Nincs kategorizálva

A kulisszák mögött: Halálos iramban 7

Halalos_Iram-1Végre megérkezett a franchise legújabb tagja, ideje belesni egy kicsit a Halálos iramban 7 kulisszái mögé – hogyan készült minden idők egyik legsikeresebb akciófilm sorozata.

Miután befejeződött a Halálos iramban 6 forgatása, és Justin Lin rendező, aki a sorozat négy filmjét készítette el, kiszállt a franchise-ból, a két producer, Neal H. Moritz és Vin Diesel, valamint Chris Morgan forgatókönyvíró új embert keresett a stáb irányítására. Az ausztrál James Wanra esett a választások, aki olyan kasszasikerekkel újította meg a suspense thriller műfaját, mint a Fűrész, a Démonok között vagy az Insidious – A gonosz háza. Wan karaktervezérelt, innovatív és magával ragadó vizualitású munkái nagy tekintélyt vívtak ki maguknak a szakmában, és még annál is népszerűbbek a közönség körében. A rendező tudta, készen áll arra, hogy megrendezzen egy nagyszabású szuperprodukciót, amelynek márkaneve az izgalmas cselekmény és a szédületes akciók garanciája. „Alapból nagy rajongója vagyok a Halálos iramban-sorozatnak, de az is fontos volt számomra, hogy kitörjek abból a műfajból, ahol eddig a legotthonosabban éreztem magam, és ilyen nagy fába vágjam a fejszémet – mondja a rendező. – Az egyik célom az volt, kihozzam magamból a maximumot és valami jelentőset tegyek le az asztalra. Nem tudtam ellenállni annak a lehetőségnek, hogy ekkora játszótéren próbálhatom ki, mit tudok!”

A Halálos iramban: Ötödik sebesség azzal zárult, hogy a végefőcím utáni sokkoló jelenetből kiderült, hogy Letty Ortiz életben van. A rajongók hasonlót vártak a hatodik rész végétől is, és nem kellett csalódniuk. Az újabb revelatív utolsó jelenet nem csupán a cselekmény további alakulásába engedett betekintést, hanem arra a régóta feszegetett kérdésre is választ adott, hogy a Halálos iramban: Tokiói hajsza – és a benne bemutatkozó Han figurája, akit Sun Kang alakít – hogyan illik az egész franchise időrendjébe.

Ahogy a producerek régóta sugallták, a Tokiói hajsza abszolút passzol a sorozat időrendjébe, és ez a cselekményszál meg is erősödik Dom és Han barátságának továbbfejlődésével. A harmadik rész megtalálta a maga helyét, mert mindez egy mesterterv része volt.

maxresdefaultA hatodik rész utolsó jelenetében az addig ismeretlen sofőr, akit a feltűnően visszafogott Jason Statham alakít, Mercedesével nekiront Han autójának, és megöli a fiút. Ez a franchise egyik védjegye: bölcsen előveszik a korábbi karaktereket és sztorielemeket, hogy új cselekményszálakat szőjenek belőlük. Ennek is köszönhető, hogy a Halálos iramban-saga az érdeklődés középpontjában tudott maradni másfél évtizeden át: a váratlan fordulatok és akciók folyamatosan fenntartották a közönség kíváncsiságát, és arra késztették őket, hogy alig várják a folytatást.

„Hatalmas ajándék, hogy a közönség engedte, hogy ugráljunk az időben, és mindvégig kitartott mellettünk – mondja Vin Diesel. – Az utóbbi tíz évben semmi nem történt véletlenül a sorozat filmjeiben. A hetedik részben összeáll a teljes kép: válaszok születnek a kérdésekre, és új gondolatokkal állunk elő.”

Chris Morgan forgatókönyvíró/executive producer öt Halálos iramban-filmet jegyez, és úgy tudott minden karaktert és cselekményszálat a helyére illeszteni, hogy folyamatosan fejlesztette a színes Post-itokra írt megjegyzések kódrendszerét. Ezzel tudott követni minden múltbéli karaktert, autót és fordulópontot az egyes cselekményíveken belül – de így vándorolt például filmről filmre Dom talizmánja, a nyakában lógó ezüstkereszt is. „Mindenkinek és mindennek értéke van ebben a világban – magyarázza Morgan. – Ez a franchise lényege, amivel tiszteletünket fejezzük ki a rajongóknak, akik epizódról epizódra visszatérnek, hogy élvezzék az új kalandokat.”

Jó példa erre Letty visszatérése Domhoz, ami szinte megoldhatatlan feladatnak tűnik, mert meg kellene békélnie a múltjával, és megtalálnia az érzelmi támpontot – hogy újra közös jövője lehessen lelki társával.

Nem csupán a kedvelt karakterek izgalmas történetei tartják össze a Halálos iramban hatalmas rajongótáborát. A közösségi média platformjain a rajongók korábban soha nem tapasztalt szoros kapcsolatot tartanak fel a színészekkel és a filmekkel, aminek köszönhetően évek óta olyan élénk közöttük a párbeszéd, hogy már-már szimbiózisról beszélhetünk. A Halálos iramban közönsége úgyszólván birtokolja a filmet, az alkotók figyelembe veszik a véleményét a hangvételt és a sztorit, illetve az ízlését a helyszíneket és az autókat illetően.

