Nincs kategorizálva

115 millió forint dokumentumfilmekre

Lezárult a Magyar Média Mecenatúra program keretében indított Ember Judit dokumentumfilm-pályázat első szakasza. A nyertes 13 alkotó filmtervei összesen 115 millió forintos támogatásban részesültek.

A támogatott alkotások között szerepel Berec Zsolt Miklós, Szekeres Csaba és Nagy Viktor Oszkár filmje, valamint Dala István kuláküldözésről szóló sorozata is.

Berec Zsolt Mikós a Lovak velünk maradnak, ugye? című dokumentumfilmje a szarvasi lótartó cigányokról szól, bemutatja a lótartással kapcsolatos szokásokat és azt is, hogy a XXI. század információs társadalmában miként találhatja meg helyét egy évszázados hagyományaihoz és értékeihez ragaszkodó nemzetiség – ismertette a Médiatanács közleménye.

A megújuló erőforrások, a fenntartható fejlődés és a közösségi gazdálkodás kérdéseivel foglalkozik Szekeres Csaba Álmodtam egy világot című munkája. A dokumentumfilmben lelkes pázmándiak magyar hagyományokra épülő önellátó gazdálkodásáról kaphatnak képet a nézők.

A 2009-ben a Magyar Filmszemlén Gene Moskowitz-díjjal kitüntetett Nagy Viktor Oszkár a Székely lelemény című dokumentumfilmje elkészítéséhez kapott támogatást. A film egy templom építésének történetét idézi fel a székelyek lakta Csíkcsomortán, felelevenítve, hogy mennyi leleményre volt szükség ahhoz, hogy a terv ne bukjon meg a román Securitate és az állami bürokrácia ellenállásán.

Dala István az Elhallgatott történelem – ha a kulák mozdulna című filmsorozata a Rákosi-korszak kuláküldözését eleveníti fel. Az alkotásban a büntetést elszenvedők mellett a témát ismerő néprajzkutatók és történészek is megszólalnak majd.

Az elkészült dokumentumfilmeket elsőként a közszolgálati csatornák fogják vetíteni.

Rudolf Dániel

Nem is tudom mikorra vezethető vissza a film iránti érdeklődésem (értsd szenvedélyes rajongásom), talán valamikor ovis koromban történt először, hogy éles kritikusi szemmel elemeztem a Gumimacik aktuális epizódjait. Azóta sok víz lefolyt a Dunán. Jelenleg az ELTE bölcsészkarán tanulok filmtudomány mesterképzésen, korábban kommunikáció szakon végeztem a Kodolányi főiskolán, és időközben diákzsűriztem is pár filmfesztiválon.

Filmek: Elsősorban a filmtörténet és a klasszikusok érdekelnek, ezen belül bármi, Bergmantól a B-noirokig. „Emberi gyengeségemnek” a klasszikus Star Trek sorozat iránti rajongásomat tartom.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!