Nincs kategorizálva

60 ezer dolláros nagydíj a jövő operatőr tehetségének, Tausz Gábornak

Tausz Gábor, a jövő nagy operatőr tehetsége nyerte a napokban a IX. Aranyszem Operatőr Fesztivál 60 ezer dolláros Panavision nagydíját. A díjat 2005-ben Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr és Romwalter Béla Richy fővilágosító alapították, akik azóta is szívügyüknek tekintik, hogy minden lehetőséget megadjanak a fiatal magyar operatőrök pályakezdéséhez. Ezzel párhuzamosan sikeresen lezajlott – s több mint 400 érdeklődőt vonzott – Koltai Lajos és Baranyai László operatőr mesterkurzusa, ahol a fiatalok meglepetés-vendégként Törőcsik Marival is találkozhattak.

A IX. Aranyszem Operatőr Fesztivál díjátadó ünnepségét 2012. november 16–án tartották a Műjégpálya dísztermében. Az idei Diákfilm kategória nagydíját Tausz Gábor nyerte, aki immár másodszor lett a díj boldog tulajdonosa. Tausz Gábor a saját maga által rendezett Egyenes Labirintus című film operatőri munkájáért részesült a neves szakmai elismerésben. A Panavision által felajánlott 60 ezer dolláros kameracsomagot Romwalter Judit, a Sparks kamera és lámpakölcsönző cég ügyvezető igazgatója, a Panavision magyarországi képviselője adta át.

A IX. Aranyszem Fesztivál idei főtámogatója: A Magyar Nemzeti Filmalap, a díjátadó ünnepséget a Sparks Film Kft., a Scwindl kft, a Vision Team L.O.Kft., a Filmlabor, a Mafilm valamint a Digitális Révai kiadó támogatták.

A fesztivállal párhuzamosan sikeresen lezajlott – s több mint 400 érdeklődőt vonzott – a HSC Stábiskola szervezésében Koltai Lajos és Baranyai László operatőr mesterkurzusa. Az első napon az Uránia Nemzeti Filmszínház nagytermében a fiatal résztvevők meglepetés-vendégként Törőcsik Marival is találkozhattak. Másnap, november 16-án délelőtt műtermi munka folyt, ahol is Koltai Lajos egy folyosói jelenetben mutatta be, hogy férfi és nő viszonyát hogyan fejezhetik ki szavak nélkül a megvílágítások és beállítások. Este a Vajdahunyad vára szolgált forgatási helyszínül. A két világhírű operatőr az éjszakai forgatás rejtelmeibe vezette be a résztvevőket: egy zseblámpás alak sejtelmes mozgását filmezték, amint kinyitja a vár kapuját s elindul a lépcsőn. A mesterkurzus zárónapján a diákok a Filmlaborba látogattak, ahol többek között a fényelés használatával ismerkedtek.

A legtöbb résztvevő hálával és elismeréssel nyilatkozott a mesterkurzusról. Kettejük FB-üzenete hűen tükrözi a háromnapos esemény hatását. „Köszönjük ezt a fergeteges 3 napot minden szervezőnek és oktatónak, akik közreműködtek benne, hogy mindezt átélhessük! Értéket teremtettek ebben a komolytalannak és kilátástalannak tűnő világban… csak tudást és tapasztalatot átadva tudjuk tovább vinni a Filmes Mesterek Kódexet bizva abban, hogy irhatunk bele mi is pár sort…”, illetve „Ahogy sokan mások, én is köszönettel tartozom. Kivételes emberektől tanulhattunk nem csak a szakmájukról, hanem arról is, hogy milyen fontos, hogy ki áll a gép mögött. Köszönöm, hogy részese lehettem mindennek!”

Az Aranyszem Operatőr Fesztivál 2012 díjazottai:
Diákfilm kategória: operatőr: Tausz Gábor – Egyenes Labirintus (rendező: Tausz Gábor)
Zenés klip kategória: operatőr: Polgár Csaba – Down – Fehér Balázs (rendező: Győry Balázs)
Image Film kategória: operatőr: Mohi Sándor HSC– A Rózsa üzenete (rendező: Mohi Sándor HSC)
Dokumentumfilm: operatőr: Kiss Rudolf Péter –Két világ közt (rendező: Nagy Viktor Oszkár)
Kisjátékfilm: Pohárnok Gergely HSC- Legenda (rendező: Szirmai Márton)
Televíziós sorozatok kategória: B. Marton Frigyes HSC – Szájhősök 1.rész (rendező: Kapitány Iván HSC) Győri Márk – Átok filmsorozat – Az éjszaka (rendező: Mátyássy Áron), és Babos Tamás HSC – Hacktion (rendező: Fonyó Gergely)
Természetfilm kategória: Tóth Zsolt Marcell – A láthatatlan madárfotós 1-3 sorozat (rendező: Molnár Attila Dávid)
Játékfilm kategória: Máthé Tibor HSC – Aglaja (rendező: Deák Krisztina)
Az Év Operatőre, az Illés György díjat Ragályi Elemér HSC kapta, az Ajtó c. filmért. Rendező: Szabó István és a Gattyán György producer által alapított külön díjat.

Zákonyi S. Tamás a Mafilm Nonprofit Zrt. elnök-vezérigazgatója, átadott a XX. század filmes eszközei közül néhány fénymérőt régi tulajdonosainak, Andor Tamásnak, Koltai Lajosnak, Szabó Gábornak, Zsombolyai Jánosnak, Langmár Bélának és akik nincsenek köztünk Illés György és Jankura Péter hozzátartozóinak.

Avatar

Horváth Balázs

Még nem írt bemutatkozást, de hamarosan fog, megígérjük.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés