Magazin

Vadnyugati ujjgyakorlatok – Rango filmzene

Gore Verbinski legújabb munkájával, a Rangoval, számára ismeretlen terepen, az animáció birodalmában tett kirándulást. Nem meglepő módon a film zenéjét arra a Hans Zimmerre bízta, aki azon felül, hogy A kör óta az eddig csak élő szereplőkkel dolgozó rendező szinte állandó alkotótársa, a kilencvenes évek közepén pont egy animációs filmhez írt munkájáért kapott Oscar-díjat.

A western csaknem összes kötelező karakterét és kellékét felvonultató, és a műfajt egyben finoman kifigurázó Rango muzsikája igazi örömzene. Mivel a hajdan szebb napokat élt zsánerhez az átlagnéző tudatában nemcsak emblematikus helyszínek és figurák, hanem – olyan nagyhatású komponistáknak köszönhetően, mint Dmitri Tiomkin vagy Ennio Morricone – markáns zene is társul, a vadnyugati filmek mindenkori zeneszerzője számára adott egy gazdag, ám jól körülhatárolható motívumkészlet és hangzásvilág, melynek felhasználásával nehezen tud mellényúlni.

Ennek tükrében Zimmerre és alkotótársaira vidám rutinfeladat várt, melyet kétségkívül derekasan abszolváltak. Többre viszont, hallhatóan, nem vállalkoztak. Az inkább egy kollektíva kollaborációjaként, mint a zeneszerző egyedüli munkájaként értelmezhető hanganyag így igazi szikkadt, poros vadnyugati hangulatot árasztó, minden tekintetben profi filmzene, eredetiségben és újító szándékban azonban nem jeleskedik.

Amit kapunk, az persze nagyon a helyén a van: mariachis dallamvilág, élénk ritmusok, vérpezsdítő csörgődobok, fürge klasszikus gitár futamok, harsány rézfúvósok, néhol pedig egy-egy visszafogott trombitaszóló. Mindez természetesen a megfelelő helyeken szimfonikus zenekari kísérettel megerősítve és néhány Morriconét evokáló utalással megtoldva. Sőt a Bats című számban egy zenei kollázs erejéig megidéződik Wagner A walkürje és Strauss Kék Duna keringője is, mégpedig a legendás Herbert von Karajan vezényelte Berlini Filharmonikusok előadásában.

A Rango zenéje, ha életre szóló muzikális élménnyel nem is, egy hangulatos spagetti westernes félórával megajándékozza a hallgatót. Pontosabban megajándékozná. Az élvezhetőséget ugyanis nagyban gátolja a számok nagy részének fragmentum jellege. A 35 perces hanganyag 20 számra tagolódik, melyek közül mindössze öt éri el a három perces hosszúságot, a többi egy perc körüli vázlat: mire nagyjából kibontakoztatnák témájukat, rögtön véget is érnek. Ez alapján a lemez inkább azoknak okozhat örömet, akik látták és szerették a filmet, és hallgatás közben a nyúlfarknyi részek alapján felidéződnek bennük annak emlékezetes pillanatai. Enélkül hallgatva az egymásra tóduló töredékek sorozata igen hamar elunható.

Rango (Hans Zimmer). Anti 2011.

01. Welcome Amigo – Rick Garcia
02. Rango Suite
03. Certain Demise
04. Metaphor
05. Welcome To Dirt
06. Name’s Rango
07. Lizard For Lunch – Jose Hernandez, Anthony Zuniga & Robert Lopez
08. Stuck In Guacamole
09. Underground
10. We Ride, Really!
11. Rango and Beans
12. Bats
13. The Bank’s Been Robbed – Rick Garcia
14. Rango Returns
15. La Muerte a Llegado – Rick Garcia & George Del Hoyo
16. It’s a Miracle
17. El Canelo – Los Lobos
18. The Sunset Shot
19. Walk Don’t Rango – Los Lobos Featuring Arturo Sandoval
20. Rango Theme Song – Los Lobos

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!