Magazin Papírfény

Itt bukta el Palpatine – Tóth Csaba: A sci-fi politológiája

Kimagasló értéket képviselő, egyedi könyv, fényes intelligenciájú rátekintés a sci-fi műfajára, és geek mennyország: A sci-fi politológiája az év egyik legszebb meglepetése.

Ha a sci-fit azért olvasod, mert szeretsz belemélyedni az elképzelt világokba, ez a könyv maga a geek mennyország. A jó sci-fi világa ugyanis egy szempontból feltétlenül földhözragadt: el kell tudnunk hinni, hogy a szereplők viselkedése reális, akár a legőrültebb fizikai/társadalmi körülmények közepette is. Valósnak kell éreznünk a figurákat, a lelkeket. Ha pedig sokan vannak: a közösségeket.

Ecce politológia. Működőképes-e a Star Trek társadalma? Hogyan befolyásolják az utódlási problémák Palpatine császár Birodalmát? Lehet-e társadalmilag produktív Paul Muad-Dib monopóliuma a Fűszer fölött? Milyen következményekkel jár Anaander Mianaai (és nem Minaai) ezerszeres jelenléte a Radchban? És ami még izgalmasabb: mint mond ez a számtalan mű a mi politikai gondolkodásunkról?

toth_csaba_a_sci_fi_politologiajaNehéz olyan elragadtatással írnom, amilyet a könyv megérdemel – egy kötet a sci-fi politológiájáról, ez a legmenőbb dolog a világegyetemben! –, de még a leghűvösebb kritikai szemmel nézve is remek ám ez a munka: mind az elemzés minősége, mind az írásé. A könyv tökéletes félúton van az olvasmányos könnyedség és az alapos, egyetemi következetesség között. Dr. Tóth Csaba politológus (ELTE) kiváló írói és alighanem tanári képességekkel rendelkezik (a könyv egyetemi előadásainak bővített, szerkesztett leirata).

A kötet első felének fejezetei egy-egy sci-fi univerzumot elemeznek. A második rész politikai jelenségeket tárgyal ki számos univerzumból merítve egyszerre: a rabszolgaság kérdését a sci-fiben, például. Mindegyik elemzés gazdag zsáner-háttértudásra épül, és persze jócskán alapoz a valós történelmi ismeretekre is; egyszerre meglepő és logikus Palpatine utódlási problémáiban felismerni a valódi, evilági uralkodók hasonló hibáit – és a könyv tele van ilyen ráismerésekkel. (És spoilerekkel. Úgy érdemes olvasni, ha ismered a kitárgyalt műveket.)

A politológiai boncolás egyébként arról is elárul valamit, hogy az egyes írók (rendezők) milyen gondossággal dolgoztak, és merre szándékozták irányítani a műfaj fejlődését. Frank Herbert például (úgy tűnik) nemigen gondolta át mélységeiben világa működését – ami persze semmit sem von le egyéb írói erényeiből, például fantasztikus szövegvilágából. Ann Leckie ezzel szemben mintaértékűen kidolgozott politikai univerzumot épített. Még érdekesebb a Star Wars fejlődése: A sci-fi politológiája elemzéseiben a Star Wars világáról szóló legtöbb tény az előzménytrilógiából származik, míg a 4-5-6. és 7. részre alig lehet támaszkodni politológiai tekintetben – ami pontosan egybeesik az előzménytrilógia törekvéseivel egy keményebb sci-fi univerzum megalkotására (és sokat mond arról is, milyen szinten nézi infantilisnek a közönséget a hetedik rész).

Nem a legfényesebb pillanatuk (Jar Jar Binks felszámolja a Köztársaságot a Star Wars V. részében)
Nem a legfényesebb pillanatuk (Jar Jar Binks felszámolja a Köztársaságot a Star Wars II. részében)

Persze a kötet nem térhet ki mindannyiunk kedvenc világaira. Magam például hiányolom belőle Iain M. Banks Kultúra-univerzumát, mert az a világ egyike a legrealisztikusabban felépülő utópiáknak; Heinlein is alig kap említést, és kevéske például Alapítvány is, ami pedig megint csak igen jól leírt politikai működésű univerzum. Dehát nem lehet a könyv tízezer oldalas. (Elolvasnám pedig.)

Az egyetlen valódi hátrányának az tűnik – eleinte –, hogy tanulság nélküli eszmefuttatás, jelentőség nélküli játék ez az elemzéssorozat; annyi köze van a való világhoz, amennyi egy környi Star Wars-társasjátéknak. Ám szerencsére a kötet végén dr. Tóth Csaba, mintegy összegzésként, nekilát elgondolkodni a bemutatott politikai világokon és a magunkén, és néhány nagyon érdekes következtetést von le az írók és a mi saját politikai gondolkodásunkra nézvést. Szép lezárás egy fikciót elemző kötethez: megmutatja a fikció hatását a valóságra.

Utópia? A föderációs hadsereg gyakran az egyetlen működő döntéshozó szervezet a Star Trek világában.
Utópia? A föderációs hadsereg gyakran az egyetlen működő döntéshozó szervezet a Star Trek világában.

Akad azonban valódi, fájó hiba is: a kiadási minőség méltatlanná teszi a könyvet arra, hogy az ember fizessen érte. Durva helyesírási hibák, kisebb-nagyobb ténybeli tévedések, következetesen elírt terminusok és nevek: ezt a könyvet senki sem nézte át (pláne gondozta), és sokszor kimondottan bosszantó érzés olvasni.

Ezzel együtt azonban: A sci-fi politológiája kimagasló érték, unikum, egy remekül kivitelezett ötletes vállalkozás, egy fényes intelligenciájú, szokatlan nézőpontú rátekintés a sci-fi műfajára.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com