Magazin

Útikalauz filmrajongóknak – 1001 FILM amit látnod kell, mielőtt meghalsz

1001-film-amit-latnod-kell-mielott-meghalszBár a cím kissé fenyegetően hat a halál emlegetésével, pánikra semmi ok. Ha már rengeteg filmet láttatok, és föl akarjátok eleveníteni az emlékeket, ha támpont kell ahhoz, hogy mit nézzetek, de a barátaitok leginkább az Amerikai pite stílusú mozikat ajánlják, vagy ha imádjátok az ismeretterjesztő jellegű, képes kiadványokat, akkor feltétlenül szerezzétek be ezt a könyvet. 

A kötet ára viszonylag borsos, mégis megéri beruházni rá, mert nagyon sokáig jó cimborátok lehet. Azoknak is ajánlom a figyelmébe, akik valamelyik egyetem film- vagy kommunikáció szakán tanulnak, hiszen annak ellenére, hogy nem kimondottan szakirodalom, remekül kiegészítheti a tanultakat. A használata sem okoz sok nehézséget, a filmek időrendi sorrendben találhatók, emellett pedig a betűrendes mutatókban cím vagy éppen rendező alapján is kereshetünk. Minden filmről olvashatunk egy hosszabb-rövidebb leírást, ami néhol a történet felvázolása, néhol valamiféle érdekesség, néhol pedig kritika jellegű. És persze a képek. Hihetetlenül színes a könyv képanyaga, amelyben egyaránt találunk filmplakátot és egy-egy filmpillanatot megörökítő fotót is.

Ahogy arra a magyar kiadás szerkesztője is rámutat, valóban túlsúlyban vannak az amerikai filmek a világ más pontjain készültekhez képest. Mivel azonban olyan kötetről van szó, ami a klasszikus, mondhatni az egyetemi filmkánon darabjai mellett a népszerű vagy kultfilmeket is sorra veszi, így érthetőbb a dolog. Ami a magyar vonatkozásokat illeti, megtalálhatjuk benne a Szegénylegényeket, a Csillagosok, katonákat, a Körhintát, a Sátántangót, valamint A tanú, a Mephisto és a Szerelem című filmeket is.

A 2004-es kiadást átdolgozták, és hozzávettek még jó pár olyan filmet, amely azóta készült. Így került bele többek között: a Túl a barátságon, A család kicsi kincse, A faun labirintusa, a Nem vénnek való vidék, az Engedj be!, az Avatar, a Fekete hattyú és A király beszéde. A könyv borítójával is ezeket az újdonságokat kívánták érzékeltetni a szerkesztők, a Psycho ikonikus képe helyett Natalie Portman került a borítóra, a gerincen pedig az Avatar egy kis kép-szeletkéje látható az előző kiadáson lévő Chicago helyett.

Little Miss Sunshine

Ugyanakkor mégis érezhető egy leheletnyi eltolódás a korábbi filmek irányába. A 40-es évekből például jóval több film került a válogatásba, mint a 2000-es évekből. Mintha egy kicsit elbizonytalanodtak volna a szerzők, hogy mi kerüljön a kötetebe a kortárs filmtermésből. Persze ha belegondolunk, könnyebb a kánonra vagy a tömegkultúrára hagyatkozva beemelni a Patyomkin páncélost, a Nagyítást, vagy a Ponyvaregényt, mint megállapítani, hogy mi az, ami az új évezred eleji filmrengetegből maradandó lehet. Mégis, az olvasó talán örömmel venné, ha nagyobb lenne a merítés a közelmúltbeli alkotásokból.

És még valami. Ha már felvillantanak animációs filmeket, mint a megkerülhetetlen, mert a maga nemében első Hófehérke és a hét törpe, a szintén kultikus Akira vagy az Oscar-nyertes Chihiro szellemországban, lehetett volna még kicsit bővíteni a listát. Tudom, benne kell maradni a keretben, ami azt jelenti, hogy ha egy film bekerül, akkor egy másik kiesik, mégis jó volna több animációval találkozni.

Maksai Kinga

A filmhez az irodalmon, a színházon és a művészettörténeten keresztül vezetett az utam. Ami a diplomákat illeti, az ELTE-n végeztem magyar, illetve filmelmélet és filmtörténet szakon, jelenleg pedig az SZFE televíziós műsorkészítő szakán készülök befejezni a tanulmányaimat. Mindig is imádtam moziba járni, maradandó mozis élményeim közé tartozik az Apollo 13, a Titanic és az első 3D-s film, amit Disneylandben láttam. Sokakkal ellentétben nem vetem meg a tévét és a DVD-t sem. Azt mondják, hogy ha sokat tudsz valamiről, akkor már nem vagy képes úgy élvezni a dolgot. Én még mindig felhőtlenül szórakozok egy sitcomon, ami ugye két dolgot jelenthet: vagy nem igaz rám a fenti állítás, vagy... Nem tartom magam sorozatfüggőnek, de a csajos és vicces változatokat szívesen nézem. A bennem élő feminista entellektüelt elnyomva imádom a Szex és New Yorkot, a Modern Family és a Bored to Death című sorozatokat pedig az utóbbi idők legjobbjainak tartom. Egy éve vagyok a tagja a Filmtekercs csapatának, jelenleg a fesztivál rovatot vezetem.

Filmek: Nem csak műfajok, hanem rendezők és színészek alapján is válogatok, így jöhet minden, amiben van egy kis Woody Allen, Tarantino, Alejandro Gonzalez Iñárritu, Mike Nichols, Philip Seymour Hoffman, Javier Bardem vagy Meryl Streep. Barátkozom az animékkel és Bollywooddal, de mellettük hű maradok régi kapcsolataimhoz is. Nehéz kiemelni filmeket, mert ez folyton változik, de most éppen: Diploma előtt, Madárfészek, 21 gramm, Annie Hall, Elveszett jelentés, A nagy Lebowski, Halálbiztos, Tükör, Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén, Melankólia, Totoro, Ra One, Chungking Express.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com