Magazin

Anilogue 2012: Tizedik alkalommal varázsolnak el az Anilogue rajzfilmjei

Budapesten immár a tizedik, Bécsben pedig az ötödik alkalommal rendezik meg a két főváros közös animációs ünnepét, az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivált. Budapesten november 21. és 25. között az Uránia és Toldi mozi várja a rajzfilmek szerelmeseit. Tíz egész estés animáció és több mint száz rövidfilm mellett gyermek és felnőtt workshop, Anime Haiku szekció, valamint a neves cseh művész, Jiří Trnka műveit bemutató kiállítás és retrospektív vetítés-sorozat színesíti a programot. 

A szervezők a sajtótájékoztatón elmondták: tíz éve, 2003-ban azzal a céllal jött létre az első Anilogue, hogy a magyarországi rajzfilmkedvelő közönség is megnézhesse a hazánkban be nem mutatott, külföldi fesztiválokon sikeres animációs filmeket. Úgy érzik, egy évtized után is minden a tervek szerint halad, s idén is ugyanezzel a célkitűzéssel nyitják meg a rendezvényt. November 16. és 18. között előbb Bécsben lesznek láthatók az alkotások, majd egy rövid szünet után november 21-én, szerdán kezdődnek a budapesti vetítések. A fesztivált a Ráncok című spanyol rajzfilm nyitja, a záróünnepségen pedig a ParaNorman című 3D-s animációs film lesz látható.

A versenyprogramban négy nagyjátékfilm szerepel: Hosoda Mamoru japán rendező a Farkasgyermekekkel, Jean-François Laguionie a Festménnyel, Ignacio Ferreras a Ráncokkal, illetve Jung és Laurent Boileau Örökbeadható című filmjükkel. Liszka Tamás, a fesztivál igazgatója hangsúlyozta, Mamoru Hosodát az Anilogue felfedezettjének is tekinthetjük, hiszen a térségben legelső filmjének épp a fesztiválon volt a premierje. Ezen kívül kiemelte az Örökbeadható című francia-belga koprodukcióban készült művet, mely a rangos Annecy-i filmfesztiválon vihetett haza díjat.

A nagyjátékfilmeken kívül 27 rövidfilm is versenybe száll az Anilogue elismeréséért. Ezek mindegyike másfél évnél frissebb alkotás, amelyek játékideje nem haladja meg a 20 percet. A három szekcióban felsorakozó kisfilmeket 500 nevezésből válogatták be a programba. Ezek közül három az Oscar-díj várományosai között foglal helyet: a Villamos, a Beléd estem és a Csodabogár. Két magyar alkotás is versenyben van, Ulrich Gábor Tulipán és Csáki László Nevem Fanos Farcsik című kisfilmje.

A nagyjátékfilmeket bíráló, háromtagú zsűri képviselői: Miguel Gallardo, Vanja Andrijevic és Pálfi Szabolcs, a kisfilmek sorsa pedig Bogdan Achimescu, Chintis Lundgren és Fritz Zoltán kezében van. Az eredményeket a szombati ParaNorman-vetítés előtt hirdetik ki az Uránia dísztermében.

A versenyen kívül számos program várja a közönséget: A Cervantes Intézet több spanyol alkotás mellett a María és én című, autizmussal foglalkozó egész estés filmet tárja a közönség elé, amelyet eredetileg decemberben vetítettek volna le, de végül áthelyezték az Anilogue programkeretébe. A rendező, Félix Fernández de Castro a vetítés után közönségtalálkozón vesz részt. Az intézet szombaton a gyermekeknek kedvez Az eleven erdő és Az éj című rajzfilmekkel.

Az Észt Intézet a sajtótájékoztatón a NUKUFILM gyermekstúdiót ajánlotta a résztvevők figyelmébe: a workshopon a gyermekek, illetve a felnőttek betekintést nyerhetnek az animáció-készítésbe. A két-három órás, ingyenes programon a jelenlevők egy közös klipet készíthetnek. Az intézet kiemelte a Lotte és a Holdkő titka című animációs filmet, amely Észtországban hatalmas népszerűségnek örvend, hasonlónak, mint hazánkban megjelenésekor a Vuk.

A Cseh Centrum inkább visszaemlékezésekkel lesz jelen a rendezvényen: az idén száz éve született, neves cseh művész, Jiří Trnka műveiből lesz látható kiállítás, illetve három kisfilmjét és egy nagyjátékfilmjét (Szentivánéji álom) vetítik le. Emellett Zdeněk Miler (a Kisvakond megalkotója) halálának egyéves évfordulójáról emlékeznek meg.

Az Anilogue 2012 fesztiválról a Filmtekercs részletes tudósítással és kritikákkal szolgál majd.

Az Anilogue hivatalos közleményét az alábbiakban olvashatjátok:

Bécsben november 1618., Budapesten pedig november 2125. között rendezik meg a világ animációs termésének legjavát felsorakoztató Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivált. A fesztivál műsorának vezérfonalát minden évben a nemzetközi versenyfilmek adják.

Idén az egész estés animációs filmek szekcióban négy mű verseng majd a fesztivál fődíjért. Hosoda Mamoru japán rendező (Nyári háborúk) a közelmúltban fejezte be legújabb alkotását, a Farkasgyermekeket (Ōkami Kodomo no Ame to Yuki) melyet az 2012-es Anilogue keretében mutatnak be először Magyarországon és Ausztriában egyaránt. A Farkasgyermekek egy csavaros családi történet, melyben egy anya együtt él két félig ember, félig farkas gyermekével, akik egy farkasemberrel megélt szerelemből születtek. A híres, Palme d’Or nyertes francia animációs mester, Jean-François Laguionie (La Traversée de l’Atlantique à la rame) a gyönyörű és elgondolkodtató Festménnyel (Le tableau) vesz részt az Anilogue versenyében. A történet főszereplői festményeken ábrázolt figurák. Különös világukban az elkészült alakok uralják azokat a kevésbé szerencséseket, akiket a festő nem színezett ki, vagy még rosszabb esetben félbehagyott. A spanyol Ignacio Ferreras filmje, a Ráncok (Arrugas) egyben a fesztivál nyitófilmje is. A film több fesztivál díja mellett elnyerte a Legjobb Adaptált Forgatókönyvért és a Legjobb Egész Estés Animációs Filmért járó Goya-díjat is. A rajzfilm Paco Roca azonos című képregénye alapján készült és két öregember barátságát mutatja be érzelmesen, a realizmust humorral vegyítve. Az Örökbeadható (Couleur de peau: miel) című francia-belga koprodukció szintén egy képregény alapján készült, melyet a képregény alkotója, Jung és Laurent Boileau rendeztek. Jung  aki egyike volt a 200 000, világszerte adoptált koreai gyermeknek  életében először visszatér szülőföldjére, és megpróbálja kibékíteni a gyökereit jelenlegi énjével. Röviddel azután, hogy a filmet nevezték az Anilogue egész estés filmek versenyére, az Örökbeadható elnyerte az animációs világ Cannes-jának számító, híres Annecy Animációs Filmfesztivál közönségdíját.

A rövidfilmek versenyében 27, az elmúlt két évben készült európai animáció vesz részt az Anilogue-on, melyeket a 500 nevezett kisfilm közül választották ki. A versenyekkel egy időben számos izgalmas vetítés zajlik majd, melyek betekintést nyújtanak az animációs világ aktualitásaiba. Az Anilogue többek között bemutatja Alexia Anastasio dokumentumfilmjét, a Plymptoons kalandokat (Adventures in Plymptoons!), Amerika legfüggetlenebb animátoráról, Bill Plymptonról, a Világpanoráma szekcióban pedig olyan filmek kerülnek vetítésre, amelyek több, világszerte ismert fesztivál közönségének és zsűrijének szívét nyerték már el. Az anime-rajongók számára különösen sok csemegét kínál majd az idei Anilogue, hisz az ismert animációs rendező, Yamamura Koji által összeállított Anime Haiku szekció Japán legizgalmasabb, új független rövidfilmjeit mutatja majd be. Az Anilogue-on látható lesz továbbá az összeurópai animációs díj, a Cartoon d’Or öt nevezettje, beleértve Emma De Swaef és Marc James Roels nyertes filmjét, az Oh Willy-t.

November 25-én a Toldi mozi kávézójában az észt NUKUFILM gyermekstúdiója tart ingyenes animációs workshopot  10:30-tól 13:00-ig a gyerekeknek, 14:30-tól pedig a felnőtteknek, november 21.  december 2. között pedig az Uránia moziban látható a neves cseh művész, Jiří Trnka műveit bemutató kiállítás.

Budapesten az Uránia és Toldi mozi, Bécsben a Top Kino és a Schikaneder ad helyet a fesztiválnak. A vetítésekre a jegyek elővételben már most is megvásárolhatóak. A fesztivál honlapja: www.anilogue.com.

Szűcs Tamás

Szűcs Tamás a Corvinus Egyetemen végzett kommunikáció szakot és az ELTE-n filmelmélet és -történet szakot. Korábban a Filmtekercs hírrovatának vezetője volt, jelenleg kommunikációs tanácsadó egy PR ügynökségnél. Specializációja Hollywood, a közel-keleti filmek, az amerikai talk showk és sitcomok.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!