Nincs kategorizálva

A nátha a felső légutak vírusos fertőzése

Az őszi-téli időszakban a legelterjedtebb betegség a nátha, amit számtalan vírus okozhat, de leggyakoribb a rhinovírus. Máig él az a tévhit, hogy a náthát a hideg okozza, pedig ez nem így van.

A hideg annyiban járul hozzá a betegség kialakulásához és terjedéséhez, hogy 37 fok alatt jobban megélnek a megfázást okozó vírusok. Az orrüregben ilyenkor 32-33 fokra csökken a hőmérséklet, ami jó táptalajt biztosít a náthának.

Kedvez a betegségnek az alacsonyabb páratartalom, ami kint is és bent is fennáll, ahol a fűtés miatt sokkal szárazabb a levegő, és persze az is tény, hogy a hidegebb évszakokban több időt töltünk otthon, munkahelyen vagy intézményekben másokkal összezárva.

Kezelhető-e a nátha?

A megfázásra nincs hatásos gyógyszer, az antibiotikum ezekben az esetekben teljesen felesleges. Vannak azonban olyan termékek a Patikatt.hu légutakat gyógyító szereinek a kínálatában, amelyek enyhítik a tüneteket, és elviselhetőbbé teszik a betegséget.

Az orrspray nagyon hasznos az orrdugulás tüneteinek csökkentésére, míg torokfájásra fájdalomcsillapítót vagy helyileg ható érzéstelenítőt alkalmazhatunk.

A leghatékonyabban azonban úgy tudunk gyógyulni, ha sokat alszunk, pihenünk, és odafigyelünk a rendszeres és elegendő mennyiségű folyadékpótlásra. Ha otthon maradunk, azzal elkerülhetjük, hogy megfertőzzünk másokat, illetve a legyengült szervezetünk felülfertőződését is.

A húsleves gyógyítja a megfázást?

A húsleves valóban nagyon népszerű és hatékony házi praktika a megfázásos betegségek kezelésében. Természetesen nem gyógyít meg, viszont rendkívül jó hatással lehet szervezetünk egészségére, közvetett módon az immunrendszert támogatja.

A folyadék pótlására kitűnő csodaszer, ezen felül a leveszöldségekből ásványi anyagokat is juttatunk vele a szervezetünkbe. A meleg, párolgó leves elfogyasztása nemcsak testünknek és lelkünknek jóleső érzés, de a légutaknak is nagyon jót tesz, tisztítja az orrot, lazítja a váladékot.

A levesben főtt hús nagyon jó fehérjeforrás, s mivel az étel könnyen emészthető, betegek is szívesen fogyasztják. Összetevőiből adódó gyulladáscsökkentő hatása segít enyhíteni a felső légúti megbetegedések kellemetlen tüneteit.

Nátha vagy influenza?

A hétköznapi nyelvezetben gyakran egy fogalomnak tekintik a náthát és az influenzát, pedig ez közel sem igaz. Hasonlóak lehetnek a tünetek, de a lefolyást és az esetleges szövődményeket tekintve akadnak különbségek.

A pontos kiváltó vírust csak laboratóriumi körülmények között lehet meghatározni, ám a tünetekből és a betegség lefolyásából lehet következtetni az adott betegségre. Míg a nátha hosszabb idő alatt alakul ki, folyamatosan érezzük egyre rosszabbul magunkat, addig az influenza váratlanul, hirtelen bukkan fel.

Az utóbbinál több napig tartó magas láz is jelentkezhet erős ízületi és izomfájdalmakkal kísérve. A nátha legjellemzőbb tünete az orrfolyás, influenza esetén ez enyhébb vagy nincs is, helyette hányás vagy hasmenés is előfordulhat.

Az influenza gyerekek vagy idősek esetében nagyon veszélyes lehet, ezért mindenképp fel kell az orvost keresni!

Reméljük, tudtunk segíteni ezzel a kis összefoglalóval abban, hogy minél egészségesebben sikerüljön megúszni a hideg évszakokat.

Támogatott tartalom

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!