Magazin Papírfény

Valamivel távolabb az eredetitől – Rejtő Jenő – Korcsmáros Pál: A Láthatatlan Légió

A meztelen diplomata (1963; Szendrő József, Garas Dezső és Rajz János)

a_lathatatlan_legioRejtő-regényt más műfajban feldolgozni komoly kihívás, ami sajnálatos módon már többször járt gyenge eredménnyel. (Elég csak A három testőr Afrikában című filmre gondolni.) Korcsmáros Pál Rejtő-képregényei ezzel szemben jelentős sikert könyvelhettek el. Olyannyira, hogy most A Láthatatlan Légió, első megjelenése után több mint negyven évvel, megújult köntösben ismét felkerült a könyvesboltok polcaira.

Rejtő Jenő egyedülálló, sajátos életművet hagyott maga után. Bátorságot igényel, hogy bárki is hozzányúljon, adaptálja, esetleg továbbgondolja írásait. Hogy merész vállalkozókban mégsincs hiány, azt többek között filmek hosszú sora bizonyítja. A legnépszerűbb feldolgozások listáján azonban nem csak filmek szerepelnek. Az egyik legzajosabb sikert egy Rejtő-regényeket feldolgozó képregénysorozat tudhatja magáénak.

A Láthatatlan Légió Rejtő egyik legnépszerűbb regénye, amelyet Korcsmáros Pál 1969-ben dolgozott fel képregény formában. A grafikus-illusztrátor sok más munkájához hasonlóan ez is hétről-hétre három oldalanként jelent meg a Füles rejtvényújság hasábjain. Most a Képes Kiadó által Az Elátkozott parttal megkezdett sorozat hetedik darabjaként megújulva, színes formában került kiadásra.

Meglepő tény, hogy habár a Korcsmáros féle Rejtő-sorozat tekintélyes rajongótábort tudhatott magáénak, a képregények a szerző életében nem jelentek meg önálló füzetekként, csak jóval később, a 80-as években. Sajnálatos módon akkor is gyenge minőségű papírra, elavult nyomdatechnikával nyomtatva. Így tehát régi hiányt pótolt a kiadó, Garisa H. Zsolt és Varga „Zerge‟ Zoltán pedig remek munkát végzett, amikor az eredeti tussal rajzolt fekete-fehér kockákat retusálták, majd aprólékos munkával színessé varázsolták. Ennek köszönhetően a Korcsmáros féle Rejtő-képregények újraírt szövegekkel, színes formában, egy kifejezetten igényes sorozat darabjaiként kerülhettek ismét forgalomba. A Láthatatlan Légióval pedig már a hetedik felújított Rejtő-Korcsmáros albumot vehetik kézbe a rajongók.

A meztelen diplomata (1963; Szendrő József, Garas Dezső és Rajz János)
A meztelen diplomata (1963; Szendrő József, Garas Dezső és Rajz János)

Valóban tetszetős keményfedeles kiadásról van szó, ami ráadásul a szövegbetoldásoknak köszönhetően talán könnyebben követhető és valamivel hosszabb is, mint az eredeti volt. A Láthatatlan Légió esetében ez 74 oldalt jelent. A Korcsmáros munkáit kedvelőknek minden bizonnyal meg fogja melengetni a szívét, akárcsak ennek a hazánkban talán kicsit mostohán kezelt műfajnak a rajongóiét. Aki pedig olvasta és szereti az említett Rejtő-regényt, annak ez a képregény remek lehetőség arra, hogy egy másik műfaj eszközeinek segítségével újszerű formában elevenítse fel a történetet. Ezzel együtt meg kell jegyeznünk azt is, hogy a Korcsmáros-Rejtő képregénysorozat egyik leggyengébb darabjáról van szó, aminek talán kevésbé sikerült megragadnia az alapjául szolgáló regény hangulatát.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com