Nincs kategorizálva

A Haywire trailere tucat, de okozhat még meglepetést

Steven Soderbergh általában kétféle filmet szeret készíteni. Rendezői listáján egyfelől ott sorakoznak a komoly, bonyolult cselekményű művei, másfelől a laza és pörgős akciófilmjei és vígjátékai. Ez utóbbi kategória tagjai nem igazán tűznek ki más célt, mint hogy maximálisan szórakoztassanak, ehhez pedig – szerencsésebb esetekben – stílusos megoldások és látványos képiség is társul. Ráadásul ezekhez a filmekhez temérdek neves színész is asszisztál, akik szimpatikus módon hajlandóak belemenni a jelentéktelenebb szerepekbe is. A Haywire (A bűn hálójában) trailerét nézve mindez szintén adott Soderbergh legújabb filmjében is.

A renegát titkosügynök bosszúsztorija teljesen érdektelennek tűnik ugyan, mely gyakorlatilag ezerszer ismételt közhely, azzal együtt meg főleg, hogy a főszereplő egy különlegesen kiképzett karatézó nő. A történet alapfelállása, helyzetei és a trailer alapján feltételezhető cselekmény ráadásul kellőképpen szkeptikussá és fanyalgóvá tehet mindenkit, aki be szeretne fizetni rá a moziban. Ami miatt talán mégis érdekes lehet a Haywire, az az, ha a film ezeket a sablon eszközöket és cselekményszálakat a végletekig túlpörgeti, többszörös idézőjelbe téve az egész akciózsánert, valamint ha ezzel együtt úgy veszi kellően komolytalanul magát, hogy azért mégis érdekeljen arra a másfél órára. És persze jól jönnek a bravúros verekedős jelenetek is – melyekből úgy tűnik nem fogunk hiányt szenvedni, a hotelbéli kontrasztos jelenet például egészen ötletes -, de nem kell hiányolnunk az ebben a filmben is szép számmal felbukkanó hírességeket sem (Michael Fassbender, Ewan McGregor, Michael Douglas, Antonio Banderas, Channing Tatum), akik szintén tartogathatnak még érdekes pillanatokat. Jó eséllyel Soderbergh is érti, hogy mutat jól manapság egy titkosügynökös akciófilm.

Fazekas Balázs

Fazekas Balázs pszichológus, újságíróként specializációja a filmek és a lélektan kapcsolódási pontjai, a pszichológiai jelenségek, elméletek filmes megjelenése, a művek mélylélektani-szimbolikus értelmezései.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!