Magazin

Van fogalmunk róla: Cameo

Rövid látogatás nagy sztároktól: a cameo egy röpke, váratlan feltűnés a filmben, szinte csak átsuhannak a vásznon, egyik pillanatban még itt vannak, majd nyom nélkül tovatűnnek. Van fogalmunk róla című sorozatunkban ezt a kifejezést járjuk körbe.

A cameo, avagy kámeaszerep jellegzetessége, hogy általában nem kapnak nevet a karakterek, pár pillanatig vagy percig tartó, jelentéktelennek tűnő szerepek. Néha még szövegük sincs és elvegyülnek a tömegben, de előfordul, hogy egy poént vagy apró fordulatot hegyeznek ki rájuk. Mégis mi különbözteti meg őket a sima statisztáktól vagy sokadrangú szereplőktől? Azon kívül persze, hogy általában teljesen ingyen vállalják el? Hírességek játsszák őket, jobb esetben a filmszakma nagyjai vagy maguk az alkotók. Gyakran baráti szívességek ezek, megtiszteltetés, ha őket hívják, de jó önreklámnak is. Akár presztízs kérdése is, esetleg rajongói vágyuk, hogy megjelennek pár másodpercre a filmkockákon.

Léteznek teljesen váratlan és felvillanyozó cameók, mint Brad Pitt Deadpool 2-s megjelenése. Akadnak kellemes aha-élmények híres színészekkel; enyhe izgalom, ha sikerül kiszúrni a rendezőt vagy valamelyik alkotót – kivétel, amikor szinte kötelezően elvárjuk, mint a Marvel-sorozatnál Stan Lee-t. Akadnak, akiken már meg se lepődünk, hogy ismét beugrottak egy forgatásra és öreg motorosként teszik tiszteletüket. Persze előfordulnak teljesen feleslegesek, amelyek nem sokat adnak hozzá a filmélményhez, de néha olyan ügyesen elbújnak, hogy nem is tudsz a létezésükről.

Rendezői cameo

1927 óta Alfred Hitchcock volt már árnyék, kutyasétáltató, vonatutas, újsághirdetés, pezsgőkortyoló partikon, az utca embere. 52 filmjéből 39-be sikerült belecsempésznie magát, ráadásul mindig az első fél órában jelent meg. Olyan népszerűek lettek a filmesek körében ezek az aprócska megjelenések, hogy a nagy rendezők, Hitchcock után szabadon, azóta is imádnak megjelenni a saját filmjeikben. Ilyen Steven Spielberg is, aki mások alkotásaiban is előszeretettel szokott feltűnni. Martin Scorsese egy filmen belül akár többször is megjelenik – a Taxisofőrben, először nyugodt munkanélküli, majd jómódú, de feleségére gyanakvó utas.

Félelem a reflektorfényben (Alfred Hitchcock cameo)

Peter Jackson A Gyűrűk Ura mindhárom részébe belecsempészte magát: répát rágcsált Bree-ben, harcolt katonaként a Helm-szurdokban, kalózként lenyilaztatta magát Legolasszal. A hobbit-szériát se hagyhatta ki: volt ő Smaug elől menekülő törp, majd megint répát majszolt Bree-ben, végül Bilbo apjának portréjaként végezte a falon.

Quentin Tarantino is igyekszik a legtöbb filmjében felbukkanni, néhol szöveges részeket is magára oszt, sokkal bátrabban, mint a többi rendező. A Ponyvaregényben hozzá érkezik meg a hulla a csomagtartóban, a Django elszabadulban elég hamar felrobbantják rabszolgaszállítás közben, a Jackie Brownban a hangját hallani csak, a Becstelen brigantykban csupán egy náci hullaként látjuk viszont.

Alkotói cameo

Ha a cameózást valaki túlzásba tudja vinni, akkor az az ember Stan Lee lesz. Minden, ismétlem minden Marvel-filmbe beleteszik azon az alanyi jogon, hogy ő alkotta meg a világ egyik legnépszerűbb képregény-univerzumát. Ilyen alapon került bele sokkal szerényebb keretekben A pletykafészek (Gossip Girl) sorozatba Cecily von Ziegesar vagy az Alkonyatba Stephenie Meyer írónők.

A producerek is szeretnek vászonra kerülni: a Köszönjük, hogy rágyújtott!-ban Elon Musk egy ajtónyitásnyi jelenetet kapott. Az Indiana Jones és a végzet temploma repülőtéri jelenetében aki ráért, csak elbújt a tömegben: George Lucas forgatókönyvíró, Frank Marshall és Kathleen Kennedy producerek, és még a rendező Steven Spielberg is csatlakozott hozzájuk.

Híres színészi cameo

A népszerű színészek az egyik leggyakoribb cameósok, de az igazán befutottak saját magukat is vígan alakítják, általában kifigurázva önmagukat. Ilyen példa a Kalandférgekben Neil Patrick Harris, ahol „bevallja”, hogy melegsége csak marketingfogás. Bill Murray pedig azt is megteheti, hogy egy zombiapokalipszis kellős közepén megjelenjen a Zombielandben, műzombiként rejtőzve saját otthonában. De David Hasselhoff sem rest a Spongyabob: A mozifilmben piros nadrágban szaladgálni a tengerparton, vagy példaképként megjelenni A galaxis őrzői vol. 2-ben.

Zombieland (Bill Murray cameo)

A legutóbbi cameo, amit mostanában láthattak a nézők, az Brad Pitt szó szerint másodpercnyi jelenete a Deadpool 2-ben, amikor kiderül, hogy ő a láthatatlan botcsinálta szuperhős.

Még Tyler Durden is megirigyelhetné a bevágott snitt rövidségét!

Matt Damon a cameók egyik koronázatlan királya. A Jay és Néma Bob visszavágban önmagát alakította Ben Afleckkel, akivel a sztori szerint a Good Will Hunting 2-t forgatják, de megcsillogtatta magát tahó gimis rockénekesként az Eurotúrában, a Thor: Ragnarökben pedig Lokit alakítja egy asgardi színdarabban. Egy halom másik filmben vagy sorozatban is felbukkan, mint a Törtetőkben vagy a Gátlástalanokban. Az Egy veszedelmes elme vallomásaiban pedig Brad Pittel páros-cameóznak.

Főleg Matt Damonnál jellemző, hogy olyanok filmjeibe ugrik be, ahol az alkotókkal már dolgozott együtt, de például Steve Buscemi a Ponyvaregényben mint pincér jelenik meg; korábban rendes szerepe is volt Tarantinonál, mint Mr. Pink a Kutyaszorítóban című gengsztermoziban.

Akadnak filmek, amik igazi cameo kincsesbányák, és ez egyik humorforrásuk. Ilyen az Austin Powers: Aranyszerszám, ahol Tom Cruise, Gwyneth Paltrow, Kevin Spacey, Danny DeVito, John Travolta és még Steven Spielberg is beugrik egy szusszanásnyi ökörködésre. De a James Francóék főszereplésével készült Itt a vége is megszámlálhatatlan híres színésszel játszatja el csúfos halálukat rövidke szereplési idő után, köztük Emma Watsonnal vagy Channing Tatummal.

A már korábban említett Indiana Jones és a végzet temploma cameóktól hemzsegő reptéri jelentében Dan Aykroyd is megjelenik egy kicsiny szöveges szerepben.

Karaktercameo

Talán az egyik legindokoltabb cameoféle, hiszen ők a történet szerves részei. Bár időnként a Marvel már túlzásba vitte ezt, a hősök és gonoszok kényük kedve szerint össze-vissza cikáznak és tesznek látogatást egymás történeteiben. Így fordul elő például, hogy a Thor: Sötét világban Loki Amerika Kapitánynak adja ki magát (így jelenik meg Chris Evans), vagy a Rozsomákot alakító Hugh Jackman az X-Men: Az elsőkben tömör kocsmai jelentében küldi el a fenébe Magnetót és Xavier professzort, amikor be akarják venni a csapatba. A Samuel L. Jackson által játszott Nick Fury is a legtöbb Marvel-filmben előkerül.

A Star Wars egyre túlfejlettebb történetszálainak hála, főleg az animációs sorozatoknak, már szinte követhetetlenül bukkannak fel karakterek a galaxis bármely részén, néhol csak eldugva egy űrkocsma sarkában.

Egy sokkal váratlanabb példa, amikor Johnny Depp a 21 Jump Street: A kopasz osztagban tér vissza beépített kábítószer-ellenes ügynökként  akként a Tom Hansonként, aki az eredeti sorozat főkaraktere volt. Ilyen gyorsan se írtak még ki régi visszatérőt egy szériából. Mellesleg Hanson egyik sorozatbéli társa, Doug Penhall rendőr (Peter DeLuise) is részt vesz a végzetes akcióban.

Celebcameo

Általában önmagukat játsszák, ha elég nagy nevek és a történetbe is beilleszthetőek. Ilyen Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója is a Vasember 2-ben vagy a Miért éppen Ő?ben, de az Agymenőkben is megjelenik csomó más hírességgel együtt, mint Stephen Hawking elméleti fizikus, Buzz Aldrin holdra szálló űrhajós, vagy megint Stan Lee… Ráadásul Lee ezen felül a Shop-showba is beugrott kicsit.

Agymenők (Elon Musk cameo)

Mike Tyson és a többi sportoló is megérdemelne egy külön kategóriát, de most csak a Másnaposokban megjelenő bokszolót és ellopott tigrisét eleveníteném fel.

Néhol sok értelme nincs a megjelenésüknek, inkább csak önmarketing, és alig lendítik előre a történetet vagy adnak pluszt hozzá. Ilyen Donald Trump A kis gézengúzokban gazdag apukaként vagy egy halom másik filmben, ahol mindig meglepő módon magát alakítja, például a Reszkessetek betörők 2-ben vagy a Szex és New York sorozatban.

Claudia Schiffer feltűnése az Igazából szerelemben az okos és vicces sztárcameók egyike. Liam Neeson karaktere korábban többször megjegyzi, hogy mennyire odavan a német szupermodellért, majd csattanóként Schiffer dögös anyuka szerepében jelenik meg az iskolában, ahol egyből flörtölni kezd Neeson karakterével.

Zenészcameo

A zenészek kétféleképpen szoktak megjelenni a filmiparban: vagy önmagukat játsszák érdemes művészként, gyakran megcsillogtatva humoros oldalukat is, vagy a történetben bújnak bele egy muzsikus bőrébe.

Zoolander (David Bowie cameo)

Általában elég bevállalósak a zenészek: David Bowie a Zoolanderben tesz igazságot egy gatyalevevő párbajban, Michael Jackson bátran eljátssza, hogy igazából űrlény a Men in Black: Sötét zsaruk 2-ben és csatlakozni akar az ügynökséghez, Eminem pedig bevallja, hogy meleg Az interjú című vígjátékban. De Keith Richards is emlékezetes, mint Jack Sparrow édesapja, ami külön érdekes, mivel Johnny Depp pont róla mintázta a híres kalózt.

A Karib-tenger kalózai: A világ végén (Keith Richards cameo)

Az Itt a vége nemcsak színész-, hanem zenészbeugrókkal is büszkélkedhetett, mint Rihanna vagy a Backstreet Boys a mennyben, de az Austin Powers – Aranyszerszámban is halálát leli egy énekes, maga Britney Spears Beyoncé azonban szerencsésen túléli a filmet.

Alice Cooper halmozza a szerepléseit, a Wayne világában, az Azok a 70-es évek–showban, a Bigfootban és az Éjsötét árnyékban is eljátszotta önmagát, utóbbiban gúnyt is űzve magából, amikor az évszázados vámpír a valaha látott legrondább nőként jellemzi.

Talán az egyik legszórakoztatóbb, amikor Paul Anka azért vállalt el egy álombéli jelentet a Szívek szállodájában, mert a sorozatban Lorelei korábban az énekes után nevezte el bolyhos kutyáját.

A Trónok harca szeret zenészeket meginvitálni a stábjába. Hogy csak párat említsünk: így lett Will Championből, a Coldplay dobosából esküvői zenész a Vörös Nászon, az izlandi Sigur Rós Joffrey végzetes esküvőjén húzta a talpalávalót, az Of Monsters and Men egy színházi előadást kísérnek, a Snow Patrol énekese, Gary Lightbody egy lóháton énekel medvékről és hajadonokról, de Ed Sheeran is énekelhetett katonaként a tábortűznél.

Felismerhetetlen cameo

Szerénységből vagy mert bármit megtennének, hogy részt vehessenek a produkcióban, sokak jelenléte csak az IMDB-ről derül ki, mert még a stáblistán se említik meg őket. Itt újból szóba jön Matt Damon, mert még a Deadpool 2-ben is feltűnt! A furgonján üldögélő wc-papírról társalgó rednecket alakította, akit Kábel hamar leüt.

Treat Williams és Carrie Fisher A Birodalom visszavág forgatásán

Gondoltad volna, hogy Treat Williams szerepelt A Birodalom visszavágban? Éppen Carrie Fishert látogatta meg forgatás közben, aki úgy gondolta, mennyire mókás lenne, ha Williams magára öltené a lázadók egyenruháját, és a hómezőn a birodalmiak ellen harcolna!

Daniel Craig a Star Wars: Az ébredő erőben egy rohamosztagost játszik, akit Rey az erő használatával rávesz, hogy segítsen megszökni neki. Miért vállalta el ezt az egy mondatos, láthatatlan szerepet? Craig gyerekkora óta óriási Star Wars rajongó! Stephen Colbert humorista pedig igazi Tolkien-fanatikus, és az ő álma is valóra válhatott, amikor végre kapott egy nyúlfarknyi pillanatot folyami kalózként A hobbit: Az öt sereg csatájában.

Bill Murray a Dumb és Dumber kettyóban is elvállalt egy cameót, ahol drogfőzőcskézés közben a vegyvédelmi maszkja rejti el személyét, de ugyanilyen Cate Blanchett a Vaskabátokban, ahol orvosi maszk teszi nehezebbé a felismerését. A Haláli hullák hajnalában a Coldplay énekese Chris Martin oszladozó és botladozó zombi, és mivel a háttérben csetlik-botlik, így ő is ebbe a kategóriába került.

Érdemes tehát nyitva tartani a szemünket, mert a legváratlanabb pillanatokban bukkanhat fel egy ismerős vagy híres alak. Sőt, ha eddig nem vetted észre valamelyik alkotásban a rejtőző kámeaszereplőket, itt van még egy ok, hogy újra megnézd őket!

Szádeczky-Kardoss Klára

Szádeczky-Kardoss Klára a Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett. 2016-ban csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez. Újságírói tevékenysége mellett novellákat is ír.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com