Magazin

Viccet csinálni mindenből – Csupasz pisztoly trilógia

Nem olyan régen újra felbukkant dévédén az olcsó gegek, az alpári humor és a folyamatos szóviccek melegágyának számító Csupasz pisztoly-trilógia. Ennek kapcsán úgy döntöttünk, elnosztalgiázunk kicsit Leslie Nielsen agymenéssorozatán.

A Csupasz pisztolyokat vagy gyűlöljük, vagy imádjuk. Előzetesen könnyen le lehet mérni melyik táborhoz tartozunk, ha a készítők – vagyis a ZAZ-csapat (David Zucker, Jim Abrahams és Jerry Zucker) – két előző filmjére gondolunk: akinek a könnyei potyognak, ha felidézi az Airplane! vagy a Top Secret egy-egy emlékezetes jelenetét, az bizonyára a Csupasz pisztolyra is jó szívvel emlékszik vissza. A harmadik rész rendezője ugyan az akkor még ismeretlen Peter Segal, mégis hiánytalanul alkalmazkodott az előző filmek stílusához.

A Csupasz pisztoly trilógia a Police Squad! című sorozat nagyjátékfilmes verziója, amely eredeti esetében nem csak a készítők, de Leslie Nielsen személye is azonos. A sorozat csak négy részt ért meg, ezzel szemben az első Csupasz pisztoly hatalmas siker lett. Ha valaki netalán nem ismerné a szériát, minden részben a rendőr Frank Drabin (Leslie Nielsen) és társai (George Kennedy, O.J. Simpson) gegparádéba torkolló kalandjait élvezhetjük, amihez mindig társul örök szerelme, Jane (Priscilla Presley) és Frank közt szövődő, romantikus szál is. Mellesleg ezek azok a filmek, amelyeknek kifejezetten jól áll a szinkron, és sikerült igen ötletesen lefordítani a szóvicceket is – habár a harmadik részben Sinkó László veszi át Sztankay István hangját, ez semmit nem vesz el a film élvezhetőségéből.

naked gun leslie nielsenAlapjában véve a zsarufilmek paródiájára építenek a filmek, ám van hogy egy-egy konkrét mozgóképet is megidéznek, az E.T.-től kezdve a James Bond-mozikig sok mindenre ráismerhetünk. Nem is maga a fő cselekményszál a szórakoztató, ami mindig egy ügy felderítésére épül, és már-már normális mederben folyik, hanem az ezt színező gegek és slapstick poénok armadája. Nem telik el sok komoly pillanat, a háttérben mindig történik valami meghökkentő, valami teljesen nem odaillő. Ezek mellett a legviccesebbek mégis mindig az arcok, amiket Leslie Nielsen vág, és ehhez tartozik, hogy valószínűleg ezek a poénok mai környezetben –  Leslie Nielsen nélkül – már nem is működnének.

A Csupasz pisztoly a (z)űrben címe miatt megzavarhat minket, de valójában semmi köze a trilógiához – azon kívül, hogy ebben is Leslie Nielsen játssza a főszerepet – így valószínű, hogy inkább csak a magyar forgalmazó választotta ezt a címet, hogy az eredeti filmek közönségét is beültethesse a film elé (főleg, hogy az eredeti cím 2001: A Space Travesty sem utal vissza a Csupasz pisztolyra).

Frank Drabin küldetései a mai napig szórakoztatóak, hiszen könyörtelenül és rengeteg iróniával feldúsítva csinál viccet mindenből – a politikából, a szexből, a műfajból – és legelsősorban saját magából.

Piller Mónika

Piller Mónika az ELTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve dán szakon. Szakdolgozatát az izlandi filmek és a globalizáció témakörében írta. Specializációja a skandináv film, a dokumentumfilm és az animációs film. Jelenleg a Magyar Televíziónál dolgozik szerkesztő-riporterként.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com