Nincs kategorizálva

A zseni kezdeti lépései – Tarantino Kutyaszorítóban

Az idei Artmozik éjszakáján a Művészben különleges filmet csemegézhetnek az oda betérők. A Rendezők éjjele tematika keretein belül levetítik Quentin Tarantino 1992-es Kutyaszorítóban című művészi hentesmunkáját is, ami egyébként május 10-től megint mozikba kerül. Ez volt a rendező első robbantása az azóta is zsinórmértéknek számító Ponyvaregény előtt. Ennek örömére összeszedtünk néhány izgalmas érdekességet a félresikerült gyémántrablás történetéről.

Lopott?

Mármint a sztori. Egy 1987-es hongkongi film, a City of Fire című Chow Yun-Fat főszereplésével és Ringo Lam rendezésében készült tolvajbandába épülős, lebuktatós mozival mutat kísérteties hasonlóságokat. Tudjuk, hogy Tarantino videotékásként mindent látott, ami mozgókép; és az sem titok, hogy szereti tiszteletét kifejezni főleg a keleti filmkultúra felé. Ezáltal sok-sok lemásolt jelenetet láthatunk, amit nevezhetünk lopásnak, de az ember nehéz szívvel mondaná akár erre a filmre is, hogy koppincs. Végül is csupán a film utolsó 20 percét másolta, amelyben a rendőrök körülzárják a bandát egy raktárépületben. A Kutyaszorítóban című filmben viszont majdhogynem a teljes filmidő a raktárban játszódik.

Fesztivál és barátság

A Sundance Filmfesztiválon mutatták be 1992-ben; tudvalevő, hogy minden vagány független filmcsemege itt indul hódító útjára. Bombaként robbant a szokatlan stílusú mozi, úgyhogy népszerűsítő hadjáratok sokasága követte az elsőt. Torontóban ismerkedett meg a rendező Robert Rodriguezzel, aki az El Mariachit népszerűsítette éppen. Ha már ott voltak, akkor életre szóló barátságot kötöttek; és valóban töretlen azóta is: sok-sok közös munkát köszönhetünk ennek a találkozásnak.

A véletlen

Úgy történt, hogy Tarantino írt egy 500 oldalas forgatókönyvet Open Road címmel, de olyan hosszúnak bizonyult, hogy a fiatal filmes belátta, nem lesz belőle film. Kettészedte, így készült el a Tiszta románc és a Kutyaszorítóban sztorija. Az elsőt eladta, a másodikat megrendezte egy jól sikerült ismeretségnek köszönhetően: akkoriban lett a CineTel segédírója. A kis hollywoodi cégnél összetalálkozott Lawrence Bender producerrel, akinek megtetszett a forgatókönyv és továbbította jó ismerősének, Harvey Keitelnek. A színész annyira fellelkesedett, hogy azonnal beszállt a produkcióba, és még társproducerként is szerepel a stáblistán – és nem csupán Mr. Fehérként. Benderrel egészen gyümölcsöző kapcsolattá vált a találkozás, sok további filmjének lett a producere.

Anyagiak

50 000 dollárból akarta leforgatni a filmet a rendező (ennyit kapott ugyanis a Tiszta románc forgatókönyvéért), fekete-fehérben, 16 mm-es szalagra a barátai segítségével, de Lawrence Bendernek köszönhetően meg tudták célozni az 1,2 millió dolláros költségvetést, ám ez nem volt mindenre elég a stáb számára. A konfekcióöltönyöket például a Szebb holnap 2.-ből kölcsönözték; Michael Madsen pedig vitte a saját autóját és cowboycsizmáját. Egy használaton kívüli halottasházba költöztek be: ésszerűnek és költséghatékonynak bizonyult a raktár mellett Joe irodáját is ott berendezni. Mr. Narancs lakása is a raktárszoba felett található. Ráadásul rekordsebességgel, mindössze 35 nap alatt leforgatták a teljes filmet.

Szereposztás és cameók

Egy szóbeszéd szerint James Woodsnak ajánlotta fel először Tarantino a főszerepet, ám az ajánlat Woods menedzserén nem jutott túl; ugyanis túl „elsőfilmesnek” találta a szkriptet, hogy ezzel zaklassa ügyfelét. Állítólag mikor a színész megtudta ezt, leváltotta a menedzserét. Meg is értjük. Mindamellett nem ő volt az egyetlen képlékeny része a stábnak: a forgatás megkezdéséig folyamatosan cserélődtek a szerepek a színészek között. Ha végigtekintünk a Ponyvaregény előzetes szereposztásán, ahol a főbb szerepekre 5-6 különböző színészt is beírt az alkotó (különböző erősségek szerint), nem is lepődünk meg ezen. Az is kiderül, hogy Tarantino rendkívül hűséges a színészeihez: Keitel, Tim Roth például nem utoljára dolgoztak együtt a rendezővel. Lawrence Bender pedig azt mondhatja el magáról, hogy kamerák előtt üldözte Steve Buscemit mint rendőr, amikor Mr. Pink a zsákmányt próbálta biztonságba helyezni. És természetesen Tarantino önmagának is írt egy szerepet, amiben elmesélheti, hogy szerinte Madonna Like a Virgin című opusza miért szól egy nagyfarkú férfi és egy prostituált szerelméről. És természetesen ebben a filmben is meghal.

A Ponyvaregény szereposztásának vázlata

Egyéb összefonódásokat is láthatunk más filmjeivel. Mr. Szőke/Drapp eredeti neve Vic Vega. Vajon kije lehet a Ponyvaregény hőse, Vincent Vega? (A testvére.) Larry Dimmick, Mr. Fehér pedig az ugyancsak a Ponyvaregényben feltűnő Jimmy Dimmick testvére. Tarantino sztorijai tehát a filmjein is átívelnek. És ki ne emlékezne az autóban játszódó jelenetre, amikor egy dögös fekete nőről beszélgetnek, Pam Grier neve is szóba kerül. Aki pedig a néhány évvel később bemutatott Jackie Brown főszereplője volt. És a „Mi a helyzet Alabamával?” kérdés női neve honnan lehet ismerős? A Tiszta románc főhősnőjét Alabamának hívják. Jól nyomon követhető Tarantino komplex gondolkodása.

Összefonódás összefonódás hátán, IQ és humor, ettől lett igazán érdekes az alkotás.

Kovács-Moldován Tünde

Moldován Tünde tanító-újságíró, a magyar nyelv(tan) szerelmese, a Filmtekercs lektora. Mindegy, hogy blockbuster, független, európai, hollywoodi, a szórakozást és művészi értéket mindben megtalálja. A filmekre pedagógus-szemmel tekint, a gondolatai filmelemzés közben is a társadalom és morál körül forognak.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com