Nincs kategorizálva

SPOILER!

VIGYÁZAT:

ITT A SZÁRNYAS FEJVADÁSZ 2049 VÉGKIFEJLETE KÖVETKEZIK!

A vetítés előtt felolvasták Denis Villeneuve üzenetét: „kedves sajtó, kérlek, ne rontsátok el a filmet másnak!” Így hát vegyük komolyan, és vigyázz, csak akkor olvass tovább, ha láttad a filmet!

.

Inkább vissza a cikkhez.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Olvasáshoz jelöld ki a szöveget a vonalak között:

————————————-
A replikáns „K” (avagy „Joe”; Ryan Gosling) a Szárnyas fejvadász 2049 végére magáévá teszi azt a gondolatot, hogy a legemberibb viselkedés az, ha kész meghalni egy ügyért. E gondolatot egy forradalmár tanította neki. Ám „Joe” mégsem a forradalom ügyét (Deckard kivégzését) választja, hanem az emberséget: a szeretetet ismeri el saját „ügyének” akkor, amikor élete kockáztatásával megmenti Deckardot csak azért, hogy elvezethesse a lányához.„Joe” szeretetből fakadó, teljesen önzetlen tette jelenti számára az egyetlen lehetséges lelki megnyugvást – ahogy elterül a hóban, Deakins emlékezetes képén, egész lényéből sugárzik a megkönnyebbülés. És a bizonyosság: hogy igenis van lelke, akár született, akár gyártották.

Ez a végkifejlet megdöbbentően Philip K. Dick-i (és csöppet sem gibsoni – egyáltalán, elég ritka a vonatkozó irodalomban).

Ha szeretet nincs bennem, mit sem érek.” Philip K. Dick életműve legvégére, legutolsó könyvére (Timothy Archer lélekvándorlásakritika itt) jutott el odáig, hogy elvetve minden szócséplést, világértelmezést, konyhafilozófiát és -ezotériát ezt az egyetlen szent igazságot állította a középpontba. Tehát, még ha maga a Szárnyas fejvadász 2049 nem is az ő forrásából táplálkozik, legalább méltóvá vált hozzá, írói fejlődése végkimeneteléhez.

————————————
Egyetértesz ezzel az értelmezéssel? Roppant kíváncsian várjuk kommentben a válaszodat!

Vissza a cikkhez.