Magazin

Turbótempóval a csúcsra – Magyarországon jól futott a Dreamworks animációja (Magyar Box Office október 18-20.)

TurboA kedvezményes jegyárak hétvégéje után csökkent ugyan a látogatottság, de nőtt a mozik összbevétele Magyarországon. A lendületnek köze lehet ahhoz, hogy október hagyományosan jó hónapnak számít a piacon, múlt héten például öt szélesebb premierrel jelentkeztek a forgalmazók.

Az egyértelmű volt, hogy az újoncok közül a legjobban a DreamWorks animációja teljesít, az viszont már meglepő, hogy a Gravitációt lekörözve első helyen nyitott a Turbó. Amerikai animáció gyakorlatilag nem tud hibázni kicsiny hazánkban. A mostani diadalon segített, hogy utoljára a Pro Video állított csatasorba mesét, a 2011-es spanyol Hópihét. A majomkodás három héttel ezelőtt nem hozott sok nézőt, bár annak köze lehetett ahhoz, hogy a legtöbb vélemény szerint igen gyengécske filmről van szó.

Rengeteg dicsérő kritikával a Turbó sem büszkélkedhet (mi se tudtunk több pontot adni 5-nél a 10-ből), persze ez a célközönséget vajmi kevéssé érdekli. Úgy tűnik, a szülők se nagyon foglalkoztak vele, hiszen egy masszív 48,8 milliós összeget kilincseltek össze a csigáknak.

Ez nagyszerű eredmény, ilyen jó nyitánnyal idén a gyerkeknek szán filmek terén csak két folytatás, a Gru 2. és a Szörny Egyetem menőzhet, tehát egyelőre sikerült lepipálni az amúgy remek teljesítményt nyújtó Hupikék törpikék 2-t és az Óz, a hatalmast is. A következő hétvége még jónak ígérkezik, pláne hogy sokan hosszúhétvégévé egészítették ki néhány szabadnappal a szerdai október 23-át, a hosszabb szünetek pedig általában rengeteg nézőt jelent a multiplexeknek. Csakhogy utána már jön a Derült égből fasírt 2.: A második fogás, ami egyszerre szívja el a nézőket és 3D/4DX termeket a csigák elől.

A Gravitáció újra műsorra került több moziban, és ez meg is látszott a bevételén, ami 31%-os emelkedést produkált. Hétfőn átlépte a sci-fi a 200 milliós álomhatárt, és nem tűnik úgy, mintha csökkenne a lelkesedés körülötte, úgyhogy simán összegyűlhet a 300 millió is (sőt).

Időről időre (About Time)
Időről időre (About Time)

Szélesebb körű premier előtti hétvégéje után remekül folytatott az Időről időre, noha Richard Curtis nevétől szinkronizált romantikus vígjátékként valamelyest többet vártunk volna. A magyar nézők azonban nem nagyon szeretnek ilyen műfajú filmeknél a főszerepben ismeretlen arcú színészt látni, noha erről a legkevésbé tehet a UIP. Ráadásul rettentő sok konkurencia érkezik a következő hetekben, szóval legyünk reálisak, és jelöljünk be célként 80-at a mozinak.

Machete gyilkolt a vásznon, és mintha egy kicsit a nézőtéren is, ugyanis a vetítésre szánt 22 terembe mindössze 4493-an mentek el. Az Egyesült Államokban már megbukott trashfilm hazánkban sem tudott durrantani. Hasonló dolog történt a Paranoiával, csak még gyengébb verzióban. A Harrison Fordos thriller szerencséje, hogy a múlt héten a Filmünnep keretében vetítették már, ezért összbevétele valamivel magasabb, mint Robert Rodriguez akciófilmjének.

Itt a vége (This is the End)
Itt a vége (This is the End)

A hétvége legnagyobb bukását mégsem a felsorolt, hazájukban sem túl jól teljesítő mozik produkálták, hanem az Itt a vége. A vígjáték kapcsán már az is csoda, hogy bemutatták, hiszen az eredeti augusztus 15-i bemutatót tolták át múlt hétre. A korhatáros, feliratos ökörködés komoly sikert ért el bevétel szempontjából az Egyesült Államokban, nálunk viszont a még a top tízbe se fért be premierének hetében, mindössze 2737-en mentek el megnézni. A humorista bagázs nálunk amúgy sem túl menő, anno az Ananász expressz és a Superbad – avagy miért ciki a szex egyaránt megbukott. Az Itt a vége még azok szintjét se ütötte meg, de ebben biztosan köze volt annak, hogy a vígjáték már kapható DVD-n az USA-ban, vagyis itthon kifejezetten jó minőségben is letölthető.

A következő hétvégén hat új film közül is választhatnak hazánkfiai, köztük szerepel a magyar Isteni műszak is. Emiatt izgulunk a legjobban, hiszen a viszonylag jó kritikákat kapó mozi talán visszahúzhatja a magyar filmipart a béka segge alól. Szerintem jól fog menni a sora Stallonééknak is (Szupercella), bár a tengerentúlon nem szerepelt a legfényesebben. A Carrie kapcsán pedig elválik, milyen esélye van a magyar mozikban a horroroknak – tippre elég kevés. Ezen kívül lesz még animáció (Gladiátorok gyöngye), művészfilm (Anyai szív) és idősebbeknek szóló romantikus európai történet is (Éjféli gyors Lisszabonba).

Avatar

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya