Magazin

Velence 2018: A VR-élmény

A Velencei Filmfesztiválon rengeteg élménnyel gazdagodtunk. Így esett meg, hogy betekintést nyerhettünk a virtuálisvalóság-technikával készült filmek világába, és két szuper alkotást is megnézhettünk.

Velence és a virtuális valóság

Nemzetközi filmfesztiválon tavaly Velencében volt először Virtuális valóság szekció, a Venice Virtual Reality címet viselő versenyt pedig idén ismét megrendezték. A hagyományos filmek mellett a VR-alkotásoknak is saját versenyt rendeztek, emellett a Biennale College is támogatta a virtuális valóság technikájával filmet készítő rendezőket – csakúgy, mint a klasszikus alkotások esetében Szőcs Petrának, aki a Dévát forgatta a Biennale segítségével.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

A VR-filmeket a fesztivál területétől öt perce elhelyezkedő miniatűr szigeten, a Lazzaretto Vecchion lehetett megtekinteni. A rövid vaporettó-út során megállapítottuk: a kis földrész csupán abból az egy épületből áll, ami a Venice Virtual Reality helyszínéül szolgál. A VR-vetítések rendkívül népszerű programnak bizonyultak, így csupán két filmet sikerült elcsípnünk: a Ghost int he Shellt és a Kutyák szigete: a színfalak mögött című videóját. Mindkettőt versenyen kívül, a VR lineáris szekciójában mutatták be, így sajnos egy interaktív virtuális valóságban sem tudunk részt venni. Ettől függetlenül hatalmas élmény volt, még annak ellenére is, hogy milyen viccesen néztünk ki az óriási VR-szemüvegekben.

Ghost in the Shell

A versenyen kívül bemutatott japán VR-film, a Páncélba zárt szellem volt az első virtuális valóság-élményünk a fesztiválon. Na de nem a Scarlett Johansson-féle adaptáció, amiben sajnos mi is csalódtunk, hanem az eredeti anime teljesen másik feldolgozása. Bár kezdetben furcsálltuk, hogy a film csak 16 perc hosszúságú lesz, végül mégsem maradt hiányérzetünk. A Páncélba zárt szellem loopolt története a rövidfilmnyi idő alatt is számos csavart, fordulatot tartogatott, emellett pedig – amennyire 16 perc alatt lehetséges – filozófiai mélységekbe is belement.

2025-ben, Japánban Motoko Kusanagi, a kiborg-ügynök küldetése egy potenciális bombatámadás megelőzése lesz. Az akció alatt a kémnőt követjük, s vele együtt próbáljuk megfejteni, hogy a valóságban vagy a számítógépes világban járunk-e. Amikor a lány rájön, hogy ki a felelős a fenyegetésért, megpróbálja elkapni a férfit, aki azonban a saját virtuális valóságában él: elveszett felesége szerelmét próbálja életben tartani.

Az animációs film kifejezetten izgalmas, és VR lévén 360°-ban minden részletre odafigyelt a rendező, Higashi Hiroaki.

Egyetlen probléma merült fel a Páncélba zárt szellemmel kapcsolatban, mégpedig a nem túl kifinomult kameramozgás, amitől elég hamar émelyegni kezdtem. Bár a hiba nyilván bennem mint nézőben is keresendő, az viszont tény, hogy az emberek nagy része – köztük David Cronenberg – viszonylag rövid ideig bírja hányinger nélkül a VR-filmeket.

Kutyák szigete: A színfalak mögött

Wes Anderson stop-motion animációs filmje, a Kutyák szigete egy bájosan vicces, egyben mégis komoly történet egy falka – mesterségesen előidézett betegség miatt – száműzött kutyáról. A humor legfőbb forrása egyértelműen a kutyák hangját adó színészeken múlt, hiszen többek között Bryan Cranston, Billy Murray, Edward Norton és Scarlett Johansson szinkronizálják az ebeket.

A FoxNet VR Studio ennek hatására előrukkolt egy kulisszatitkokat bemutató rövid VR-videóval, amit volt szerencsénk megnézni a fesztiválon. Az etűd két részből épül fel: egyrészt a színészek – animált kutya formájukban – a karakterükről mesélnek, másrészt a „hátunk mögött” az animációs folyamatot nézhetjük végig time-lapse-ben, miközben időről-időre maga Wes Anderson is felbukkan a stúdió egy-egy monitorján.

Bár ez utóbbi is rendkívül érdekes, a beszélő kutyusok olyan magával ragadóak, hogy az embernek valahogy nem akaródzott elfordulni tőlük.

Hihetetlen precizitással jelennek meg az állatokon a színészek manírjai. Bryan Cranston nyugodtan és komolyan magyaráz, míg Jeff Goldblum nekiáll vigyorogva dúdolni, Tilda Swinton pedig visszafogott angolsággal a mopszok természetéről tart előadást. És ha mindez nem lenne elég önreflexív, a hangfelvétel minőségét, körülményeit is bevonják a videóba, például Edward Norton esetében, aki túl közel beszélt a mikrofonhoz, így minden kifújt levegő hallatszik – éppen ezért karaktere, Rex is hasonlóképpen egy mikrofonba beszél.

Szerencsére ezt a különleges élményt megoszthatjuk veletek is! Igaz, VR-szemüveget nem tudunk mellékelni hozzá, a Fox azonban közzétette a tündéri videót a Youtube-on is, amit most itt meg is tudtok nézni.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés