Nincs kategorizálva

10 film, amit most rögtön megnéznénk

diaryofateenagegirlSajnos a naptár szerint hivatalosan vége a nyárnak, tehát ideje a blockbusterek helyett tartalmasabb szórakozás után nézni. Szubjektív összeállítás, sok-sok előzetessel az általunk legjobban várt filmekről (amiket Amerikában mostanában mutattak be vagy a közeljövőben fognak).

Mennyi remek film nem jut el hozzánk, vagy csak későn kerül magyar mozikba. Tíz film, amit most azonnal megnéznénk, és reméljük, hogy egyszer Magyarországra is megérkeznek – köztük az új Tarantino, szexelő tinédzserek és az első feminista western!

Beast of No Nation

A Beast of No Nationt nagy várakozás előzi meg már csak a rendező neve miatt is: Cary Fukunaga volt a zseniális Törvény nevében első évadának rendezője, és most újra nagyjátékfilmet láthatunk tőle. A történet egy meg nem nevezett afrikai polgárháborúban játszódik, ahol gyerekeket kényszerítenek öldöklésre. Idris Elba alakítja a kegyetlen parancsnokot. A bemutató a Velencei Filmfesztiválon volt, és produkció érdekessége, hogy ez az első Netflix által finanszírozott nagyjátékfilm. A Beast of No Nation idén októberben kerül a mozikba, ezzel egy időben a tartalomszolgáltató katalógusába, és ez a lépés valószínűleg átalakítja majd a filmforgalmazási szokásokat.

Carol

Bár Tarantino nemrég egy interjúban jól lehordta Cate Blanchett Oscar-hajhász filmjeit, a kritikai fogadtatás alapján biztosak vagyunk benne, hogy a Carol nem egy unalmas filmadaptáció a sok közül. Bár tudósítónk túl ridegnek érezte, sokan Todd Haynes rendező legkiválóbb munkájának találták a Cate Blanchett és Rooney Mara főszereplésével készült filmet. A dráma két nő szerelmét meséli el az 50-es évek társadalmi korlátai között. Amerikában november végén mutatják be, nagyon valószínű, hogy nálunk a forgalmazók februárra időzítik majd. A másik, kevésbé hangulatos előzetest itt nézhetitek meg.

The Diary of a Teenage Girl

A szuperaranyos előzetes alapján akár úgy is tűnhet, egy újabb Juno utánérzéssel van dolgunk, de a The Diary of a Teenage Girl jóval komplexebben dolgozza fel a tinédzserek tapasztalatait. A Phoebe Gloeckner képregényei alapján készült felnövéstörténet a tizenéves Minnie szemszögéből (aki az anyja jóval idősebb barátjával veszti el a szüzességét) mutatja be a lányok szexuális ébredését. Magyar bemutatóról nincs információnk, tehát nagyon valószínű, hogy annak, aki nagyvásznon szeretné megnézni a filmet, a miskolci Cinefestig kell zarándokolnia.

The Hateful Eight

Állítólag Quentin Tarantino tíz film után abbahagyja a filmkészítést, tehát a nyolcadik munkáját, a The Hateful Eightet mindenképp ki kell élveznünk. Az előzetes alapján a western akár John Ford klasszikus Hatosfogatának parafrázisa is lehetne, a Tarantinóra jellemző erőszakkal és pörgős dumákkal. A rendező visszatér kedvenc színészeihez is: láthatjuk Samuel L. Jacksont, Michael Madsent, Tim Roth-ot, az egyetlen női főszerepet pedig Jennifer Jason Leigh kapta. Nem kevesebbet várunk, mint hogy új klasszikus születik majd! A magyar premier előreláthatólag januárban lesz.

Ifjúság

Új előzetest kapott az Oscar-díjas (A nagy szépség) Paulo Sorrentino új filmje is. Az Ifjúság állítólag nem csak a rendező, de a Michael Caine és Harvey Keitel életművében is karriercsúcsnak számít. Caine és Keitel kiégett művészeket alakítanak, akik egy hotelben nézegetik kéjesen a szép nőket, miközben az öregedésen lamentálnak. Rachel Weisz, Paul Dano és Jane Fonda is feltűnik majd Sorrentino vizuálisan is lenyűgöző filmjében. Az országos forgalmazás decemberben kezdődik, a premier pedig októberben lesz a Mozinet Filmnapokon.

The Keeping Room

Izgalmasnak és feszült hangulatúnak ígérkezik a The Keeping Room, az amerikai polgárháború végén játszódó western. Két nővér (Brit Marling, Hailee Steinfeld) és fekete szolgálólányuk (Muna Otaru) férfiak nélkül hátramaradnak, így saját maguknak kell megvédeniük a birtokukat. Mindenképp biztató, hogy a kritikusok a film láttán a revizionista western mesterének tartott Sam Peckinpah-t emlegetik, és az is remek, hogy Julia Hart forgatókönyvíró és Dan Barber (Harry Brown) a történelmi hitelességét sem hagyják figyelmen kívül a műfajújítónak szánt filmhez. Még nincs hír magyar bemutatóról.

Mistress America

Noah Baumbach filmjeiért (A tintahal és bálna, Greenberg) feltétel nélkül lelkesedünk, tehát nagyon várjuk már az új vígjátékát. A Frances Ha után az író-rendező ismét Greta Gerwiggel dolgozott együtt a forgatókönyvön és a Mistress Americával a screwball komédia legszebb napjait idézik fel. A filmben a 18 éves Tracy (Lola Kirke) New Yorkba érkezik, ahol a Gerwig alakította impulzív lány mutatja meg, hogyan érdemes élni a városban. Baumbach filmjeivel eddig mostohán bántak a forgalmazók, és eddig csak a Frances Hát láthattuk moziban, reméljük, ez a tendencia változni fog.

Queen of Earth

Alex Ross Perry filmjét annak ellenére is rögtön újranézném, hogy már februárban volt szerencsém látni a Berlinben. Az ottani élményhez csak hozzátett, hogy a mellettem ülő két idős német néni végigkacagta a filmet, ami úgy hátborzongató, hogy mindvégig hihetetlenül vicces. A Queen of Earth-ben Katherine Waterson és a Mad Menből ismerős Elizabeth Moss alakít két egymást folyton kritizáló barátnőt, amíg az egyik a teljes mentális összeroppanásig jut el. A film a 40-es évek női melodrámáinak stílusjegyeivel, túlzásaival és  Fassbinder (ön)reflexív melodrámáival is eljátszik, szóval a teljesen ellentmondásos pszichológia melodráma műfaji megnevezés is illene rá. Ennél jobb függetlenfilm talán nem is lesz idén. Meglepődnénk, ha Magyarországon forgalmaznánk, talán DVD-n kijön.

The Witch

Már a The Witch előzetesének megnézése után garantáltan kicsit nehezebben lesz este az elalvás. Az észak-amerikai mesékből táplálkozó horrorban a természetfeletti teszi próbára a puritán vallású család hitét, akik a civilizációtól elzártan élnek. A borzongást a fojtogató közeg és a családtagok közötti egyre feszültebb viszonyok okozzák. A Robert Eggers filmjét a Valami követhez hasonlóan a szájhagyomány már élteti, ezért itthon is felfigyelhetnének rá a forgalmazók: tipikusan olyan film, amit moziban kell látni.

Z for Zachariah

A Z for Zachariah már az alapötletével megvett minket: egy világméretű katasztrófa után három ember egyedül marad a Földön, és egy idillikusnak tűnő farmon találkoznak egymással. A posztapokalitikus sci-fi tehát egy klasszikus szerelmi háromszöget mutat be, mégsem tűnik épp szokványos történetnek. Sajnos hiába a nagy nevű főszereplők (Margot Robbie, Chiwetel Ejifor és Chris Pine), úgy tudjuk, a filmet nem fogják bemutatni Magyarországon.

Bartal Dóra

Bartal Dóra az ELTE anglisztika alapszakán és filmelmélet és filmtörténet mesterszakán végzett. Szakdolgozatait gender és populáris film témakörében írta, ezen kívül dokumetumfilmekkel foglalkozik. Specializációja a coming-of-age film és a fesztiválok. 2014 óta foglalkozik írással, szerkesztéssel és filmfordítással.