Nincs kategorizálva

A Verzió idén is megmutat, elgondolkodtat, megvitat

Verzio2012. november 6-án kilencedik alkalommal jelentkezik a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, amely idén is rengeteg érdekes filmmel és témával várja az érdeklődőket. Friss, kreatív dokumentumfilmeket láthatunk a világ minden tájáról: ukrán gyerekmunkásokról, svéd transzszexuálisokról, chilei politikai üldözöttekről, olasz hajléktalanokról, paraguayi melegekről, orosz anarchista művészekről, a zambiai poligámiáról. Idén mintegy 50 film érkezik a fesztiválra 25 országból.

A Nemzetközi Panoráma, mint minden évben, a kortárs, kreatív dokumentumfilm legjobbjaiból szemez a világ minden tájáról. A Magyar Panoráma a friss magyar dokumentumfilm-termésből válogat.

A Fókuszban Oroszország alprogram keretében orosz társadalmi és politikai problémák kerülnek a vászonra, a Lázadó tömegek kiegészítő program pedig különféle tömegtüntetéseket mutat meg Egyiptomtól Párizsig. 2012-ben a Verzió vendége a One World Románia fesztivál lesz.

Idén is lesz Diákverzió, melynek keretében budapesti és vidéki középiskolások nézhetnek és vitathatnak meg fontos emberi jogi kérdéseket boncolgató dokumentumfilmeket ingyen.

Idén először jelentkezik a DocLab, amely egy négynapos workshop lesz olyan filmesek, független producerek, fesztiválszervezők számára, akik kisebbségekkel, bevándorlókkal, társadalmi igazságossággal, vagy emberi jogi kérdésekkel kapcsolatos projektekben dolgoznak.

A fesztivált 2012. november 6-án, 19 órakor a Toldi moziban Parti Nagy Lajos író nyitja meg. A nyitófilm a Csigabolygó (Planet of Snail) lesz, amely egy finoman egymásra hangolt fogyatékos pár szerelmi története. 2011-ben az IDFA-n a legjobb dokumentumfilm lett, 2012-ben pedig a Silverdocson nyerte el a legjobb nemzetközi dokumentumfilmnek járó díjat.

Idén először a Toldi Klubban minden este  az utolsó film után  koncert várja az érdeklődőket.

Verzió bérlettel, illetve az aznapi 22:00 és 22:15-ös vetítésre szóló jegyekkel a belépés ingyenes. Részletek a fesztivál és a Toldi Klub Facebook-oldalán.

Bővebben a fesztiválról:

A legjobb filmnek járó díjat idén is a közönség adja; a legtöbb szavazatot kapott film 2 000 dollárban részesül. A 9. Verzió Fesztivált a Verzió Film Alapítvány és az OSA Archívum szervezi.

A Verzió Nemzetközi Panorámája idén is a témák és megközelítések széles választékát kínálja. Patricio Guzmán nagy hatású Égen s földön című filmje a csillagászok kozmikus felfedezéseit állítja szembe a chilei történelem egy tragikus fejezete feltárásával. Az 5 törött kamera éveket átfogó beszámoló egy palesztin falu életéről a terjeszkedő izraeli településektől elválasztó fal árnyékában. A cseh Napfogyatkozás egy zambiai humanitárius segélyprogram lehangoló és humoros vonatkozásait mutatja be. Szintén Zambiában játszódik A vírusgazda, amely egy poligám házasságban élő, HIV pozitív anya drámája. A gyerekek életére és jövőjére kérdez rá A kislányok a kifutón is, a divatvilág kulisszái mögé pillantva. A Palazzo delle Aquile azt dokumentálja, hogyan foglalta el 18 olasz hajléktalan család a palermói városházát, hogy lakást követeljen magának.

A Nemzetközi Panoráma huszonnégy filmjéhez hét új magyar dokumentumfilm társul, amelyek azt bizonyítják, hogy a bonyolult változásokat hozó év dacára a filmesek továbbra is igyekeznek lépést tartani a magyar valósággal.

Idei tematikus programunk a Fókuszban Oroszország, amely a mai orosz társadalom problémáit láttatja kívülről és belülről, valamint a Lázadó tömegek, amely a tömegmozgalmak működését és dinamikáját tárja fel különböző történelmi kontextusokban és korszakokban. A Fesztivál keresztutak vendége ezúttal a One World Romania, amellyel együttműködve mutattuk be a tavalyi Verzió nyitófilmjét, idén pedig egy új román filmet vetítünk. A fesztiválprogram mellett lesz Verzió DocLab műhely is, amelyet a Finnagorával közösen szervezünk. A workshop lehetőséget nyújt a rendezőknek és más filmfesztiváloknak, hogy neves nemzetközi dokumentumfilmes szakemberekkel megvitassák bemutatott munkáikat.

A fesztivált Jafar Panahi Ez nem egy filmje zárja. E jelentős munka a mozgóképes kreativitást példázza, amelyet nem tudnak börtönbe csukni vagy akár meggátolni a tekintélyuralmi rendszerek. Kiválasztásával az Iránban jelenleg is fogva tartott nagyszerű filmesek előtt tisztelgünk, s egy füst alatt láthatjuk, hogyan töri át az alkotó szellem a műfaji és a politika által megszabott korlátokat.

Az idei programban ötven dokumentumfilm várja, hogy megnézzék, értékeljék és megvitassák őket. Csupa olyan film, amely láthatóvá, kézzelfoghatóvá, valóságossá teszi a benne feltárt világot.

Szűcs Tamás

Szűcs Tamás a Corvinus Egyetemen végzett kommunikáció szakot és az ELTE-n filmelmélet és -történet szakot. Korábban a Filmtekercs hírrovatának vezetője volt, jelenleg kommunikációs tanácsadó egy PR ügynökségnél. Specializációja Hollywood, a közel-keleti filmek, az amerikai talk showk és sitcomok.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés