Magazin

Videoklip készült a Katona József Színház Woyzeck-előadásához

Önálló filmnek is tekinthető videoklipet készített Woyzeck című előadásához a Katona József Színház: a klip az előadásban is hallható All the World is Green című számot dolgozza fel.

A dal a produkcióban Woyzeck szerepét játszó Keresztes Tamás és a feleségét alakító Jordán Adél előadásában hallható – olvasható a Katona József Színház MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében. Mint írják, az andalító, meditatív hangulatú számot Tom Waits és felesége, Kathleen Brennan jegyzi, és eredetileg Robert Wilson 2000-ben bemutatott Woyzeck-verziójához született. Az All the World is Green ezt követően az előadásban hallható több más számmal együtt a 2002-es Blood Money című albumon jelent meg.

A videoklipet a társulat színésze, Dankó István rendezte, az operatőr Tausz Gábor volt, a vágás Duszka Péter munkája. A felvétel a színházban készült. „A felvételt igyekeztünk lehetőség szerint az előadás hangulatához igazítani. A fekete-fehér képek jelentős részét fejre szerelhető kamerával vettük fel, ezzel egy egyedi, különleges képi világot kívántunk létrehozni” – idézi a közlemény Dankó Istvánt.

Georg Büchner Woyzeck című művének zenés változatát november 4-én mutatta be a Katona József Színház Tom Waits zenéjével, Ascher Tamás rendezésében. Büchnernek (1813-1837), a német irodalom egyik legnagyobb hatású szerzőjének története valós eseményen alapul: 1821-ben Lipcsében Johann Christian Woyzeck borbély több késszúrással megölte barátnőjét.

A különös, látomásos szöveg, a sajátos, félelmetes és teljesen egyedi nyelvi világ, a szinte filmszerű jelenetezési technika, továbbá a szereplők átütő, lemeztelenített ábrázolása a modern dráma élvonalába emeli Büchner darabját, így nem csoda, hogy a műnek már számos filmes feldolgozása is született, melyek közül a két legjelentősebb az 1979-es, Werner Herzog-féle, valamint az 1993-as, Szász János rendezésében készült adaptáció. Robert Wilson és Tom Waits közös Woyzeck-adaptációjának ősbemutatója 2000-ben, a koppenhágai Betty Nansen Színházban volt. A Katona József Színház előadása a Woyzeck újra- és továbbgondolása. Az előadás április 12-én és május 6-án szerepel legközelebb a színház programján.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com