Magazin

Udine 2012: East Meets West 2011

Egy vizuálisan megkapó, őrült, öntörvényű vígjáték bukott istenekről, ahol a szív elnyerése fizikailag azt jelenti, hogy be kell repülni a kedvesünk szívébe. A lenyűgöző látványvilágú East Meets West 2011 az udinei fesztivál eddigi legérdekesebb darabja.

A film értelmezhető a nyugati szuperhős-képregényfilmekre adott válaszként is. Jelen vannak a különleges erővel felruházott lények, az impozáns látványtechnika és a kötelező deheroizált realizmus is, azonban az egész kevésbé komoly és sokkal kreatívabb. A jelmezek színpadiasan eltúlzott, mégis zseniális maskarák (lásd a képen). Az események ugyanilyen stílusban történnek. És az egész filmben kizárólag az istenségüket felismerő, földre bukásuk óta éppen nyolcvannyolcezer-nyolcszáznyolcvankilencedszer reinkarnálódott lények egymás közötti viszonyairól, hétköznapi problémáikról, kis szerelmeikről és gyűlöleteikről van szó. Sosem láttam még ennél kendőzetlenebb megoldását egy sztoriban annak, hogy a főgonoszt csakis a szeretet győzheti le. A filmben a szimbolizmus szinte nem is létezik, forgatókönyv-szinten sem: minden konkrét történés. A szívbe tényleg bele kell repülni.

Zseniális, mondom mégegyszer, de türelem kell hozzá, mert nagyon idegen is. A cselekményvezetéstől az istenek képességeiig keleti és távoli. És teljesen nélkülözi a csavarokat, a mögöttes szálakat, a drámát, amit egy nyugati szuperhősfilmtől elvárnánk: Christopher Nolan műfajvezető Batman-filmjeinek tökéletes ellentéte a maga egyszerű, őszinte, butácska, de alaposan kidolgozott és szándékos komolytalanságával. A gazdag filmográfiával rendelkező Jeff Lau, magabiztos harsánysággal, remekművet készített.

Ajánlom-e magyar nézőknek? Feltétlenül, ha toleráns vagy az idegen humorral szemben. Kihagyhatatlan, ám türelmet igénylő gyöngyszem.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya