Magazin

Utazás Stephen Hawking élete körül – Utazás a végtelenbe

Utazas_a_vegtelenbeStephen Hawking a kozmológia rocksztárja. Ikonikus figura, akinek az első felesége, Jane által írt könyvnek köszönhetően magánéletébe is bepillantást nyerhet az olvasó.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

Stephen Hawking életének története, ha felszinesen is, de széles körben ismert volt  már a könyv és az az alapján forgatott film előtt is. Nem csoda, nem egy hétköznapi emberről, nem egy hétköznapi történetről van szó. Ráadásul Hawking mindig is kedvelte a nyilvánosságot. Jane, saját bevallása szerint, egy pontosabb képet szeretett volna a közönség elé tárni. Az Utazás a végtelenbe teljesítí ezt a vállalást, jóval közelebb visz a népszerű tudós és családja életéhez.

Hawking élete és munkássága meghatározó jelentőségű több tudományág számára is. A tudósnál még 21 éves kora előtt amiotrófiás laterálszklerózist állapítotak meg. Akkor – több mint 50 évvel ezelőtt – további két évet jósoltak neki. Együttélése a betegséggel máig megdöbbenti az orvosokat. Ammar Al-Chalabi, a londoni King’s College kutatóközpont igazgatója úgy nyilatkozott, hogy nem ismernek senkit, aki ALS-sel ilyen sokáig élt volna. A gyors fizikai leépülést, – ami oda vezetett, hogy a ’80-tól kezdve már csak jószerivel az egyik ujját, szemét és fejét tudta valamennyire mozgatni – azonban ő sem kerülhette el. Motoros kerekesszékbe kényszerült. Egy gégemetszés következtében pedig beszélni is csak egy speciális hangszintetizátor segítségével volt képes. Mindez azonban nem akadályozta meg abban, hogy családot alapítson és hogy a feje tetejére állítsa a tudományos világot. Első feleségével, Jane-nel egy közös ismerősük házibulijában ismerkedett meg. A fiatalok a nyomasztó diagnózis ellenére összekötötték életüket.

hawking2

Számos történet kering a köztudatban, ami arról szól, hogy egy zsenivel együttélni mennyire nehéz. Igazából lassan ez már elvárás – nem is tartjuk igazi zseninek, akivel könnyű és nincsenek furcsa, szokatlan, időnként idegtépő megnyilvánulásai. (Talán az egyik legismertebb példa Einstein és feleségének kapcsolata.) Mindenestere a közönség határozottan vonzódik a különc zseni típusához. Persze megfordítva a dolgot: nem átlagos emberek nem átlagos problémákkal járnak. Utóbbi Hawking esetében pedig halmozottan igaz. A különcségnél jóval súlyosabb terhet is rótt családjára a sors: elviselni, hogy valaki, akit szeretnek, egy súlyos betegség következtében kerekesszékbe kényszerül és gyakorlatilag bármelyik pillanatban meghalhat – félelmetes teher. Belegondolni és látni, hogy ő hogyan küzd meg ezzel, nem kevésbé ijesztő. Mindemellett Jane, házasságuk ideje alatt, egyszerre volt ápoló, szerető feleség, anya, sofőr, könyvelő és sok minden más egy személyben. És persze megcsinálta a phd diplomáját.

Ha e könyv egy kitalált dráma lenne, valószínűleg azt gondolnánk, ez így túl sok. Nehéz lenne elhinni. Ám ezt a történetet ez a család megélte. Jane pedig évekkel később leírta az ő nézőpontjából első házasságának 25 évét.

stephen_hawking

Jane visszanéz a múltba és mintegy külső szemlélőként figyeli akkori önmagát és családját. Könyvében egyszerre törekszik őszinteségre, objektivitásra és egyfajta jó értelemben vett távolságtartásra. Alapvetően az események időrendi sorrendjét követi, kiemelve a fontosabb pillanatokat közös életükből. Számba veszi, hogy haladt előre férje a tudományos ranglétrán, párhuzamosan ezzel pedig milyen változások álltak be egészségügyi állapotában. Mindez pedig hogyan befolyásolta a Hawking család életét. Részletesen leírja például, hogy mivel járt néha egy-egy utazás, mire kellett felkészülniük, mi az, amire nem sikerült, de meg kellett oldaniuk. Sokszor triviálisnak tűnő dolgokról van szó, pédául, amikor olyan helyre utaztak, ahol csak nagy nehezen tudták megoldani, hogy Stephen, aki kerekesszékkel együtt akkor körülbelül 130 kg-t nyomott, feljusson egy meredekebb lépcsőn. Néha pedig váratlan, időnként egészen súlyos körülmények nehezítették meg az életüket. A gyerekek érkezésével pedig még bonylultabbá vált megoldani a sorozatban felmerülő kisebb és nagyobb problémákat, hiszen rájuk is figyelni kellett.

Eddie Redmayne és Felicity Jones A mindenség elmélete című filmben
Eddie Redmayne és Felicity Jones A mindenség elmélete című filmben

Sok utazás, sok ceremónia, sok költözés, amelyek szervezésének jelentős része Jane vállát nyomta, aki próbálta megosztani az energiáit, hogy mindenkinek a szükségletei teljesítve legyenek a családban. Ehhez a feladathoz öt Jane is kevés lett volna, de neki sokszor egymagának kellett helytállnia. Azzal együtt, hogy sokan segítettek nekik, akikről könyvében is megemlékezik, nem kérdés, hogy mind érzelmileg, mind fizikailag rendkívűl nehéz lehetett, amiről a regényt olvasva részletes képet kapunk. A problémák mellé azonban sikerekből és boldog pillanatokból is jutott bőven. Regényével Jane egyben, nagyon is tudatosan, ráirányítja az olvasó figyelmét a mozgáskorlátozott-, azon belül is az ALS-es betegeket súlytó nehézségekre is. (Jane és Stephen elszántan küzdött és küzd ma is azért, hogy az ebben a kórban szenvedők szükségleteit minél szélesebb körben megismerjék, és lehetőség szerint javítsanak helyzetükön.)

Az Utazás a végtelenbe két rendkívüli ember hullámhegyekkel és hullávölgyekkel tarkított kapcsolatának állít emléket. A kivételes történetet tavaly vászonra is vittek. A könyv alapján készült filmről Stephen Hawking a következőket írta: „Ez a film lehetőséget adott, hogy reflektáljak az életemre.” Eddie Redmayne méltán Oscar-díjjal jutalmazott alakításáról pedig annyit: „Időnként azt hittem, hogy én vagyok a vásznon.”

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés