Magazin

Titanic 2015: Vakvágány – Vak érintés

url_4Érdekes, de nem túl jó film a Vak érintés. Ye Lou Arany Medvére jelölt alkotása lassan csordogáló mese a mindenki másképp egyforma gondolatáról.

Amikor megkérdeztem Bi Feiyut, miért írta meg a Vak érintés című regényét, egyenes válasz helyett elmesélt egy történetet. Egyszer írói válságba került, és nem tudott dolgozni, rendszerint csak járkált fel-alá, alig végezve valamit a munkából. Ez alatt az idő alatt gyakran ellátogatott egy közeli masszázsszalonba, ahol a masszőrök kivétel nélkül vakok voltak. Miután fokozatosan megismerkedtek, mindenféléről beszélgetett a masszőrével. Egy nap Bi volt az utolsó kliens a szalonban. Amikor az alkalmazottakkal együtt hazaindultak, megfogta vak masszőrje kezét, hogy levezesse a lépcsőn. De félúton lefelé, az áram egyszer csak elment, és az épület sötétbe borult. Bínek meg kellett állnia, mire a vak masszőr biztos léptekkel levezette a lépcső aljáig. Egyszerre a vak ember mutatta a látónak az utat a fény felé. A sötétben mindnyájan a vakok segítségére szorulunk – meséli Ye Lou, a rendező. Ez a történet sokat elmond magáról a filmről is, ahol az említett jelenet egy az egyben meg is jelenik. A vakok a sötétben magabiztosabbak, mint a látók, de a szív dolgaiban pontosan annyira elveszetten bolyongnak, mint bárki más.

A Vak érintés erről a bolyongásról szól elsősorban egy vakok által fenntartott masszázsszalon mikrokörnyezetének napi drámáiba engedve bepillantást. A film egyszerre több karaktert is megtesz főszereplőnek, hol az intézet vezetőjének, hol az újonnan csatlakozó masszőrnek és szerelmének, hol az öngyilkossági kísérlete után idekerülő fiatal fiúnak történetét követi. Valamennyi szereplő szeretetéhesen – sokszor már túlságosan is ragaszkodva – keresi a szerelmet, ami igencsak esetlegesen, sokszor a puszta kémia által meghatározva – gondoljunk csak bele, egy vak embernek az illatok mennyire felértékelődnek – jelenik meg. A film azon túl, hogy rámutat, a vakok lelki életüket tekintve semmiben sem különböznek tőlünk, kiemeli, hogy bizonyos kérdések azonban a sötétségben egészen újfajta megvilágításba kerülnek. Mit jelent például a szépség egy vak embernek? Teher, áldás, vágy vagy csupán egy változó, amiről nem is érdemes tudomást venni? A Ma Yingli által írt forgatókönyv minden oldalról körbejárja a problémát anélkül, hogy választ adna a kérdésre.

BLIND_MASSAGE+©+Copyright+Wild+Bunch+2014Jó pár film készült már vakokról, de a vakság tényleges mibenlétét kevés film tudta ennyire érzékletesen megmutatni. Különösen izgalmas, ahogy időnként az egyik szereplő szemszögéből látjuk az eseményeket, az átszűrődő fények, az elmosódott formák láttán egy percre a néző is át tudja érezni, milyen csapás lenne elveszíteni a szeme világát. Szintén érdekes, hogy a film szemmel láthatóan (jobban mondva füllel hallhatóan) úgy készült, hogy a vakok is tudják élvezni. Folyamatos a narráció – nagyon kiváncsi vagyok, mennyire más film képe rajzolódna ki csak a hangsávot hallgatva…

Látható, a Vak érintés nagyon érdekes film, de mitől nem tud jó film is lenni? Egyrészt közel két órás játékideje egy ponton túl önismétlésre kényszeríti az alkotókat, akik túlságosan hosszú lére eresztik a film be- és levezetését egyaránt. Másrészt nehéz azonosulni a látszólag csak ide-oda csapodó szereplőkkel, akik – még ha talán indokolt is elkeseredettségük – túl sokat hisztiznek, és úgy bújnak egymásba, mint macska a meleg kemencéhez. Nehéz őket kedvelni, maximum szánalmat érzünk – de ez az érzés feltehetően feszengésre készteti a látó nézőt, vagy mondjuk inkább úgy, a nyugati látó nézőt? Miért ilyenek ezek az emberek? A vakságuk teszi őket félszeggé vagy a kínaiságuk helyezi új alapokra az általuk kétségbeesetten hajszolt értékeket?

Nem értjük, így nem is szeretjük őket – és ettől feltehetően bűntudatunk is támad…

01

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. kataorsolya@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya