Magazin

Udine 2012: Silenced

Hatalmas erejű film: az egész dél-koreai társadalmat megrázta, kormányszinten is téma lett és törvényt módosítottak miatta. Pedig csak elmesél egy valós történetet. Az ereje abban rejlik, hogy brutálisan őszinte. A Silenced végül az udinei fesztivál első helyezettje lett.

2000 és 2005 között egy hallássérülteknek fenntartott iskolában rendszeresen megerőszakolták és kínozták a bent lakó, többnyire árva gyerekeket. Az ügy egy tanár vallomása után került napvilágra, hogy aztán a tárgyalóteremben a koreai igazságszolgáltatás próbájává váljon. A film a titkok leleplezését és a tárgyalást dramatizálja.

Nem mintha sok dramatizációra lenne szükség. Elég, ha a film elmeséli, ami történt. Nyilván kihagy itt-ott, egyszerűsít és összevon másutt, de az alap, a valóság, változatlan marad benne. És a Silenced nem rejt el semmit. A gyerekek szenvedését nem csak elmondja, hanem meg is mutatja. A tárgyalás sanda fordulatainak okaira nem csak utal, hanem meg is nevezi őket. Igen bátor alkotás, igen kíméletlen a nézővel szemben. A horrort, amikor egy kicsi lányt berángatnak az igazgatóiba és az asztalra kötözik, alig-alig oldja fel a kislány tárgyalótermi sikere. Ahogy a valóságban sem, úgy a filmben sem teszi semmissé a megtörtént bűnöket semmiféle igazságszolgáltatás reménye.

Ezen túl a film két nagy erényét a kiváló jelenetek és a még kiválóbb színészi játék alkotják. Hwang Dong-hyuk rendező kénye-kedve szerint játszik a nézők érzelmeivel: szerencse, hogy önmérsékletet tanúsít és hagyja, hogy inkább a sztori valósága hasson, így aztán elkerüli a kimódoltság látszatát. A színészek, de különösen a gyerek főszereplők, minden dicséretet megérdemelnek. Erőlködés nélkül válik szívbemarkolóvá az alkotás, és Hwang Dong-hyuknak ez mindössze a második játékfilmje!

A filmet a nyitóhéten egymillióan látták, és egy hónapon belül csaknem ötmillióra nőtt a nézők száma. Az iskola félig elfelejtett ügye a nemzet első számú témájává vált. A miniszterelnök a film megtekintése után a fogyatékkal előkkel szembeni társadalmi érzéketlenséget okolta a tragédiákért. Nem sokkal ezután a kormány bezáratta a vétkes iskolát, programot indított a tanulók elhelyezésére, és az egész országra kiterjedő vizsgálatot ígért hasonló esetek felkutatására vagy megelőzésére. Törvénymódosítás készült, hogy a hasonló bűnöket elkövető tanárok ne gyakorolhassák többet a szakmájukat. A rendőrség nyomozócsoportot állított fel az eset eddig rejtve maradt részeinek kivizsgálására. A közvélemény pedig az ügy újratárgyalását követeli. A gyerekek, a jogvédők és Hwang Dong-hyuk rendező végül nagy győzelmet arattak; a Silenced egyike lehet azoknak a filmeknek, melyek tartósan megváltoztatják egy nép gondolkodásmódját az elesettekről.

Cikkünk írásakor a Silenced már megnyerte az udinei fesztivál két közönségdíját is, kiemelkedő értékelésekkel.

Ajánlom-e magyar nézőknek? Feltétlenül, annak, aki a valódi drámát bírja gyomorral, és/vagy aki egyszerűen kíváncsi egy nagyon erős színészi alakításokkal teli, mesterien megírt és megrendezett filmre.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!