Magazin

Tíz klip filmsztárokkal

Szeretjük a videoklipet, a kisfilmnek ezt a különleges, zenés formáját. Számos filmsztár kezdte pályáját egy nagy zenész rövidfilmjében, és megannyi már befutott színész tett izgalmas kitérőt a music tv világába, hogy eleget tegyen hol a zene, hol a barátság, hol  pedig csupán a csengő pénzérmék hívószavának. Válogatásunk szigorúan a teljesség igénye nélkül, maximálisan szubjektíven készült – íme tíz kedvenc videoklipünk igazi filmes szupersztárokkal.

Gorillaz: Stylo feat. Bruce Willis

2010 elején a brit Gorillaz örvendeztette meg rajongóit egy nem akármilyen klippel. Azon túl ugyanis, hogy a Stylo a csapat első 3D CGI-t alkalmazó videója lett, nem kisebb hollywoodi híresség tűnik fel benne, mint maga Bruce Willis. Mindenki John McClane-je ráadásul nem csupán néhány másodperc erejéig bukkan fel a sivatagi autós üldözést tematizáló klipben, hanem ő maga kergeti a banda menekülő animációs tagjait egy 1968-as Chevrolet El Caminóval. És ha ő üldöz, akkor bizony nem csoda, ha az üldözött a tenger fenekén végzi – még ha nem is úgy, ahogy azt előre gondolnánk… Igazán rendes Mr. Willistől, hogy a Red munkálatai közepette, valamint a The Expendables-es cameója mellett is vállalta a csapat felkérését a klipforgatásra.

Texas: In Demand feat. Alan Rickman

A skót Texas nevű banda 2000-es nótájára forgatott klip talán nem a zenetörténet leglátványosabbik kisfilmje, mégis igazi nagy kedvenc: míg például Christopher Walkent gyakran látjuk táncra perdülni, Alan Rickmantől ritka csemegének számítanak a tánclépések. Rickman és a csapat énekesnője, Sharleen Spiteri igen szoktalan környezetben ellejtett szexi kis tangója mindenképp érdemes a figyelemre – ha másért nem is, ezért biztosan megéri megnézni az In Demandot.

Bobby McFerrin: Don’t Worry Be Happy feat. Robin Williams

A dalt egész biztosan senkinek sem kell bemutatni, mint ahogy azt a bajszos-tornacipős úriembert sem, aki bohókás megjelenésével és mozgásával még vidámabbá teszi ezt az egyébként is felhőtlen klipet. Robin Williams az alábbi videóban leginkább jó pár évvel későbbi önmagára, a Flubber – A szórakozott professzor Brainard dokijára hasonlít, ám ki kell emelnünk, hogy fizimiskája valószínűleg nem véletlen hajaz arra az indiai bölcsre (Meher Babára), akitől állítólag a dalt ihlető szlogent kölcsönözte McFerrin. Nemes gesztus, bájos klip. (Bocs, ha emiatt álmotokban is újra csak ezt dúdoljátok majd!)

Devendra Banhart: Carmensita feat. Natalie Portman

A klip, ami magyarázatot ad, miért kapta meg Natalie Portman a Fekete hattyú főszerepét, és amiben kiderül, hogy neki még polippá inkarnálódni sem esik nehezére. Viccet félretéve, Devendra Banhart 2007-ben akkori barátnőjét kérte fel, hogy játsszon Carmensita című dalában: a Skinny elnevezésű direktor csapat munkájának végeredménye egy  a spanyol szöveg ellenére  bollywoodi ihletésű ökörködés lett, mely nemcsak a szereplőknek, de a nézőknek is garantáltan vidám perceket okozott.

http://www.youtube.com/watch?v=k_QAPjtO2cA

Elton John: I Want Love feat. Robert Downey Jr.

Az Elton John I Want Love című számához készült klipet már csak azért is érdemesnek találtuk beválogatni listánkba, mert pofátlanul egyszerű. Tipikus példája annak, amikor egy zenei videóban szinte szó szerint nincs semmi (még vágás sem, ami azért mindenképp elismerendő!), mégis meg fogod nézni. Mert abból a kevésből, ami mégis benne van, tutira érdekel valami: vagy maga Elton, vagy a szerelem, vagy a szobáról szobára sétálgatva tátogó Robert Downey Jr. A koncepció nagyban hasonlít a listánkban szintén helyet kapó Fatboy Slim videóéra, ám itt még trükkfelvételek sincsenek – és mégis hatásos.

Ed Sheeran: Lego House feat. Rupert Grint

Hogy ne csak klasszikusokat válogassunk a listára, elővettük a roppant tehetséges angol énekes 2011-es nótáját, ahol egy fiatal, egyelőre még igencsak beskatulyázott sztár szerepel. A Harry Potter sorozatban Hermione szerelmét alakító Rupert Grint a Lego House Emil Nava rendezte klipjében elborultabb énjét veszi elő. A fanatikus rajongó szerepében Grint megvillantja, hogy jóval több van benne, mint amit Ron szerepe tartogatott neki – bízunk benne, hogy a jövőben több alkalma is lesz, hogy ezt bebizonyítsa. A klipből később Dylan Woodley elkészített egy lego verziót is.

Guns N’ Roses: Since I Don’t Have You feat. Gary Oldman

Noha Gary Oldman egy másik klip kapcsán is szerepel listánkon (na és, ki nem szereti őt?!), nem hagyhattuk ki ezt a régi Guns N’ Roses videót sem, mely amellett, hogy az említett sztárt fehérre meszelt arcú ördögfiguraként szerepelteti, kevésbé fedett női testek látványát is nyújtja. A félmeztelen, rövidgatyás Oldman ugyanis engedélyez egy utolsó tengerparti orgiát a zenekar tagjainak, melynek vége ezúttal is – akárcsak a Gorillaz klipjében – egy víz mélyére süllyedő autó (túlpörgött bölcsészeknek ideális akár összehasonlító elemzés gyanánt is).

The Rolling Stones: Anybody Seen My Baby feat. Angelina Jolie

És hogy átkössünk az előbbi Guns N’ Roses számról a The Rolling Stones klipjére, azonnal el is áruljuk a közös kulcsszót: meztelenkedés. A különbség csupán annyi, hogy a Stones videójában néhány ismeretlen statiszta helyett nem más fedi fel bájait, mint a sztriptíztáncos szerepben tetszelgő Angelina Jolie. Az évszám 1997, a helyszín New York, Mick Jagger pedig metrózik a klipben – bár gondolom, azóta már mindenki rákattintott az alábbi videóra, és nem ezeket a sorokat olvassa…

David Bowie: The Next Day feat. Gary Oldman, Marion Cottilard

David Bowie idei nagy visszatéréséhez egy sereg sztár asszisztál. A tíz év kihagyás után készített új lemez, a The Next Day második videklipje, a The Stars (Are Out Tonight) Tilda Swinton főszereplésével készült, míg a harmadik nótában egyenesen két nagyágyú is brillírozik: a szintén Floria Sigismondi rendeztve klipben Gary Oldman és Marion Cottilard botránkoztat meg.

Fatboy Slim: Weapon of Choice feat. Christopher Walken

Listánk igazi gyöngyszeme Christopher Walken one-man-show-ja. A Spike Jonze rendezte klipben Walken végigtáncolja az egész dalt – de persze egy edzett musical táncostól nem is vártunk mást. Nem ez a színész első kitérője a zene világában: 1993-ban Madonna Bad Girljében és 1995-ben Skid Row Breakin’ Downjában is feltűnt. A Fatboy Slim klipje feltehetően megihlette John Turturrót és Adam Shankmant is, hiszen ezt követően Walken először a Románc és cigarettában majd a Hajlakkban perdült ismét táncra.

Hancsók Barnabás

Hancsók Barnabás 2010 óta ír cikkeket a Filmtekercsnek, volt rovatvezető és olvasószerkesztő. Specializációja az adaptáció, a sci-fi, a vígjáték és a társadalmi dráma, szívesen ír szerzői, bűnügyi és dokumentumfilmekről is.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés