz rám a fenti állítás, vagy... Nem tartom magam sorozatfüggőnek, de a csajos és vicces változatokat szívesen nézem. A bennem élő feminista entellektüelt elnyomva imádom a Szex és New Yorkot, a Modern Family és a Bored to Death című sorozatokat pedig az utóbbi idők legjobbjainak tartom. Egy éve vagyok a tagja a Filmtekercs csapatának, jelenleg a fesztivál rovatot vezetem.

Filmek: Nem csak műfajok, hanem rendezők és színészek alapján is válogatok, így jöhet minden, amiben van egy kis Woody Allen, Tarantino, Alejandro Gonzalez Iñárritu, Mike Nichols, Philip Seymour Hoffman, Javier Bardem vagy Meryl Streep. Barátkozom az animékkel és Bollywooddal, de mellettük hű maradok régi kapcsolataimhoz is. Nehéz kiemelni filmeket, mert ez folyton változik, de most éppen: Diploma előtt, Madárfészek, 21 gramm, Annie Hall, Elveszett jelentés, A nagy Lebowski, Halálbiztos, Tükör, Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén, Melankólia, Totoro, Ra One, Chungking Express.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya