Magazin

Véget ért a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál

Kecskeméti Animációs FIlmfesztivál 2013

Kecskeméti Animációs FIlmfesztivál 2013A díjak átadásával véget ért a 11. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF), és az azzal egy időben rendezett 8. Nemzetközi Animációs Játékfilm Fesztivál szombaton Kecskeméten. A rendezvény nagydíját, és az azzal járó egymillió forintot Csáki László, a My name is Boffer Bings című film rendezője kapta.

Mikulás Ferenc fesztiváligazgató rövid értékelésében hangsúlyozta: örök köszönet jár azoknak, akik ezt a műfajt megteremtették, valamint azoknak a támogatóknak, akik a fesztivál megrendezéséhez hozzájárultak. Kinoshita Sayoko, a Hiroshimai Animációs Filmfesztivál igazgatója, a nemzetközi zsűri elnöke rövid értékelőjében hangsúlyozta: a magyar animáció magas szintet képvisel a világon. A filmeket a nemzetközi zsűri mellett országos diákzsűri, a kecskeméti iskolák tanulóiból összeállított gyermekzsűri, valamint a Kecskeméti TV nézői is értékelhették.

A fesztivál versenyprogramjába a csaknem ötszáz nevezett alkotás közül az előzsűri 30 ország 159 animációs filmjét válogatta be. Az idei szemle mottója „Animáció határok nélkül” volt, amely a magyar és az európai újdonságok vetítése mellett arra is vállalkozott, hogy betekintést nyújtson az ázsiai animációs művészetbe. A professzionális alkotók művei mellett harmadik alkalommal látta vendégül az amatőr alkotók munkáit is a Szabad Animációs Filmkészítők (SZAF) számára meghirdetett programban.

A legjobb televíziós animációs játékfilmért járó 2000 eurós díjat a Magyar Televízió Zrt. ajánlotta fel. A díjat A gruffaló gyermeke (The Gruffalo’s Child) című angol film kapta, rendezője Weiland Johannes és Heidschötter Uve. A zsűri kiemelt dicséretben részesítette Jankovics Marcell Az ember tragédiája című filmjét. A legjobb egészestés filmért járó 2000 eurós díjat az Emberi Erőforrások Minisztériuma ajánlotta fel. A díjat A festmény (The Painting) című film rendezője, Jean-Francois Laguionie kapta. Kecskemét város 2500 eurós díját a Ráncok (Wrinkles) című film érdemelte ki, rendezője Ignacio Ferreras.

A több mint két évtizedes múltra visszatekintő Kecskeméti Animációs Filmfesztivál az egyik legjelentősebb kecskeméti kulturális esemény. Az első fesztivált 1985-ben tartották, amikor még csak néhány külföldi alkotást láthattak az érdeklődők. A KAFF szervezői 1996-ban döntöttek arról, hogy az európai filmek is a versenyben szerepelnek. 2005 óta kétévente rendezik meg a filmes seregszemlét.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com