Nincs kategorizálva

Aki legyőzte Al Caponét

Történelmi akciódráma; vakmerő műfajkeverék, ám Brian De Palma klasszikus remekműve a felhasznált zsánereknek csak az erényeit egyesíti magában: a történelmi korhűséget, az ízig-vérig hagyományos akciófilm feszültségét és a valódi dráma súlyát.

A film eredeti címe The Untouchables, magyarul „az érinthetetlenek”. Az érinthetetlenek egy kis csoportnyi elszánt, a fanatizmusig tisztességes rendőr, akik az általános korrupció közepette Al Capone nyomába erednek.

Részint tanmesét láthatunk a megvesztegethetetlenség erejéről (és veszélyeiről), részint pedig nagyon izgalmas, akciódús krimit. Utóbbit pedig azért kell kiemelnem, mert sok kitűnő, komoly erkölcsi mondanivalóval rendelkező film létezik, amit az ember egyszerűen nem néz meg este a munka után, ám ezt a filmet nagyon is érdemes. Nem kell attól tartani, hogy két míves jelenet között elalszunk – de attól sem, hogy csekélyértelmű lövöldözésbe fullad az este; mint tudjuk, Al Caponét végül adócsalásért ültették le.

Hanem a legjobb érvet még nem is mondtam. Brian De Palma rendezése, Ennio Morricone zenéje, Kevin Costner, Sean Connery és Robert De Niro. Impozáns? A film még így is sokkal több, mint sztárparádé.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com