Diesel élénk figyelemmel kíséri a franchise online jelenlétét és komolyan veszi a visszajelzéseket, például azt az általános tiltakozást, ami Letty halála után elöntötte az internetet. A színész-producer megkérdezi a rajongókat, kinek a visszatérést látnák szívesen a sorozatban, cserében első kézből származó friss információkkal látja el őket az éppen készülő filmmel kapcsolatban.

Paul-Walker-Killed-in-Car-CrashPaul Walker emlékére

Javában tartott 2013 novemberében a Halálos iramban 7 forgatása, amikor váratlan tragédia történt: Paul Walker meghalt autóbalesetben. A veszteség mindenkit lesújtott.

Moritz producer, aki Diesellel, Brewsterrel és Rodriguezzel a kezdetektől együtt dolgozott Walkerrel, így emlékszik vissza arra az időszakra: „Sokat beszéltünk arról, hogy Paul halála miatt nem fejezzük be a filmet. Egy idő után azonban derengeni kezdett, hogy Paul azt szeretné, ha folytatnánk a forgatást. Vinnel egyetértettünk abban, hogy már csak Paul miatt is be kell fejeznünk a filmet.”

„Aztán arra is rájöttünk, mi a megoldás – folytatja a producer. – Paul jeleneteinek többségét már fölvettük, de nem tudtuk, hogyan rakjuk össze az egészet. Közben úgy éreztük, Paul odaföntről rajtunk tartja a szemét. Mivel a korábbi filmekből maradtak fel nem használt jelenetek, és az új technológia is rendelkezésünkre állt, be tudtuk fejezni a Paul szellemisége által inspirált filmet, tökéletes búcsút ajándékozhattunk neki és a kedvenc karakterének. Ez a film tisztelgés Paul munkássága előtt.”

Paul Walker testvéreinek, Calebnek és Codynak köszönhetően, akik a dublőrei voltak a kamerák előtt, a színész utolsó szereplése valósággá válhatott.

fast_furious_7Új szereplők

A film alkotói arra törekedtek, hogy a sorozat visszatérő színészcsapata mellett minél eredetibb új szereplőkkel tegyék még izgalmasabbá a produkciót. Eddig Owen Shaw volt a legérdekesebb főgonosz, bátyja, Deckard Shaw (Jason Statham) azonban, aki azzal nyit, hogy megöli Hant, még rajta is túltesz. A jól képzett orgyilkosnak az a szándéka, hogy megölje Domot és egész csapatát. „Shaw-val nem lehet packázni – mondja Moritz. – Hőseink mostanra harcosokká váltak, és olyan ellenfelet kellett a nyakukra küldenünk, aki méltó kihívást jelent. Úgy éreztük, hogy Jason Statham tökéletes főgonosz lesz, és miután egy villanásra megjelent az előző film végén, a rajongók válasza megerősített minket ebben a hitünkben.”

Napjaink egyik legnépszerűbb akciósztárja, Statham hangsúlyozza, hogy karaktere nem egydimenziós főgonosz. Akárcsak Dom, Shaw is egy becsületkódex szerint él, csak neki az a célja, hogy bosszút álljon öccse haláláért. „Shaw nem komplikált figura – mondja Statham. – Fekete-fehérben gondolkodik, és mivel a vér kötelez, egyetlen célja a bosszú. Nyílt kártyákkal játszik, a szemet szemért elvet követi. S miközben Dom ádáz ellenfele, nagyon is hasonlítanak egymásra. Shaw számára is a család a legfontosabb, és szerintem ez nagyszerű párhuzam.”

Az egyik legizgalmasabb új karakter a Kurt Russell által játszott kormányügynök, aki annyira titokzatos figura, hogy még a nevét sem lehet tudni, csak Mr. Senkiként emlegetik. Az amerikai hírszerzésnek nagy szüksége van egy nyomkövető készülék prototípusára, akárcsak Doméknak egy olyan eszközre, amellyel lokalizálhatják Shaw-t. A kormány hivatalosan nem szerezheti meg a nyomkövetőt, ezért jönnek kapóra Dom csapatának képességei.

„Kurt tökéletes erre a szerepre – mondja moritz. – Kicsit excentrikus figurát ad elő, akinek imponál, hogy Dom és a többiek nem éppen a törvény útjain járnak. Kurt eljátszhatott volna egy fapofa bürokratát is, ahogyan a kormányügynököket egyébként ábrázolni szokták, ő azonban csavart egyet a karakteren.”

A thaiföldi akciósztár, Tony Jaa leginkább az Ong Bak-trilógiából és lélegzetelállító YouTube-videóiból ismert. Természetes választás volt Wan rendező számára, és az egész stáb tátott szájjal figyelte a harcművész – többek között a muay thai és a tae kwan do mestere – akrobatikus teljesítményét.

UIP Magyarország

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com