Nincs kategorizálva

A magyar film lesz a fővendég a dél-morvaországi Uherské Hradisteben

Prága, 2012. április 13., péntek (MTI) – Három neves magyar filmrendező – Szabó István, Fliegauf Bence és Jankovics Marcell – is meghívást kapott az idei nyári filmfesztiválra a dél-morvaországi Uherské Hradisteben.

A július 21. és 28. között – idén immár 38. alkalommal – megrendezésre kerülő népszerű „nyári filmiskola” honlapjára felkerült információk szerint a fesztivál Focus szekciójában ezúttal a magyar filmművészetet mutatják be, mégpedig a kezdetektől napjainkig. Kiemelt figyelmet szentelnek az említett három magyar filmrendező életművének és legjobb filmjeinek. Szabó István, Fliegauf Bence és Jankovics Marcell személyesen is részt vesznek filmjeik bemutatóin, és ebből az alkalomból találkoznak a cseh szakmabeli kollégákkal, illetve a film iránt érdeklődő cseh fiatalokkal is.
„Úgy vélem, jól választottunk. Ennek a három rendezőnek az életműve, filmjeik témája és technikája kitűnő betekintést ad a magyar filmszakma műhelyeibe. Meggyőződésem, hogy ez méltó bemutatása lesz a magyar filmművészetnek” – állítja Jan Jílek, a filmfesztivál egyik forgatókönyvírója.
A filmszemle keretén belül David Lean kétszeres Oscar-díjas brit filmrendező életműve is bemutatásra kerül.

Az Uherské Hradiste-i nyári filmiskola nevet viselő rendezvény elsősorban a film iránt érdeklődő fiataloknak szól. A filmbemutatókat, vetítéseket minden alkalommal beszélgetések követik az alkotókkal és szakemberekkel. A rendezvény rendkívül népszerű, minden évben sok ezren tekintik meg a műsorra tűzött alkotásokat s vesznek részt a beszélgetésekben.

kjk \ kut
MTI 2012. április 13., péntek 15:53

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés