Magazin

A Twitter-forradalom margójára – Többé már nem félünk

A 2! Frankofón Filmnapok a játékfilmek mellett két dokumentumfilmet is arab szekciójának műsorára tűzött, ezzel tisztelegve az elnyomó rezsimek elleni harcok áldozatai előtt. A Többé már nem félünk érzékenyen mesél a 2010-2011-es év fordulóján Tunéziában lezajlott eseményekről, közvetített információtömegében azonban egy laikus néző könnyedén elveszhet.

A mára Jázminos- vagy Twitter-forradalomként ismert 2011-es tunéziai tüntetéssorozat volt az első állomása annak a forradalmi hullámnak, ami az azt követő hónapokban több arab ország elnyomó kormányát is megdöntötte. Az „Arab tavasz” gyújtópontjául szolgáló tunéziai események több mint kétszáz ember életét követelték; a demonstrációk egy hónap elteltével végül lemondásra kényszerítették Ben Ali kormányfőt, amivel megindulhatott a liberalizáció Tunéziában. Ezt a néhány hetet dolgozza fel Mourad Ben Cheikh Többé már nem félünk című dokumentumfilmje.

2010. december 17-én Szidi Buzid városában egy zöldségárus felgyújtja magát, mert elkobozzák tőle a teherautóját. Ezt követően több százan gyűlnek össze a város kormányzati irodája előtt, hogy a Mohamed Buoazizivel szemben tanúsított bánásmód ellen tiltakozzanak. A tömeget a rendőrség csak könnygázzal tudja feloszlatni, és ezzel elindul az az erőszakos tüntetéssorozat, ami január 14-re eléri Ben Ali elnök lemondását. A Többé már nem félünk három központi szereplője még a forradalom utószelében mesél saját tapasztalatairól, a forradalomban betöltött szerepéről, és Tunézia ködös jövőjéről.

A blogger, az ügyvédnő, és a szabadúszó újságíró izgalmas és elborzasztó történetekkel tudnak szolgálni, azonban a film alatt sosem tudunk szabadulni a gondolattól, hogy azok az elszegényedő, jövőkép nélküli fiatalok, akik a forradalom magját jelentették, alig kapnak lehetőséget a megszólalásra. Ez a legnagyobb probléma Ben Cheikh filmjével: a három forradalmár történetei ugyan részletesek, de narratív szempontból gyenge lábakon állnak, kuszák, így a néző, ha nincs tisztában a tunéziai felkelés minden részletével könnyen eltévedhet a nevek, városok, politikai oldalak kavalkádjában. Bár látható, hogy a műnek nem célja, hogy átfogó képet adjon a Twitter-forradalomról, ha azzal ülünk be a moziba, hogy egy belső szemlélő által pontos leírást kapjunk az észak-afrikai országban zajló eseményekről, csalódni fogunk. A Többé már nem félünk sokkal inkább azt az érzést próbálja megragadni, ahogy egy, a szabadságot csak ízlelgetni kezdő nép megpróbálja újradefiniálni önmagát.

Az Uránia vasárnapi vetítése után a film elbűvölő bloggere, Lina Ben Mhenni, internetes nevén „Tunisian Girl” egy beszélgetés keretében megválaszolta a közönség kérdéseit. A rövid Q&A során számos rendkívül érdekes téma merült fel, többek közt az új iszlámista kormány igazgatásának visszásságai, illetve az újra meg újra fellángoló (utoljára néhány napja) forradalmi láz.

Többé már nem félünk (La Khaoufa Baada Al’Yaoum)

színes, tunéziai dokumentumfilm, 74 perc, 2011

rendező: Mourad Ben Cheikh

Kerényi Máté

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com