Magazin

Üzletben nincs barátság – Véletlenül milliárdos

Sokan mondogatják (köztük jópár milliárdos), hogy az egyetem megöli a kreativitást, csak időhúzásra jó, és a diplomának semmi haszna a valódi életben. Mások azt mondják, tanulni jó, az egyetemek a tudás és a lehetőségek fellegvárai, a diploma pedig belépőt jelent a jobb életbe. A valóság nyilván itt is a kettő között van valahol, de a Facebook két alapítójának „szakításában” ez az alapvető felfogásbeli, életmódbeli különbség is szerepet játszott. Legalábbis az Oscarokat és Golden Globe-okat arató film alapjául szolgáló könyv szerint.

Természetesen a Mark Zuckerberg ötletéről szóló könyv nagyon sok dologban eltér a filmtől – de ez jobbára csak a műfaji különbségekből adódik. A sztori részletei pontról pontra megegyeznek – ez már csak azért is természetes, hiszen mindkettő a valóságot igyekszik követni. Ben Mezrich, mielőtt hozzányúlt volna ehhez a kényesen aktuális témához, alaposan tájékozódott: interjúkat készített minden elérhető féllel, jegyzőkönyveket bogarászott, és ezek alapján a lehető legpontosabban igyekezett rekonstruálni a történetet – a film pedig az ő írását követte hűen. A különbségek éppen csak a hangsúlyokban vannak: a könyvben sokkal jobban meg lehet érteni a szereplők motivációit, változásait, azt, hogy mi játszódik le bennük – a filmben pedig sokkal érzékletesebben be lehetett mutatni a történéseket. Abban nem kellett hosszú soros leírásokat áldozni arra, hogy leírják, hogyan sütteti az arcát a monitorfényben a facebook csapata; elég volt pár snitt arról, hogyan folyik a munka a kollégiumi szobában, vagy hogyan pörög fel az élet ahogy gyűlnek a milliók, mindenki látta, miről van szó. Ugyanakkor, bár a filmben is jelen van, a könyvben még hangsúlyosabb a sztori egy háttérszereplője: a Harvard, és az egész amerikai elitegyetem-világ.

Mezrich pontosan tudja ebben az esetben is, miről ír: ő is a Harvardra járt. És lehet, hogy nem is teljesen szándékosan, de igen kedvezőtlen képet fest az USA nagynevű, híres egyetemeinek és az ott tanuló aranyifjaknak a világáról. Részben egyébként ez lehet az oka a könyv (és a film) hatalmas sikerének: mindenki kíváncsi, hogyan élnek azok az irigyelt kiválasztottak, akik az elitegyetemi élet zárt paradicsomában töltik mindennapjaikat.

Már a filmben is feltűnő volt, hogy mennyire hímsoviniszta egy környezet ez: hőseink között egyáltalán nem fordul elő nő, a lányok alárendeltek, és gyakorlatilag csak a szex miatt tűnnek fel az egyetemen, a kollégiumokban. A könyvből sokkal jobban kiderül ennek háttere; olyan fogalmakkal ismerkedhetünk meg, mint a „Fuck-Truck”, amin a kampusz lánykollégiumaiból szállítják a bulikba a csajokat, és az elit egyetemi klubok felvételi szívatásain kívül abba is belelátunk, miért és hogyan érdemes egy ilyenbe bekerülni, és mennyi hatalom központosul ezekben.

Persze az a tény is kiderül, hogy mennyi munka és kitartás szükségeltetik egy ilyen helyen – de azt hiszem, a hazai elit egyetemek sokkal szimpatikusabbak, minden hibájuk ellenére.

A filmhez képest tehát ez a része ad legtöbbet a könyvnek; ez azonban csak a háttér, maga a facebook-sztori ugyanaz. Aki nem ismerte volna, az megtudhatja belőle, hogyan és miért jött létre a facebook, miért lett sikeres (meglepő módon emögött is a szex van), kik állnak mögötte és milyen harcok folytak/folynak közöttük. Ez már önmagában is érdekes lenne, hiszen a szegénylegényből milliárdossá válás mindenkit érdekel, ez az alapja a legősibb meséknek is – ha meg mindez kapcsolatban van azzal a honlappal, amin nap nap után időnk nagy részét töltjük, már garantált is a siker.

Lerontaná azonban az olvasás élményét, ha a sztori igénytelenül, rosszul lenne megírva, de ez szerencsére egyáltalán nincs így: Mezrich ügyes stílusban fogja meg az olvasót, simulékonyan, a korszellemnek megfelelő nyelvezetet használ – és még a fordítási/korrektúrázási hibák sem zavaróan gyakoriak. Nem Mezrich a legjobb kortárs író, de érti a dolgát: szórakoztató és hiteles, a téma pedig több szempontból is kétségtelenül garantálja, hogy egy pillanatig sem unalmas olvasmány a Véletlenül milliárdos.

 

Ben Mezrich: Véletlenül milliárdos

Athenaeum, 2010

Pásztor Balázs

Pásztor Balázs

Pásztor Balázs újságíró, szerkesztő, tanár, édesapa. A kamera túloldalán is előfordul – ismeretterjesztő és dokumentumfilmek készítésébe kóstolt bele. Az okos és többrétegű filmeket kedveli, de a humor is fontos számára – a filmekben és az életben is.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya