Magazin

Titanic 2015: Radioaktív területen – Orosz harkály

orosz_harkaly_4Nyomozgass csak, majd rádszáll az új Orosz Birodalom. Akkor is, ha csak egy senki dokumentumfilmes vagy.

Kop-kopp-kopp. Másodpercenként tízszer. Miféle harkály kopácsol olyan erővel, hogy az egész világon hallják? És hogyhogy épp Csernobil mellől hallani?

Fedor Alekszandrovics sugárfertőzött. Négyéves volt, amikor a csernobili katasztrófa miatt el kellett hagynia otthonát. Rögeszméje lett a világot megváltoztató katasztrófa: miért történt, ami történt? Talán több van a háttérben, mint amennyit a szovjet kormány beismert? És mi köze mindennek a katasztrófa helyszínétől két mérföldnyire rozsdásodó hatalmas acélszerkezethez – az ormótlan, „Duga 3” néven ismert hidegháborús fegyverhez?

Alekszandrovics utazását Chad Garcia dokumentumfilmes örökítette meg. Interjúkon és elméleteken át halad az út; szájak, amelyek bezárulnak a kamera láttán, megnyílnak a titkos felvételeken; ellátogatunk Pripjatyba és felmászunk a Duga tetejére; mindemellett betekintést nyerünk egy különös elme világába is – mert Alekszandrovics nem egészen hétköznapi ember.

orosz_harkaly_2

Izgalmas? Sokkal inkább problémás. Ez a dokumentumfilm ugyanis nehezen tud mit kezdeni saját műfajával. A „dokumentum”-filmiségben minden variáció ellenére megmarad az a követelmény, hogy valami igazat kellene mutatnia – és mert Alexandrovics útja ellenőrizhetetlen összeesküvés-elméletekbe vezet, a film képletesen is radioaktív területre lép.

Alexandrovics nyomozása érdekes eredményekkel zárul, de ugyanilyen érdekes eredményeket random ötperces kutatás után bármelyik, összeesküvésekkel foglalkozó weboldalon találhatunk. Megrendezték-e Csernobilt? Tudatos népirtás volt-e a katasztrófa? Nem tudjuk meg. Kapunk legalább egy nevet, akinek érdekében állt a robbanás – de a cui prodest már csak olyan játék, hiszen minden véletlen esemény széles e világon érdekében állhat legalább egyvalakinek, ha nagyítóval nézzük.

Csodálkoznék is, ha annyi év történészi kutatásai és nemzetközi vizsgálatai után egy dokumentumfilmből tudnánk meg „az igazat”.

orosz_harkaly_1

Amit Chad Garcia mégis megtalált, az egy különleges szerep radioaktív területre tévedt filmje számára. Alexandrovics nyomozását a rendező csodálatos érzékkel egy tágabb kontextus szolgálatába állította, így nemesítvén meg az elbukófélben lévő vállalkozást.

A szovjat birodalom ugyanis nem halt meg. Aki kérdezősködik, az ma is szembefuthat vele. „Moszkvában könnyű eltűnni” – mondják a filmben, és csakugyan: Alexandrovicsot és családját ismeretlenek fenyegetik meg, és ő futni kényszerül Ukrajnából, aztán jön a Majdan tér és a háború: a Birodalom visszavág és erősebb, mint tetszhalála óta bármikor. Olyan erős, hogy még egy kis dokumentumfilmnek is odavág, ha kell.

orosz_harkaly_5

És a film ennek is krónikája lett: ahogyan Oroszország titkosszolgálatokkal és háborúval igyekszik újra meghódítani a „közel-külföldöt”, az lecsapódik az ukrán emberek gondolkodásában és félelmeiben, a Majdanon történtekben, és ebben a dokumentumfilmben is. Az Orosz harkály figyelmeztetés a Kelet-Európa szerte feléledő Birodalomról.

Itthon különösen aktuális. Mert vannak a birodalomnak szolgái bőven. És a film végén ismét felhangzik a kopácsolás, valahonnan új-Oroszország szívéből.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés