Nincs kategorizálva

A magyar film az élvonalban: 63. Cannes-i Filmfesztivál

A május 12-én kezdődő 63. Cannes-i Filmfesztivál programja azt jelzi, hogy a magyar film ismét a filmvilág élvonalába került. A mozgókép megkerülhetetlen ünnepe két magyar világpremiert tartogat a nemzetközi közönség számára. Mundruczó Kornél Szelíd teremtés – A Frankenstein-terv című filmje a versenyprogramban, Kocsis Ágnes Pál Adrienn címû legújabb rendezése az „Un certain regard” (Egy bizonyos tekintet) elnevezésű rangos válogatásban debütál.

A cannes-i fesztivál, amely a világ elsõszámú filmmûvészeti seregszemléje és szakmai találkozója egyben, Szimler Bálint vizsgafilmjét és André de Toth 1939-es klasszikusának új restaurált kópiáját is bemutatja. Ujj Mészáros Károlyt elsõ játékfilmtervével várják a szervezõk. A Magyar Mozgókép Közalapítvány promóciós szervezete, a Magyar Filmunió május 12-én nyitja meg a Magyar Pavilon kapuját a fesztiválhoz kapcsolódó Filmvásáron a Földközi-tenger Azúrpartján fekvõ Cannes-ban.

Mundruczó Kornél: Szelíd teremtés – A Frankenstein-terv
Mundruczó Kornél immár ötödik alkalommal lesz jelen a cannes-i fesztiválon, másodszor a hivatalos versenyben. A Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával magyar-német-osztrák koprodukcióban készült Szelíd teremtés – A Frankenstein terv címû filmet a Proton Cinema gyártotta. Az Arany Pálmáért folyó versenyben Mundruczó Kornélnak olyan vetélytársai lesznek, mint Nyikita Mihalkov, Takeshi Kitano, Mike Leigh, Abbas Kiarostami és Alejandro González Inarritu. Mundruczó ezúttal is állandó alkotótársaival dolgozott: producere Petrányi Viktória, a forgatókönyvet Bíró Yvette-tel közösen jegyzik, a film operatõre Erdély Mátyás. A film különlegessége, hogy a rendezõ alakítja az egyik fõszerepet. A hazai partnerek a Filmpartners, a Laokoon Film és az RTL Klub voltak, a filmet az NKA támogatta. A Szelíd teremtés nemzetközi forgalmazója a Coproduction Office, amely a korábbi Mundruczó-filmek nemzetközi forgalmazását is végezte, a filmet Magyarországon õsszel mutatja be a Szuez Film.
A sajtó óriási érdeklõdésével kísért ünnepélyes bevonulásra a fesztiválpalota „vörös szõnyegén”, a díszbemutatóra május 22-én este kerül sor az alkotók és a fõszereplõk jelenlétében.


Kocsis Ágnes: Pál Adrienn
Kocsis Ágnes szintén ismerõsként tér vissza Cannes-ba. 2006-ban A vírus címû rövidfilmje mellett elsõ játékfilmje, a Friss levegõ is a tekintélyes fesztiválon debütált. A Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával készült második nagyjátékfilmjének világpremierje az „Un certain regard” szekcióban lesz május 16-án. A Pál Adrienn magyar-holland-osztrák-francia koprodukcióban a KMH Film gyártásában készült, producere Pusztai Ferenc, a forgatókönyv Andrea Roberti és Kocsis Ágnes munkája, fényképezte Fillenz Ádám. A Pál Adrienn címû filmet támogatta az NKA, továbbá a Rézangyal, a Buszesz Zrt. és a Lidl Magyarország, nemzetközi forgalmazásával az Elle Driver foglalkozik.

Itt vagyok – Szemlenyertes a filmfõiskolások legjobbjai között
Szimler Bálint Itt vagyok címû, fekete-fehér, improvizációra épülõ harmadéves vizsgafilmjével már bizonyított a 41. Magyar Filmszemlén, ahol elnyerte a Legjobb rövidfilm díját. A Színház- és Filmmûvészeti Egyetem gyártásában, a VisionTeam támogatásával készült Itt vagyok a filmfõiskolások legjobbjait felvonultató Cinéfondation programba kapott meghívást. A cannes-i bemutatót a Magyar Mozgókép Közalapítvány, az OKM, az NKA és az Inforg Stúdió támogatása teszi lehetõvé.
A Cinéfondation díjaiért Prikler Mátyás szlovákiai magyar rendezõ Köszönöm, jól (Dakujem, dobre) címû filmje is versenyez, a 40 perces vizsgafilm bemutatója a pozsonyi nemzetközi filmfesztiválon volt tavaly.

Két lány az utcán (1939) a Cannes Classics válogatásban
Cannes-ban lesz látható elõször a Két lány az utcán címû André de Toth (Tóth Endre) film restaurált kópiája, mely 2010-ben a World Cinema Foundation (WCF) támogatásával valósult meg. A Martin Scorsese által 2007-ben, a világ filmörökségének megõrzésére és restaurálására létrehozott nonprofit szervezet, a World Cinema Foundation támogatta a Magyar Nemzeti Filmarchívumban õrzött kópia restaurálását. A WCF vállalta a restaurálás költségét és a Magyar Nemzeti Filmarchívum számára egy vadonatúj 35 mm-es kópiát biztosít. A restaurálás a Cineteca di Bologna/L’Immagine Ritrovata Laboratory-ban készült.

Ujj Mészáros Károly filmterve az „Atelier”-ben
Ujj Mészáros Károly a cannes-i filmfesztivál hivatalos programja, az „Atelier” résztvevõjeként érkezik a világ legfontosabb filmszakmai találkozójára elsõ játékfilmje, a Liza, a rókatündér címû tervével. A fekete komédia magyar-német koprodukcióban készül a Major István vezette Filmteam stúdióban. A tehetséges ifjú alkotók filmterveinek támogatására 2005-ben létrehozott „Atelier” célja, hogy a cannes-i fesztivál keretében kedvezõ feltételeket biztosítson a filmtervek megvalósításához. A francia szervezõk idén 15 országból – köztük Magyarországról – hívtak meg egy-egy projektet.

Can Togay és Ferenczi Gábor forgatókönyve a ScripTeast-en
A lengyel Independent Film Foundation közép-európai forgatókönyv fejlesztõ fórumán, a ScripTeasten Can Togay és Ferenczi Gábor How to Make Friends címû filmterve vesz részt. A régió országaiból meghívott 12 projekt alkotói az elmúlt hónapokban az európai film jeles szakértõinek bevonásával fejlesztették forgatókönyveiket. A legjobb közép-európai forgatókönyvet illetõ Krzysztof Kieslowski díjat, melyért a magyar filmterv is versenyben van, május 19-én adják át Cannes-ban.

Magyar pavilon a cannes-i filmfesztiválon
A Magyar Filmunió, a Magyar Mozgókép Közalapítvány promóciós szervezete, május 12-én nyitja meg újra a Magyar Pavilon kapuját az International Village-ben elegáns találkozási helyet biztosítva ezzel a magyar és a nemzetközi filmszakma számára. A Magyar Pavilonban május 18-én a Hungarian Short Film Agency (HSFA) kezdeményezés mutatkozik be, amelynek célja a magyar rövidfilmek képviselete nemzetközi filmes vásárokon.

Filmunió

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com