Magazin

Legális vámpirizmus – True Blood

Az HBO nagy erőkkel reklámozza egyik legsikeresebb saját készítésű sorozatát, méghozzá a True Bloodot, melynek immáron harmadik évadát mutatják be kis hazánkban.

A november 23-án debütáló új évad esetében még több izgalmat, vért és szexet ígérnek, melyet első hallásra nem biztos, hogy minden fenntartás nélkül fogadnék, de ne rohanjunk ennyire előre! Vizsgáljuk meg egy kicsit közelebbről, hogyan is indult ez a hatalmas őrület a méltán híres, Emmy- és Golden Globe-díjas sorozat körül!

Találkoztunk már érdekes ihlet forrásokkal. J. K. Rowling egy vonaton ülve kreálta meg a milliárdokat hozó Harry Potter világot, Stephanie Meyer egy álomban ismerte meg világhírű regényének főhősnőjét, Alan Ball pedig egy fogászati kezelés előtti könyvesboltos nézelődés közben fedezte fel magának Charlaine Harris vámpírregény sorozatát, mely a sorozat alapjául szolgált. A híres-neves amerikai úriember rendező, forgatókönyvíró és producer egy személyben, nem kisebb produkciókkal a háta mögött, mint az Amerikai szépség, vagy az HBO korábbi sikersorozata, a Sírhant művek. Mint látjuk a True Blood tökéletesen illik a sorba, Ball ismét megcsinálta a maga és a vállalat szerencséjét.

Témát választani persze tudni kell. A vámpírok mitológiája mindig is érdekelte a közönséget, kezdve a Drakula filmektől egészen a modern környezetbe helyezett és néhol elismerten (nem éppen vértől) csöpögő Twilight romantikáig. Utóbbi sikere óta robbanásszerűen nőtt az érdeklődés a téma iránt, mondhatni kialakult egyfajta kultusza. Könyvek tucatjai, internetes oldalak és blogok ezrei jelentek meg, rajongók millió keresik az újabb borzongást ígérő műveket. A True Blood pedig bőven ellát minket mindennel, mi szem-szájnak ingere.

Charlaine Harris eddig tíz kötetet számláló regényciklusa alapvetően a „vámpíros-romantikus”, mindemellett izgalmas, krimi szálat is kidomborító vámpírregény műfajába sorolható. Főhőse, Sookie Stackhouse, a telepátia képességével megáldott (az Ő szemszögéből nézve vert) pincérnő egy nap megismeri élete első szerelmét, Bill Comptont, a vámpírt. Nem is akárhogyan, az illető teljes lazasággal sétál be a bárba, ahol dolgozik. Harris ugyanis egy olyan világot alkotott meg, melyben a vámpírok felfedik létezésüket és a halandókkal megegyező jogokért küzdenek, miközben igyekeznek amennyire csak lehet, mindennapi életet élni. Ennek persze buktatói vannak, hiszen mégiscsak egy másik fajról beszélünk, vegyük például a táplálkozást. A sötét kriptákat maguk mögött hagyó, publicitást választó vámpírok a japánok által kifejlesztett szintetikus véren, a Tru Blood-on élnek és csak időnként fogyasztanak emberekből. Azt is leginkább az engedélyükkel… vagy nem, néha előfordulnak „balesetek”. Sookie élete fenekestül felfordul, egy olyan természetfeletti lényekkel benépesített világot ismer meg, melyre még legvadabb álmaiban sem gondolt, vérfarkasokkal, tündérkeresztanyákkal és elcsatangolt, IQ nuku hírességgel fűszerezve.

Nem is rossz alapkoncepció, főleg, hogy Ball a regényben megjelenő szex, vér és erőszak mértékét hatványozva turbózta fel a sztorit, mely hogy úgy mondjam, kifejezetten lazán követi a könyv eseményeit. A számítások működtek, a közönség zabálta a 12 részes első évadot, melynek záró epizódjára 2,4 millió amerikai volt kíváncsi. A sorozat csillaga meredeken emelkedett, a második évad minden HBO nézői rekordot megdöntött Amerikában. Egyértelmű, hogy mindehhez hatalmas média kampány társult és társul mind a mai napig.

A marketingesek igazán kitettek magukért, már a sorozat megjelenése előtt blogokat és honlapokat indítottak, melyeken vámpírok nevében értekeztek a szintetikus True Bloodról és a nyilvánosság elé vonulásról. Az HBO rövid dokumentumfilmeket készített az eddigi vámpírtörténelemről az irodalomban és a filmvásznon, a továbbiakban pedig a sorozat alkotóit és színészeit szólították meg. Képregények és poszterek jelentek meg, valamint hatalmas üzleti dobásként ténylegesen piacra dobták a True Bloodot. Ahogy népszerűsége egyre nőtt, úgy árasztották el a piacot a kapcsolódó termékek: ékszerek és egyéb relikviák (pólók, figurák, stb.) készültek, mindemellett az HBO nagy felhajtású, vörös szőnyeges eseményeket rendezett. Egy szó mint száz, elképesztő sztárolás zajlott és zajlik folyamatosan.

Nálunk sincs hiány mindebből, többek között weboldalak, blogok és Facebook oldal foglalkozik a sikersorozattal. Az HBO a harmadik évadhoz kapcsolódóan remek marketing fogással rukkolt elő, az első pár részből mozis vetítést tartanak, melyre 100 rajongót várnak partnerükkel együtt. Meghívót az HBO oldalán meghatározott időtartam alatt a témával kapcsolatban legaktívabb kommentelők kapnak. Természetesen a True Blood magyar HBO-s oldala is szolgál extrákkal, a videóktól a háttérképeken át a csengőhangokig sok érdekesség található rajta.

A True Blood világa mellett szerkesztőségünk sem tudott megállás nélkül elmenni. A harmadik évad megjelenésének „ünnepi” alkalmából induló cikk sorozatunk első darabjának végére értünk ugyan, de ezentúl rendszeres időközönként jelentkezünk egy-egy évad, vagy éppen könyv kritikával. A második írást itt találjátok.

Kollár Flóra Anna

A BGF túltelített turizmus-vendéglátás szakának táborát erősítem, így bárkiben joggal merül fel a kérdés, mit keresek egy filmkritikai oldal szerkesztői között. A válasz a sokoldalúság, az ember addig próbáljon ki mindent, amihez kedvet, tehetséget érez, míg lehetősége van rá. Így voltam ezzel én is, mikor 2008 augusztusában, laikus filmimádóként a Filmtekercshez kerültem. Azóta nagy szerelmem, a rendezvényszervezés mellett folyamatosan fejlesztem a bennem érlelődő újságírót.

Filmek: Mindenevő lévén, nem tudok listát írni a kedvenceimről. Felőlem támadhat a Mars, apríthatnak a zombik, hősködhetnek a túsztárgyalók, szenvedhetnek fiatal, vagy épp idősödő párocskák az élet nagy dolgain. Jöhet a szórakoztató „limonádétól” kezdve, a könnyekig megható drámán keresztül a sötét hangulatú thrillerig minden; bármit szívesen megnézek, majd szelektálok.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés