Magazin

Velence 2017: Csillagporos emlékek – Dokumentumfilmek sztárokról

A Velencei Filmfesztiválon három remek dokumentumfilm is a filmes, zenei és általában a popkulturális világ kulisszái mögé vezetett. A páratlan felvételeken Michael Jackson szörnnyé változik, Jim Carrey az őrületbe kergeti az Ember a Holdon stábját, Michael Caine pedig bevezet a forrongó hatvanas évek sűrűjébe.

Jim & Andy: The Great Beyond – With a Very Special, Contractually Obligated Mention of Tony Clifton

Milos Forman 1999-es műve, az Ember a Holdon korrekt, de nem túl izgalmas életrajzi film volt egy beskatulyázhatatlan komikustól, Andy Kaufmanról. Kaufman pedig minden volt, csak nem unalmas: élete és munkássága leginkább egy abszurd drámára hasonlít, dadaizmusa megbotránkoztatta a környezetét. Az Ember a Holdon mindezt nem tükrözi eléggé – annál inkább a kulisszák mögött készített felvételekből összeállított Jim & Andy.

A főszerepet játszó Jim Carrey ugyanis végig karakterben maradt a forgatás alatt: Andynek kellett őt szólítani, teljesen átlényegült a komikussá. „Andyvel” még valahogy elboldogultak a kollégák, néha viszont a helyén felbukkant Tony Clifton, Andy Kaufman egykori alteregója, a kezelhetetlen playboy, aki fenekestül felforgatta a stáb életét. A sértegetések és sértődések, veszekedések és verekedés (!) mindennapos vendég lett a forgatáson, Forman pedig egyszerűen széttárta a kezét: sem ő, sem más nem volt képes irányítani az eseményeket.

Erről az agyrémről szól Chris Smith dokumentumfilmje. Hogy miért csak most készült el? Annak idején a Universal letiltotta a kulisszák mögött készített felvételeket, mert nem akarták lerombolni Carrey sztárperszónáját – hiszen a színész a saját bevallása szerint is „igazi seggfejnek” tűnik. Pedig a színész megpróbálta elérni, hogy a kulisszák mögötti felvételeket építsék be az Ember a Holdon-ba – úgy igazi kuriózum lett volna a film.

A Jim & Andy-ben Carrey mostani szemmel kommentálja az egykori forgatást, miközben általában a filmkészítésről, színészetről és identitásról elmélkedik. Carrey izgalmas utazásra hív, hiszen bevallja: annak idején annyira belemerült Andy karakterébe, hogy már abban sem volt biztos, melyik a saját énje, a fikció és a valóság határai egyre jobban elmosódtak. A helyzetet bonyolította, hogy Kaufman ismerősei és családja is ellátogatott a forgatásra, akik olykor az őket játszó színészekkel együtt belementek Carrey játékába, egészen abszurd helyzeteket előidézve; ember legyen a talpán, aki a Jim & Andyben végig képes követni, ki kicsoda és mit miért csinál. Éppen ez a káosz a legizgalmasabb a filmben – amellett, hogy Jim Carrey intelligenciája, közvetlensége is kellemes meglepetés. Az ő személye az, amely még a beszélőfejes részeket is lebilincselővé teszi.

My Generation

Michael Caine karrierje – ezt önéletrajzi könyvében is megírja – kultúrtörténeti forradalomnak is beillik. Caine ugyanis munkáscsaládból származott, Angliában pedig a konzervatív társadalmi berendezkedés nem sok mozgásteret hagyott a cockney fiataloknak. Caine generációja volt az, amely sok egyéb mellett ezt a rendet is felborította: Caine-ből például nemzetközi sztár lett. Jogos tehát, hogy a My Generation-ben az idén 84 éves színész vezet végig a hatvanas évek forradalmain.

A több fejezetre osztott dokumentumfilmben az életmód, az öltözködés, a frizura és a kultúra különböző területeinek robbanásszerű változásait ismerhetjük meg a lehető legautentikusabb forrásokból: Caine a korszak szupersztárjait szólítja meg, Twiggytől Paul McCartneyn át David Bailey-ig, akik szívesen mesélnek az úttörő szerepükről, de akár a bukásaikról is.

David Batty filmje olyan, mint egy kollázs: archív felvételek, híradó- és játékfilmrészletek, fotók és persze zene keverednek egymással, sodró lendületű, információdús, mégis nagyon szórakoztató elegyet alkotva. Érdekes, hogy míg Caine önironikus kommentárjai a jelen képeit és a saját archív filmrészleteit ütköztetik, vendégeiről csak korabeli felvételeket látunk – a mostani arcukat nem. Így a My Generation olyan, mintha csak a szépre akarna emlékezni – de elhiteti, hogy ennek van létjogosultsága. A hatvanas évek ugyanis annyira prosperáló és színes időszaknak tűnik a film alapján, amelyet csak imádni lehetett.

The Making of Michael Jackson’s Thriller

A Velencei Filmfesztivál a világpremierek mellett filmtörténeti ritkaságokat és restaurált darabokat is a műsorára tűz (sőt, utóbbi kategóriának saját versenye is van). Így kerülhetett a Lidóra a The Making of Michael Jackson’s Thriller című dokumentumfilm is, amely eredetileg csak videokazettán jelent meg 1983-ban, a kilencvenes évektől pedig gyakorlatilag megszerezhetetlen volt. Moziban korábban sosem játszották – pedig a velencei vetítés alatti bulihangulat alapján lett volna rá igény.

Michael Jackson Thriller című legendás, 13 perces klipjét John Landis rendezte – a filmtörténet nagy találkozásainak egyike ez. Jackson az Egy amerikai farkasember Londonban alapján kérte fel a rendezőt, mert ugyanolyan szörnnyé akart változni, mint amilyet Landis horrorjában látott – kívánsága pedig teljesült. A dokumentumfilm elsősorban ezt az átalakulást örökíti meg: a sminkesek és maszkmesterek bravúrja Jacko szőrös, vicsorgó maszkja, de a zombihadsereg felállítása sem volt kis teljesítmény.

A technikatörténeti kuriózumok mellett Jerry Kramer dokumentumfilmje az emberi oldalra is odafigyel: a 25 éves (de 17-nek látszó), vidám és energikus Jackson, illetve a szikrázóan kreatív és szimpatikus Landis közös munkáját öröm nézni. Nem így a 3D-sített videoklipet, amelyet levetítettek a film előtt: főleg a nemrég magyar mozikba került, profi Terminátor 2. 3D ismeretében botrányos a Thriller felturbózása, hiszen folyamatosan összekavarodik az előtér-háttér, általánosságban pedig semmit nem tesz hozzá a térhatás az eredetihez.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu ötfős szerkesztőcsapatának tagja, a Papírfény rovat felelőse.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés