Nincs kategorizálva

10 sokkoló meglepetés az Oscar-gálák történetéből

Nevesincs rapbanda, rossz boríték, 11 éves kislány, aki mindenkit lepipál. Néhány meglepő fordulat az Oscar-gálák 90 éves történetéből. Szerinted melyik volt a legigazságtalanabb vagy legmeglepőbb díj? Írd meg nekünk kommentben.

1. 1993-ban mindenki úgy gondolta, Vanessa Redgrave kapja a legjobb mellékszereplő díját a Szellem a házban című filmért. Ehelyett Marisa Tomei volt a meglepetésgyőztes, aki a Vinny, az 1ügyű című vígjátékban játszott. Sokan túl könnyűnek találták játékát még a nevezésre is. Az eset után még pletykák is terjedtek arról, hogy igazából a díjat átadó Jack Palance olvasott rossz nevet.

2. Bob Fosse és a Kabaré 1973-ban rendesen megviccelte Francis Ford Coppolát és A keresztapát a legjobb rendező díjért zajló versenyben. A meglepetés ilyen távolságból még nagyobb: A keresztapa azóta klasszikus lett, még ma is második helyen áll az IMDb listáján, akkor mégis a musical bizonyult népszerűbbnek a gengszterek helyett.

Jelenetkép A keresztapa című filmből

3. 1977 erős év volt. A legjobb film díjáért egyszerre versengett a Taxisofőr, Sidney Lumet Hálózata és Az elnök emberei. A győztes mégis a forgatókönyvében azért jóval egyszerűbb Rocky lett. A legenda – mint azóta tudjuk – később folytatódott. Nemcsak a közvetlenül utána jövő epizódokkal, hanem a 2016-os Creed: Apollo fia című filmmel és annak várható folytatásával is.

4. A Three 6 Mafia nevű rapbanda sikere talán minden idők legnagyobb meglepetése. It’s Hard Out Here for a Pimp című számuk 2006-ban nyerte el a legjobb eredeti betétdal szobrát annak ellenére, hogy abban az évben Dolly parton Travelin’ Through című dala volt a legnagyobb esélyes. Jon Stewart, az est házigazdája csípősen meg is jegyezte: „A hozzátok hasonló garázsbandáknak üzenem, hogy világos legyen: Martin Scorsese: 0 Oscar, Three 6 Mafia 1 Oscar. (A következő évben Martin Scorsese nyerni tudott A téglával)

Vajon idén is lesz meglepetés legjobb eredeti dal kategóriában? Nézd meg összeállításunkat!

5. Számos kritikus csalódott maradt, amikor 2006-ban az etnikai feszültségtől hemzsegő Ütközések elnyerte a legjobb film díját Black Mountain – Túl a barátságon című melegdráma előtt. Még maga Paul Haggis, az Ütközések rendezője is azt mondta egy interjúban 2015-ben: „Ez volt az év legjobb filmje? Nem hinném.”

6. 1969-ben két színésznő is megkapta a legjobb főszereplő díját: Barbra Streisand a Funny Girl és Katherine Hepburn Az oroszlán télen című filmben nyújtott alakításáért. Hepburn azonban nem ment el a gálára, így csak Streisand mondott beszédet.

 

Katherine Hepburn
Katherine Hepburn

7. A legtöbb kritikus szerint Cate Blanchett élete alakítását nyújtotta az Elizabeth címszereplőjeként, a díjat azonban Gwyneth Paltrow kapta a Szerelmes Shakespeare-ért 1999-ben. Abban az évben ugyanis a film marketingjéért felelős cég úgy hirdette azt, hogy Paltrow egyszerre több szerepet is eljátszott. Ami csak részben igaz: karaktere ugyanis egy nő volt, aki nem léphetett színpadra, ezért férfinak öltözött. A szavazókat – úgy tűnik – meggyőzte a kampány.

[mks_pullquote align=”left” width=”300″ size=”16″ bg_color=”#cccccc” txt_color=”#000000″]Most kiderül, mennyire vagy Oscar expert! Játssz velünk kvízünkön! Hányat tudsz 15 kérdésből?[/mks_pullquote]8. Gyakori jelenség, hogy a legjobb rendező filmje nyeri a legjobb film díját is. Amikor 1982-ben Warren Beatty megnyerte a rendezői kategóriát, mindenki biztos volt a Vörösök című politikai dráma sikerében. Néhány perc múlva azonban jött a megdöbbenés: a legjobb film díját a brit sportfilm, az azóta klasszikussá váló Tűzszekerek kapta.

9. 1994-ben négy nagynevű színésznőt is jelöltek a legjobb női mellékszereplő díjára: Rosie Perez (Félelem nélkül), Winona Ryder (Az ártatlanság kora) Emma Thompson (Apám nevében) és Holly Hunter (A cég). Általános döbbenet lett úrrá, hogy a díjat egy 11 éves kislány vitte el A zongoralecke című filmben nyújtott alakításáért. Őt úgy hívják: Anna Paquin.

10. Ki ne tudná, hogy először az Oscar-gála történetében – és reméljük, egyben utoljára – 2017-ben rossz címet jelentettek be a legjobb film kihirdetésekor. A zavar akkor kezdődött, amikor a háttérben dolgozó PwC munkatárs (ez a cég felel ugyanis a titkos szavazás lebonyolításáért) véletlenül a legjobb színésznő borítékját adta a díjátadó Faye Dunaway és Warren Beatty kezébe. Beatty észrevette ugyan a problémát, de Dunaway magához ragadta a szót, és kihirdette győztesnek a Kaliforniai álmot. Jordan Horowitz producer a színpadon kézbevette a mikrofont, de ahelyett, hogy köszönőbeszédet mondott volna, elmondta az egész világnak, hogy a Holdfény az igazi győztes, majd felhívta őket a színpadra. Személyesen már ő adta át a díjat Barry Jenkins rendezőnek, majd hozzátette: „Nagyon büszke vagyok, hogy átadhatom ezt barátaimnak.”

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com