Magazin

Udine 2012: Songlap

A „songlap” malájul a csaláshoz, átveréshez hasonlító, állítólag lefordíthatatlan szó. A film maga viszont nagyon is lefordítható lenne bármelyik nyugati kultúra alkotására: el tudom képzelni az év egyik francia vagy akár amerikai blockbusterének és kritikai kedvencének — bár Hollywood csak a legjobb formájában szokott ennyire sötét és realista lenni. Ha a Songlap szerepelne Cannes-ban vagy Berlinben, nem jönne el díj nélkül.

A bűnügyi dráma főhőse Am és Ad (Shaheizy Sam és Syafie Naswip), két testvér, kisstílű figurák, akik emberkereskedelemben utaznak, és Hawa (Sara Ali), a szökött lány. A helyszín a képtelenségig élhetetlen Kuala Lumpur alvilága. A sztori, a legjobb bűnügyi stílusnak megfelelően, döntésekről és szociális nyomásról szól; a film első erőszakos jelenete, jócskán a félidő táján, annyira váratlan, hogy a közönség sokkreakcióját érezni lehetett a teremben. Pedig egyébként a film igen töményen ábrázolja a bűn ottani világát; adósságok, gyerekkereskedelem, prostitúció, családi erőszak, behajtás, kábítószer, halál és korrupció uralja a másfél óra minden percét. És a Songlap mégis megoldja, hogy háttérben tartva a sötétséget, valahogy az erkölcsről és a lelkiismeretről meséljen.

A Songlap az Effendee Mazlan és Fariza Izlana Isahak alkotta rendező-páros második nagyfilmje. A pár a maláj filmgyártás nagy meglepetése, és nem csekély készségekre utal, hogy a filmet át tudták erőltetni a helyi cenzúrán. A filmet a rendezők jelenlétében mutatták be, és hatalmas lelkesedéssel tapsolta meg a közönség a végén.

Ajánlom-e magyar nézőknek? Nagyon is; a Songlap kultúrafüggetlen és igen erős film, bárhol a világon megállná a helyét. (A rendezővel készített interjúnk itt olvasható.)

Songlap

maláj bűnügyi dráma, 98′

 

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés