Magazin

Titanic 2015: Az iráni James Dean és a vámpírlány esete Bad Cityben – Csadoros vérszívó

Csadoros vérszívó

Itt az első iráni vámpír-western, amiben egy csadoros hipszter vámpírlány gördeszkázik éjszakánként a magányos szívek városában. Kultfilmgyanús.

Ana Lily Amirpour első egészestés mozija, a Csadoros vérszívó (A Girl Walks Home Alone at Night) fekete-fehér, de más szempontból döbbenetesen színes alkotás. Ha csak a nagyobb filmes hatásokat jelentő puzzle-darabkákat nézzük: vámpírfilm, horror, western, film-noir, tini romkom, melodráma, burleszk, képregényfilm, iráni újhullám, Jarmusch és Lynch keveredik a vásznon. Meg popkultúra és sok minden más is.  A széles merítés ellenére az eredmény letisztult, eredeti és szerzői. A fiatal rendezőnő kiváló érzékkel rakta össze a darabkákból, a Csadoros vérszívónak minden esélye megvan, hogy kultstátuszba emelkedjen.

„A széles merítés ellenére az eredmény letisztult, eredeti és szerzői.”

A történet helyszíne Bad City, leginkább Sin Cityt idézi. A halál és a magány városának lakói egyszerre furcsa, mégis archetipikus figurák. Itt mindenkinek megvan a maga sötét, fájdalmas titka. A dealer (akinek a külső megjelenéséhez Ninja, a dél-afrikai Die Antwoord nevű zenekar rappere szolgált mintául), a prosti, a drogos, az elkényeztetett “királylány”, az utcagyerek, a transzvesztita, mind rejtegetnek valamit, miközben ez a város nem alszik és nem válogat, mindenkit fel akar emészteni. Az ifjú Arash-t (Arash Marandi) is húzza lefelé ez a világ. Heroinista apja (Marshall Manesh, – az Így jártam anyátokkalból lehet leginkább ismerős) adósságai halmozódnak, ő pedig egyre elkeseredettebben kapálózik, hogy megmentse, eljutva addig a pontig, ahol már identitásának darabkáit kell feláldoznia.  A James Dean-típusú főhős egy este találkozik egy különös lánnyal (Sheila Vand), aki megváltoztatja az életét. Ők ketten együtt a Halhatatlan szeretők fiatalabb kiadásai – csak ebben az esetben az egyikük nem vámpír, – de kapcsolatuk eszünkbe jutatthatja az Engedj be! két magányos főszereplőjét is.

csadoros_verszivo_3

A Csadoros vérszívó nemcsak a történet egyes elemeit tekintve, hanem vizualitásában is megidézi a már említett képregényfilmet (is). Gyakoriak a megmerevedett, képregénykockákat idéző beállítások. Sőt, szerkezetében is fellelhetők képregényfilmekre jellemző sajátosságok. Nem csoda, hogy a rendezőnő – akihez saját bevallása szerint mindig is közel állt a műfaj – a film kapcsán egy hat részből álló képregény minisorozatot is megjelentetett. A Csadoros vérszívó laza romantikus főszálból és ahhoz,  hol szorosabban, hol kevésbé kapcsolódó epizódokból épül fel. Egy románc és több rövid lélegzetvételű, önmagában is értelmezhető történet Bad Cityből, ahol a szürreális és a természetfeletti jól megfér a szociodrámával.

„Nem csoda, hogy a rendezőnő – akihez saját bevallása szerint mindig is közel állt a műfaj – a film kapcsán egy hat részből álló képregény minisorozatot is megjelentetett.”

A Csadoros vérszívót nyilvánvalóan nem lehetett volna Iránban leforgatni. Az iráni cenzúra által meghúzott határokon bőven túllóg. Amirpour górcső alá veszi a gender-problémákat, filmjében a muszlim nők helyzetét illetően határozott társadalomkritikát fogalmaz meg. (Többek között egy szimbolikus kasztrálást is láthatunk.) A felvételek helyszíne egy kaliforniai kisváros volt. A színészek azonban mind iráni származásúak, a film eredeti nyelve pedig a fárszi lett.

csadoros_verszivo_2

Személy szerint nem bántam volna, ha valaki, valahogy megakadályozza, hogy ez a film ezzel a magyar címmel fusson, de nem teljesülhet az ember minden kívánsága. Sokszor lerágott csont a téma, de mindig akad egy cím, ami miatt egyszerűen muszáj felhozni. Ez is egy olyan. Ennél azonban jóval lényegesebb, hogy ez a béna magyar címmel rendelkező film egy kivételesen sűrű szövésű-, összetett anyag, különleges hangulattal, gyönyörű vizuális világgal, ütős zenékkel (hol egy spagetti western dallam, hol iráni pop, hol techno szolgáltatja a zenei aláfestést), szokatlan humorral és egyszerre elegáns és merész rendezéssel. Utoljára Tarantinotól láthattunk ilyen szélsőségesen integráló, mégis ennyire eredeti mozit. Csak ajánlani tudom!

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható. Imádja, ha beleköttök az írásaiba! mlinarikmariann@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés