Magazin

VB kontra bármi

kajdi_juliaAzaz: mit tesznek a kereskedelmi csatornák a labdarúgó-világbajnokság idején, hogy elhódítsák a nézőket a focitól?

Kajdi Júlia írása.

Eljött a világbajnokság ideje, ami egyben a kereskedelmi csatornák versengését is jelenthetné, de nem teszi. Bár az év 24. hetében még meg tudta előzni a TV2 Az ének iskolája döntőjével a foci vb-t közvetítő M1-et (ekkor majd’ félmillió nézővel vert rá), erre a hétre már fordult a kocka, és a magyar lakosság nagy része inkább a világbajnokságot választja. Kérdés, hogy mit tesznek, mit tehetnek a kereskedelmi csatornák, hogy megpróbálják stabilizálni nézettségüket?

Az első kérdés, hogy kell-e bármit is változtatniuk a legnépszerűbb csatornáknak (RTL Klub és TV2), szükségük van-e egyáltalán bármilyen nagy dobásra ahhoz, hogy megtartsák nézőiket. A nézettségi adatok szerint igen. De meg kell hagyni: a focit sugárzó M1 nem épp mérföldkövekkel hagyja le az előbbi két csatornát. Talán épp a kisebbnek mondható lemaradás miatt nem láthatunk lényeges változást a műsorokban.

Mert e két csatornát elnézve – a hétvégi kínálatukat leszámítva, melyre alább még visszatérünk – senki nem mondaná meg, hogy egy labdarúgó-világbajnokságot szeretnének túlszárnyalni. Biztos lennének olyan szuperprodukciók, amelyek még egy vb-meccset is leköröznének, főleg a csoportmérkőzések ideje alatt. Arról nem is beszélve, hogy ha már vb, meg lehetne próbálkozni valamilyen műsorral a világfutball-témán belül.

fifa-world-cup-2014-brazil

Mindezek azonban hiányoznak az RTL Klub és a TV2 palettájáról. A két vezető kereskedelmi csatorna vagy feladta a küzdelmet erre az időszakra, vagy nagyon bízik meglévő programkínálatában. Utóbbit megerősíteni látszik az a közlemény, melyet megkeresésünkre a TV2 szerkesztősége adott:

„A TV2 Csoport változatlan műsorstruktúrával, jól bevált, népszerű műsoraival várja a nézőket a követező időszakban. Kifejezetten a női nézőkre szabott programot a FEM3 kínál, de a hölgyek a csatornacsalád többi tagja – TV2, Pro4, SuperTV2 – között válogatva is találnak számukra szórakoztató tartalmat.”

Az is érdekelt minket, jobban nyitnak-e ebben az időszakban a csatornák a női nem felé, ha már a férfiakat úgyis „elvesztették”.  Bár a fenti közlemény ezt cáfolni látszik, a meglévő műsorprogram mást mutat. Ezen a hétvégén például igazi kényeztetésben lesz része a hölgyeknek, hisz olyan filmeket kínál a két csatorna (és kisebb testvéreik), mint a Totál beépülve, Szex és New York, Sztárom a párom, 40 éves szűz, Kéjjel-nappal, A Jane Austen könyvklub, Ghost, Excsajok szelleme, Bébi mama, Telhetetlen nőfaló.

Talán igaza is van a két csatornának, hisz pár hét múlva lecseng a fociláz, és újra stabil első helyre kerül a Tények vagy a Barátok közt. Addig pedig üzenjük legalább a kedves női nézőknek, hogy ha belefáradtak a futballba, van élet a vb-n kívül is!

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés