Hírek Nincs kategorizálva

A nagy Gatsby nemzetközi előzetes

leonardo dicaprio the great gatsbyElőző héten csütörtökön a Warner Brothers filmstúdió közzétette Baz Luhrmann rendező, A nagy Gatsby című mozifilmjének hazai előzetesét, mára pedig a nemzetközi verzió is nyilvánosságra került. A film várhatóan május 16-én debütál a magyar filmszínházakban.  A CommingSoon.net oldalán további képeket, és a korábban megjelent plakátterveket is megcsodálhatjátok.

A nagy Gatsby  F. Scott Fitzgerald azonos című művét követi, és arról az írópalánta Nick Carawayről (Tobey Maguire) szól, aki a Középnyugatot elhagyva New York City-be érkezik 1922 tavaszán. A laza erkölcs és a jazz korában járunk. A lehetőségek Amerikája, ahol Nick is kergeti a saját álmát. New York-i szomszédja a különös milliomos Jay Gatsby (Leonardo DiCaprio), akivel nemcsak megismerkedik, de barátságot is köt. Megismeri  továbbá Gatsby unokatestvérét Daisy-t (Carrey Mulligan) és kékvérű férjét Tom Buchenent (Joel Edgerton).

Nick testközelből éli át a szupergazdagok édes ám kissé émelyítő világát, amely tele van szerelemmel, illúzióval és hamisságokkal. Ahogyan arról Nick beszámol, a világ amelyben Gatsby él  elképesztő, mesés szerelemmel és megvesztegethetetlen álmokkal teli, miközben története tükrőt tart az akkor még modern, mára pedig nosztalgikussá váló világa és a kor küzdelmei elé.

Varga Gergő

2011-ben végeztem az ELTE Filmtudomány mesterképzésén, amit három szabadon bölcselkedő év előzött meg. Mindig is humán beállítottságúnak tartottam magam, de eleinte inkább az irodalom, mintsem a film vonzott. Első maradandó filmes élményeimet nem tudom olyan nagyságokhoz kötni, mint Bergman, Truffaut vagy Tarr Béla, sokkal inkább egy másik legenda, Jackie Chan akrobatikus mozdulatai derengnek fel. Egyetemi éveim alatt elképesztő iramban és mennyiségben szívtam magamba a nagy korszakok és a figyelemfelkeltő kortárs filmeket. Csillagjegyemhez hűen pedig mindenben megtaláltam az érdeklődésem. Több, mint egy éve írok a „'tekercsnek”, a szerkesztőség tagjai szemtanúi lehettek első publicisztikai lépéseimnek, és jó anyák és apák módjára noszogattak a helyes irány felé.

Filmek: Király Jenő kurzusai és írásai óta gyakorlatilag minden műfajban találok filozófai mélységet, mégis inkább a lelki vívódásokat kedvelem, mintsem a fizikai szenvedést. A horror így tehát kívül kell, hogy essen a rajongási zónán, bár a CGI technológiák előtti filmek maszkmesterei mindig is kivívták a tiszteletemet. A Távol-Keletről több alkotás is megérintett Ki-duk Kim gyakorlatilag bármelyik filmkölteménye, Chan-wook Park agresszív, brutális, mégis káprázatos thrillerjei. John Woo otthon és később az USA-ban rendezett akciómozijai. De a magyar filmgyártás Latabárja legalább annyira képes megnevettetni, mint az állati nyomozó Jim Carrey-je. A hatvanas-hetvenes évek magyar filmművészete pedig elképesztő műveket termelt ki!

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés