Magazin Papírfény

Instant megváltást tessék! – Ron Hall, Denver Moore, Lynn Vincent: Ugyanúgy más, mint én

Újabb nagy sikerű keresztény bestseller jelent meg magyarul, ami a Biblia tanításainak hangsúlyozása mellett a modern kor profitéhségéről is sokat elárul.

Az elmúlt években több olyan szerző műve is napvilágot látott, majd kapott hatalmas költségvetésű hollywoodi adaptációt, amit nem hivatásos író írt. Ezek a művek rendszerint (ön)életrajzok vagy saját élményekből táplálkozó életvezetési tanácsokat tartalmazó könyvek, ahol a „főszerzőt ”megtámogatta néhány társszerző. Ilyen volt a Hudson folyón sikeres landolást végrehajtó Sully kapitány memoárja vagy Chris Kyle-nak az amerikai történelem leghalálosabb mesterlövészének önéletrajza.

De ide tartozik Colton Burpo is, aki a klinikai halál állapotában néhány percre felment a mennybe, majd visszatért, tapasztalatairól és a csoda hatásairól pedig édesapja írt könyvet. Az Igazából mennyország megjelenésének évében az egyik legtöbb példányszámot produkáló bestseller lett, a belőle készült film gyorsan eltűnt a süllyesztőben, azonban a színészgárda igencsak impozáns: Greg Kinnear, Kelly Reilly, Thomas Haden Church.

Az Igazából mennyország egyik társszerzője Lynn Vincent, akinek neve szintén feltűnik egy másik kasszát robbantó keresztény tematikájú bestseller borítóján. Az Ugyanúgy más, mint én egy gazdag műkereskedő (Ron Hall), önfeláldozó felesége (Debra Hall) és egy modern kori rabszolga (Denver Moore) sorsán keresztül mesél hitről, reményről, harcról és elfogadásról. A könyv két „főszerzője” Denver és Ron, akik a fejezetek során felváltva mesélik el történetüket gyermekkoruktól kezdve napjainkig.

Denver gyermek-, és fiatalkora az iskolapéldája a modern kori rabszolgaságnak. Hiába szabadították fel és tették egyenlővé a feketéket, a ’60-as, ’70-es években a végtelen amerikai síkságokon, fekete rabszolgák százezrei dolgoztak a cukornád-ültetvényeken. Ők természetesnek vették helyzetüket, hiszen ebbe születtek, szüleik is ebben éltek, így nem is lázadtak a napi 14-16 óra robot, a kizsákmányolás és megaláztatás ellen.

Ezek az emberek nem hallottak Martin Luther Kingről vagy Rosa Parksról, hiszen teljes életterüket a néhány hektárnyi cukornád és lepusztult viskójuk jelentette. Denver története, melyet élő beszédéhez igazítva egyszerűen, vidéki tájszólásban tár elénk a könyv, valóban megrázó olvasmány, az amerikai Dél történelmének egy kevésbé feltárt fejezetéről mesél. Ron életútja sajnos kevésbé izgalmas, gyermekkora, meggazdagodása és családalapítása nem képes feszültséget vagy drámát nyújtani. Egyetlen pont van, ahol remek kiegészítését adja Denver gyermekkorának, mikor a felnőtt férfi szembesül azzal, hogy nagyapja és édesapja is hasonló kizsákmányolásból élő földesúr volt, aki feketék verejtékéből gazdagodott meg.

Jogosan merülhet fel bennünk a kérdés, hogy miért Lynn Vincent neve van feltüntetve a borítón és miért nem mondjuk Ron feleségéé? Útmutatást és tanácsokat nyújtott a kezdő írópalántáknak, akik életük első könyvét jegyzik? Kiegészített egy-két fejezetet, hogy ütősebb és drámaibb legyen? Vagy pedig tudatosan, remekül megérezve a hitre és kapaszkodóra éhes modern ember vágyát, gyártott egy 21. századi megváltástörténetet, melyet elolvasva mindenkinek felderül a lelke és célt nyer élete?

Az Ugyanúgy más, mint én hasonlóan az Igazából mennyországhoz tartalmaz olyan eseményeket és elemeket, melyek bőven átlépik a racionális ember befogadóképességét. Ezzel alapvetően semmi probléma nincs, hiszen aki megvásárol egy ilyen jellegű könyvet, az nagyjából tudja, mire számíthat. A probléma ott kezdődik, hogy egy ilyen bestseller gyártó „segédíró”, mint Vincent bevonása a csapatba miért szükségszerű?

Miért nem elég Ron Hallnak és Denver Moore-nak, hogy ketten piacra dobják könyvüket, sokkal alacsonyabb marketingköltségekkel, kisebb hírveréssel és bíznak az emberek hitében, hogy így is elolvassák?

Vincent bevonása egyetlen dolgot jelent: egyszerű profitmaximalizálást. Ez a hozzáállás pedig teljességgel hitelteleníti a könyv néha egyébként is giccses üzenetét. A könyvből készült film idén októberben debütál a tengerentúli mozikban, visszafogottnak nem mondható szereplőgárdával (Greg Kinnear, Jon Voight, Djimon Hounsou, Renée Zellweger). Ha pedig mindez nem lenne elég, egy kiegészítő kötet is megjelent az USA-ban, amiben olyan emberek mesélnek, akiknek megváltoztatta életét az Ugyanúgy más, mint én. Két Úrnak nem lehet egyszerre szolgálni. Ron és Denver pedig a Mammont választotta.

Dunai Marcell

Dunai Marcell

Dunai Marcell a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi tanulmányok szakán végzett, jelenleg szakirányú továbbképzését végzi mentálhigiénés segítő szakember szakon. A ráckeresztúri Fiatalkorúak Drogterápiás Otthonában dolgozik terápiás munkatársként: munkájából kifolyólag vonzza a függőségek pszichológiája, a felépülés folyamata és az ennek tükrében megjelenő emberi kapcsolatok filmes reprezentációi.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés