Nincs kategorizálva

A Verzió idén is megmutat, elgondolkodtat, megvitat

Verzio2012. november 6-án kilencedik alkalommal jelentkezik a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, amely idén is rengeteg érdekes filmmel és témával várja az érdeklődőket. Friss, kreatív dokumentumfilmeket láthatunk a világ minden tájáról: ukrán gyerekmunkásokról, svéd transzszexuálisokról, chilei politikai üldözöttekről, olasz hajléktalanokról, paraguayi melegekről, orosz anarchista művészekről, a zambiai poligámiáról. Idén mintegy 50 film érkezik a fesztiválra 25 országból.

A Nemzetközi Panoráma, mint minden évben, a kortárs, kreatív dokumentumfilm legjobbjaiból szemez a világ minden tájáról. A Magyar Panoráma a friss magyar dokumentumfilm-termésből válogat.

A Fókuszban Oroszország alprogram keretében orosz társadalmi és politikai problémák kerülnek a vászonra, a Lázadó tömegek kiegészítő program pedig különféle tömegtüntetéseket mutat meg Egyiptomtól Párizsig. 2012-ben a Verzió vendége a One World Románia fesztivál lesz.

Idén is lesz Diákverzió, melynek keretében budapesti és vidéki középiskolások nézhetnek és vitathatnak meg fontos emberi jogi kérdéseket boncolgató dokumentumfilmeket ingyen.

Idén először jelentkezik a DocLab, amely egy négynapos workshop lesz olyan filmesek, független producerek, fesztiválszervezők számára, akik kisebbségekkel, bevándorlókkal, társadalmi igazságossággal, vagy emberi jogi kérdésekkel kapcsolatos projektekben dolgoznak.

A fesztivált 2012. november 6-án, 19 órakor a Toldi moziban Parti Nagy Lajos író nyitja meg. A nyitófilm a Csigabolygó (Planet of Snail) lesz, amely egy finoman egymásra hangolt fogyatékos pár szerelmi története. 2011-ben az IDFA-n a legjobb dokumentumfilm lett, 2012-ben pedig a Silverdocson nyerte el a legjobb nemzetközi dokumentumfilmnek járó díjat.

Idén először a Toldi Klubban minden este  az utolsó film után  koncert várja az érdeklődőket.

Verzió bérlettel, illetve az aznapi 22:00 és 22:15-ös vetítésre szóló jegyekkel a belépés ingyenes. Részletek a fesztivál és a Toldi Klub Facebook-oldalán.

Bővebben a fesztiválról:

A legjobb filmnek járó díjat idén is a közönség adja; a legtöbb szavazatot kapott film 2 000 dollárban részesül. A 9. Verzió Fesztivált a Verzió Film Alapítvány és az OSA Archívum szervezi.

A Verzió Nemzetközi Panorámája idén is a témák és megközelítések széles választékát kínálja. Patricio Guzmán nagy hatású Égen s földön című filmje a csillagászok kozmikus felfedezéseit állítja szembe a chilei történelem egy tragikus fejezete feltárásával. Az 5 törött kamera éveket átfogó beszámoló egy palesztin falu életéről a terjeszkedő izraeli településektől elválasztó fal árnyékában. A cseh Napfogyatkozás egy zambiai humanitárius segélyprogram lehangoló és humoros vonatkozásait mutatja be. Szintén Zambiában játszódik A vírusgazda, amely egy poligám házasságban élő, HIV pozitív anya drámája. A gyerekek életére és jövőjére kérdez rá A kislányok a kifutón is, a divatvilág kulisszái mögé pillantva. A Palazzo delle Aquile azt dokumentálja, hogyan foglalta el 18 olasz hajléktalan család a palermói városházát, hogy lakást követeljen magának.

A Nemzetközi Panoráma huszonnégy filmjéhez hét új magyar dokumentumfilm társul, amelyek azt bizonyítják, hogy a bonyolult változásokat hozó év dacára a filmesek továbbra is igyekeznek lépést tartani a magyar valósággal.

Idei tematikus programunk a Fókuszban Oroszország, amely a mai orosz társadalom problémáit láttatja kívülről és belülről, valamint a Lázadó tömegek, amely a tömegmozgalmak működését és dinamikáját tárja fel különböző történelmi kontextusokban és korszakokban. A Fesztivál keresztutak vendége ezúttal a One World Romania, amellyel együttműködve mutattuk be a tavalyi Verzió nyitófilmjét, idén pedig egy új román filmet vetítünk. A fesztiválprogram mellett lesz Verzió DocLab műhely is, amelyet a Finnagorával közösen szervezünk. A workshop lehetőséget nyújt a rendezőknek és más filmfesztiváloknak, hogy neves nemzetközi dokumentumfilmes szakemberekkel megvitassák bemutatott munkáikat.

A fesztivált Jafar Panahi Ez nem egy filmje zárja. E jelentős munka a mozgóképes kreativitást példázza, amelyet nem tudnak börtönbe csukni vagy akár meggátolni a tekintélyuralmi rendszerek. Kiválasztásával az Iránban jelenleg is fogva tartott nagyszerű filmesek előtt tisztelgünk, s egy füst alatt láthatjuk, hogyan töri át az alkotó szellem a műfaji és a politika által megszabott korlátokat.

Az idei programban ötven dokumentumfilm várja, hogy megnézzék, értékeljék és megvitassák őket. Csupa olyan film, amely láthatóvá, kézzelfoghatóvá, valóságossá teszi a benne feltárt világot.

Avatar

Szűcs Tamás

Szűcs Tamás a Corvinus Egyetemen végzett kommunikáció szakot és az ELTE-n filmelmélet és -történet szakot. Korábban a Filmtekercs hírrovatának vezetője volt, jelenleg kommunikációs tanácsadó egy PR ügynökségnél. Specializációja Hollywood, a közel-keleti filmek, az amerikai talk showk és sitcomok.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya