Magazin

A vadnyugatnak nincs romantikája – Vad lovak

Cormac McCarthy egy coming-of-age történeten keresztül mesél a vadnyugat mítoszának leáldozásáról. Az ötvenes évek utolsó cowboyai a mexikói határvidék túloldalán sem találják helyüket a világban.

Cormac McCarthy vesszők nélkül terebélyesedő, részletgazdag mondatai egyszerre fejezik ki dél -nyugati hőseinek nyers életvitelét és torokszorító kiábrándultságát. A Vad lovak tizenhat éves központi alakja, John Grady Cole az elveszett amerikai értékeket keresi a kiszáradt puszták világában. A második világháború után járunk, a fiú most veszítette el nagyapját, a család első olyan tagját, aki nem a harctérről, hanem a farmról távozott el örökre. Szülei különélnek, édesanyja a nagyvárosi életformát, apja pedig a sorsukba beletörődött, halálváró férfiak alkonyát választotta. A marhacsordák fogyatkoznak, az olajfúrótornyok pedig egyre csak gyarapodnak a legelőkön. A lóra született cowboyoknak nincs maradása. John Grady Cole egy barátjával együtt úgy dönt, hogy szerencsét próbál a határ túloldalának latifundiumain, a szabadságkeresés kudarcain kesergő Mexikóban azonban valóban csak próbálni lehet a szerencsét, s azt is csak hidegvérrel.

Cormac McCarthy két jellegzetesen amerikai műfajt, a westernt és a coming-of-age történeteket keveri a Vad lovakban. A kortárs amerikai irodalom meghatározó alakjának számító szerző bár kamaszkorú figurák útkeresését rögzíti, a regény csak a zsánerek vegyítése miatt nem veszik el a felnőtté válás sablonjaiban. A szerelmi és alkohol áztatta kitérőket, valamint a kötelező bajkeveréseket McCarthy jó érzékkel építi be az ösztönökön alapuló vadnyugati közegbe, így a fiatalok jogosnak tekinthető „lótolvajlása” nem életre szóló kalandként, hanem az íratlan hagyományok utolsó próbájaként funkcionál. A véráztatta kiugrási kísérlet eredménye felett ezért ítélkezik egy sokat próbált, déli bíró: a tiszteletet parancsoló férfibecsület erényének már nincs helye a modern Amerikában.

McCarthy mindenegyes szavából kiérződik, hogy nemcsak ismeri, hanem mélyen tiszteli is a cowboyok életformáját, s irigykedik – azóta elveszett – szabadságukra. A Vad lovak híján van a mozgalmas cselekménynek, a szerző inkább a vándorlás, a táborverés, a szabad ég alatt töltött éjszakák vagy a lovak betörésének realista, ám nagyon is hangulatos részleteiben veszik el. Tudatosan használja helyismeretét, a lótenyésztés szakkifejezéseit és az egyszerű emberek korhű nyelvezetét. A hitelesség érzete a spanyolajkú környezetben sem veszik el. Nagyobb társaságok bölcselő beszélgetéseinek dialógus nélküli leírásait McCarthy bánatos nosztalgiával fűszerezi, a fennmaradó párbeszédekkel pedig alakjainak valódi természetét önti szavakba. A rendíthetetlen férfiszívvel megáldott John Grady Cole, keménykedést mímelő barátja, valamint útitársuk, a meggondolatlan senkifia aprólékosan kidolgozott karakterek. Ha McCarthy nagy ritkán a lovak közé is csap a cselekményépítésben, mondjuk fordulatok bekövetkeztekor, azt nagyon is filmszerűen teszi. A tűzpárbajok, a börtönbéli epizód vagy a határ felé menekülés vágtája kapcsán Billy Bob Thorton-nak (a regényből 2000-ben készült el a filmváltozat) valószínűleg nem is kellett a plánokon gondolkodnia, az író olyannyira dinamikus, mégis részletgazdag stílusban tárgyalja az erőszakjeleneteket. A hacienda tiltott románcát beárnyékoló nagymama vallomásai pedig a latino patriarchalizmusban ragadt nők drámáját fejtik fel.

A Magvető Könyvkiadó gondozásában a Határvidék-trilógia első részeként érkezett a hazai könyvesboltokba a Vad lovak. Szentgyörgyi József ridegen pontos, a spanyol kifejezéseket megtartó fordítása megadta azt az orrfacsaró izzadtságszagot, amely valószínűleg a másik két kötetet is átjárja. A kisemberek nyers modorával megáldott író hamarosan kis hazánkban is továbbtaglalja a déli alkony és a mexikói nyomor vértől tocsogó és az emberi szabadságot felőrlő mindennapjait.

Cormac McCarthy: Vad lovak

Magvető Könyvkiadó, 2011

Kiss Tamás

Kiss Tamás a Filmtekercs szerkesztője. Gimnáziumi tanárként mozgóképkultúra és médiaismeret, illetve történelem tárgyakat oktat. Rajong a western, a horror és a gettófilm műfajáért, valamint Brian De Palma és Sidney Lumet munkásságáért.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com