Nincs kategorizálva

A székrekedés kezelése természetes módszerekkel

A székrekedés egy olyan emésztőrendszeri probléma, aminek enyhe vagy súlyosabb formáival élete során szinte mindenki találkozik. Ám mivel sokan kínosnak tartják, ezért nem szívesen fordulnak orvoshoz, hanem inkább elhallgatják a panaszaikat.

Holott a problémát célszerű komolyan venni, noha általában nincs szükség orvosi kezelésre, hisz az alábbi módszerekkel házilag is gyógyítható.

Természetes béltisztítók fogyasztása

Székrekedés esetén a legtöbben a hashajtó gyógyszerektől remélik a megoldást, amivel az a gond, hogy több kárt okoznak, mint hasznot. Példának okáért irritálják a bél nyálkahártyáját, kiürítik az értékes ásványi anyagokat is, illetve megzavarják az emésztés természetes ritmusát.

Ezért a gyógyszerek mellett válasszuk inkább a Myrobalan természetes béltisztító készítményeit! A növényi rost komplex például kiváló forrása a vízben oldható és oldhatatlan rostoknak egyaránt, ezáltal megtisztítja a bélrendszert a salakanyagoktól, lazítja a székletet, serkenti a bélmozgást, támogatja a belekben lakó hasznos baktériumokat, és segít a normál bélflóra helyreállításában. Mindezt úgy, hogy nem okoz hasmenést. 

A természetes béltisztító fogyasztása nem jár káros mellékhatásokkal és hatékonyan, ugyanakkor kíméletesen szünteti meg a székrekedést. 

Bőséges folyadékbevitel

A székrekedés egyik oka a szervezet dehidratáltsága is lehet. Habár a szakemberek nem győzik hangsúlyozni a fogyadékfogyasztás fontosságát, az emberek nagy része azonban sajnos így sem iszik eleget. Az ajánlások szerint ugyanis 20 kilogrammonként 1 liter folyadékot kellene bevinni naponta. Ez egy 60 kg súlyú ember esetén 3, 80 kg súlyúnál pedig 4 liternyit jelent! A legtöbben jó, ha ennek a mennyiségnek a felét elfogyasztják.

Székrekedés esetén viszont kiemelten kell figyelni a folyadékbevitelre, ami ásványvíz, zöldségleves vagy ízesítetlen gyógytea legyen, ne pedig cukros üdítő, energiaital vagy alkohol!

Egészséges táplálkozás

A helytelen étkezés általában egyenes út a székrekedéshez. A sok feldolgozott élelmiszer, cukros, fehér lisztes, adalékanyagokkal teli étel, zsíros hús mind hozzájárulhat a probléma kialakulásához. 

Ezeket igyekezzünk teljesen elhagyni, vagy legalábbis minimálisra csökkenteni a fogyasztásukat, helyettük pedig szerepeljen az étrendünkben minél több friss zöldség és gyümölcs! Kora tavasztól késő őszig rengeteg ízletes és egészséges terménynek van szezonja, így ezeket feldolgozatlan formában is könnyedén fogyaszthatjuk. 

Keressük a biotermékeket árusító termelőket, de a legjobb, ha saját konyhakertünk van!

Rendszeres testmozgás

Az ülő életmód számos egészségügyi probléma, többek között a székrekedés kialakulását is elősegíti. Közhely, de igaz, hogy a mozgás szinte mindenre gyógyír. A fizikai aktivitás ugyanis serkenti a belek mozgását, gyorsítja az anyagcserét, így könnyebbé teszi a székletürítést. Nem mellesleg a közérzetre és a mentális egészségre is kiváló hatással van.