Magazin

Titanic 2015: Amatőr – Automata

Gyönge írás, sablonok, animatronikus robotok, de vászonra azért elmegy. Könyvben falhoz vágnám.

Ha ezt a sztorit egy amatőr megírná valamelyik sci-fi magazin olvasói pályázatára, nem fogadnák el. Elavult, közhelyes, sablonos. Százszor megvolt már.

De persze csalás egy filmet a spekulatív fikciós irodalomhoz mérni: az irodalom sokkal, de sokkal gazdagabb. A mozivásznon sorra jelennek meg a filmek, amelyek vetítve frissnek hatnak, leírva azonban avultak lennének: ilyen volt a Csillagok között, a Chappie, A holnap határa és a kétezer-tízes években induló új sci-fi hullám kábé összes darabja. Mozis viszonylatban így az Automata csaknem elfogadható: újat épp itt se mond, de legalább pontosan ugyanilyen és pontosan így még nem készült.

automata_5

A sztori szerint az emberiség kihalt (27 millió maradt a hétmilliárdból? az nekem kihalási esemény), ehhez képest egy nyüzsgő, cyberpunk-gúnyát viselő nagyvárosban játszódik a film fele; a város egyetlen funkciója a vizualitás és körülbelül ugyanennyire gondolták át a film többi részletét is. Beleértve magát a főszálat: a lassan csordogáló cselekmény a mesterséges intelligencia felszabadulása, különösebb magyarázat, filozófiai háttér, akármiféle bonyodalom nélkül. (Eldiskurálnak azért olykor evolúcióról és effélékről, de pár olyan mondat, ami egy sör mellett is előkerülhetne, még nem jelent filozófiát.)

„az Automata felelőssége nagyobb, így nagyobb lehetőséget is mulaszt”

Az MI egymaga kiteszi az új sci-fi hullám felét (A nő, Transzcendens, Chappie, Ex Machina, Bosszúállók: Ultron kora, Hős6os, és akkor csak a leges-legfrissebb filmeket citálom a tematikában). Hogy mitől ilyen népszerű a téma, az önálló cikket érdemelne – mindenesetre ember legyen a talpán, aki ma mesterséges intelligenciáról forgat filmet és valami újat mondana. Az Automata mindössze annyiban eredeti (a vásznon, hangsúlyozom), hogy afféle kvázi-asimovi törvények vezérlik a robotjait, amelyek így nem árthatnak az embernek – így tehát komolyan vehető harc sincs a filmben, vánszorgás egyik jelenetről a másikra annál több; a robotok teljesen az ember jóindulatára vannak utalva, mellékkörülményként így szerencsésen megnövelve az egyes szereplők felelősségét. (Asimov persze forogna a sírjában. Ő a Három Törvény puszta logikájából is képes volt izgalmakat kihozni.)

automata_3Ami az Automatában értékelhető, az a látvány, no és Antonio Banderas játéka. Utóbbi nem igényel sok kifejtést (mégiscsak A-listás sztárról van szó, aki karrierje legjelentéktelenebb filmjében is megbízható), előbbi annál inkább. A szófiai Nu Boyana Film Studios munkája figyelemre méltó: úgy sikerült hihetően mozgó robotokat alkotniuk, hogy – ami a gépembereket illeti – semmi CGI sincs a filmben, animatronikus gépek mozognak távirányítással. (Ahol igenis van CGI, pl. a városok látképében, ott nincs benne sok köszönet). A robotok mimika nélkül is képesek mindarra a verbális és nonverbális kifejezésre, amit az ember a humanoidokkal egyenrangú szereplőktől elvár, és gondolkodás nélkül hajlandó vagyok a Chappie mellé helyezni őket – aminek pedig a látvány volt az egyetlen vonzereje.

automata_7A tény, hogy a film nem épp egy hollywoodi óriásmozi, még értékelhetőbbé teszi vizuális erényeit, a sztori gyöngeségei alól azonban nem ad semmiféle felmentést. Éppen az amerikai stúdiórendszer kötöttségeitől nem szenvedő sci-fik azok, amik előrébb lendíthetnék úgy általában a spekulatív fikció és általa a filozófia és jövőképeink ügyét: az Automata felelőssége nagyobb, így nagyobb lehetőséget is mulaszt. Pláne úgy, hogy találni nála sokkal értékesebb filmeket ingyen is.

Avatar

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya