Nincs kategorizálva

10 Oscar-jelölés a A némafilmesnek

Gary Oldman végre megkapta élete első Oscar-jelölését, Scorsese hozta a szokásos 1 film/1 jelölés statisztikáját, és olyan filmek is teret kaptak, mint a Koszorúslányok vagy a Rém hangosan és irtó közel. Harry Potter pedig hoppon maradt, még technikai díjat sem állíthat be a vitrinbe, egyedül a sminkesei örülhetnek. És tarolhat a film a filmről. Íme, a jelöltek!

A némafilmes című francia film összesen 10 jelölést gyűjtött össze, amelynek értékét emeli, hogy a legfontosabb kategóriákat is uralja. A legjobb film, rendezés, eredeti forgatókönyv, operatőri munka, vágás és zene mellett a színészi díjakra is jó eséllyel pályázik. Nagyon úgy fest, hogy aki Oscarral akar hazatérni, annak Michel Hazanavicius alkotásán át vezet az útja.

Ellenlábasa lehet a Pénzcsináló, amely megkoronázhatja Brad Pitt egyébként sem sikertelen pályafutását, jelölték ugyanis a legjobb férfi főszereplő díjára, de a legjobb film és legjobb adaptált forgatókönyv kategóriába is befért, és Jonah Hill is nyerhet mint mellékszereplő. Woody Allent is megszórták idén, az Éjfélkor Párizsban című munkáját jelölték a legjobb film, eredeti forgatókönyv és legjobb rendezés kategóriában is. Martin Scorsese nagyszabású 3D-s műve, A leleményes Hugó technikai díjak tekintetében lehet esélyes (vizuális effektek, hangkeverés, hangvágás, smink, kosztüm), de adaptált forgatókönyve is odafért a legjobbak közé, és a rendezőt is jelölték – pályafutása során immár nyolcadszorra.

Legjobb rendező lehet még Terrence Malick Az élet fája című munkájáért, Alexander Payne pedig az Utódok című vígjátékért. A főbb kategóriák jelöltjei még Gary Oldman (Suszter, szabó, baka, kém), Demián Bichir (A Better Life) és George Clooney (Utódok) – a legjobb férfi főszereplők köre. A női főszereplő listáról ezen nevek közül válogathat majd a zsűri: Viola Davis (A segítség), Rooney Mara (A tetovált lány), Glenn Close (Albert Nobbs), Meryl Streep (A Vaslady) és Michelle Williams (Egy hét Marilynnel).

A „tízfilmessé” duzzasztás eredménye, hogy a legjobb filmek közé odafértek olyanok is, amelyek más kategóriában nem vagy nem fődíjak tekintetében. Ilyen a War Horse, Steven Spielberg világháborús filmje, amely ezen kívül csak John Williams zeneszerzőt ajándékozhatja meg ötödik díjával; vagy a Rém hangosan és irtó közel, amelynek mellékszereplője, May von Sydow hagyhatja el győztesen a Kodak Színházat. Érdekesség még, hogy idén egyetlen Pixar filmet sem jelöltek a legjobb animációs filmek közé.

Avatar

Moldován Tünde

Moldován Tünde tanító-újságíró, a magyar nyelv(tan) szerelmese, a Filmtekercs lektora. Mindegy, hogy blockbuster, független, európai, hollywoodi, a szórakozást és művészi értéket mindben megtalálja. A filmekre pedagógus-szemmel tekint, a gondolatai filmelemzés közben is a társadalom és morál körül forognak.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya